Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 24, 2015

Macht aan het volk

Wij leven in een democratie

Wij leven in een democratisch land. Toch? In een democratie kiezen de burgers hun leiders. Toch? Welke persoon de meeste stemmen van de meeste burgers ontvangt mag dan leiding geven voor een vooraf afgesproken tijdseenheid. Toch?

Wij leven niet in een democratie

Heeft u de Minister van Justitie gekozen? Heeft u de Raad van Bestuur van Unilever gekozen? De topmensen bij wereldvoetbalbond FIFA? Is het topmanagement van uw ziektekostenverzekeraar door u gekozen? De directie van uw bank, uw eigen werkgever of het bestuur van de Universiteit van Amsterdam, de UvA?

Wij willen geen democratie

Toch zijn dit allemaal mensen die daadwerkelijk de touwtjes in handen hebben. En door een regering te kiezen die dit ondemocratisch systeem mogelijk heeft gemaakt hebben u en ik er dus indirect zelf voor gekozen te leven onder het juk van een ondemocratische macht: Ieder volk heeft de regering die het verdient (Joseph de Maistre)

Macht aan het volk

Stelt u zich eens voor dat écht de mening van de meerderheid telt: dan zouden de wegen en natuurgebieden niet meer onderhouden kunnen worden omdat verreweg de meeste mensen geen belasting willen betalen. Er zou geen onderwijssysteem meer bestaan en het Nederlandse leger zou wereldwijd nóg minder voorstellen dan het nu al doet. Bijvoorbeeld. Is dat echt wat u wilt?Voor het broodnodige tegenwicht hierbij een liedje: