Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 26, 2024

Gewoonte of verslaving?

Heb vrij veel vrienden. Dus af en toe gaat er eentje dood. Als voorbeeld is hier 'december' voordat ik een nieuwe verjaardagskalender in gebruik nam. 59 jarigen per maand. Voor mij vrij normaal.

Maar dan zonder inmiddels overleden vrienden en familieleden erop en met alleen maar mensen met wie ik regelmatig contact heb. Wat is 'regelmatig contact' eigenlijk?.

Wat ik fijn vind is de diversiteit van mijn vriendenkring. Net als vroeger hoor ik niet graag bij een bepaalde groep. Altijd - op school maar ook in kantoorbanen - zat ik in de groep 'mensen die eigenlijk nergens bij (willen) horen'.

Er zitten dus atheïsten in mijn vriendengroep, joden, moslims, christenen, mensen met diverse schakeringen huidkleur, met diverse fysieke of mentale beperkingen. Heb heuse leden van 'het volk' in mijn vriendenkring. U weet wel: mensen die de 'echte Nederlandse christelijke waarden!' hoog in het vaandel dragen maar alleen op het huwelijk van hun nicht in Duitsland en ooit eens op vakantie in een kerk zijn geweest, hooguit twee van de Tien Geboden kunnen noemen en niet weten dat de Bijbel is opgedeeld in het Oude en Nieuwe Testament. Laat staan dat de - vooral in Amerika geliefde - King James versie van de Bijbel goeddeels is verzonnen door 'de kerk'. 
Ik ken 'echte christenen' die vinden dat iedereen moet trouwen 'zoals in de Bijbel!' Joh. Zoals Salomo met zijn 700 vrouwen en 300 bijvrouwen? Zoals David? Die keurig met een vrouw getrouwd was maar ook 'van Jonathan hield zoals een man van een vrouw'? Zoals Abraham die getrouwd was met zijn halfzus, daarnaast met een andere vrouw én een bijvrouw had? 

Streng gelovige christenen zeggen dat je volgens de Bijbel niet ongetrouwd mag samenwonen. Gek genoeg kunnen zij het betreffende vers niet noemen. 

'Het huwelijk' bestaat pas sinds ongeveer de 9e eeuw NChr. En dan nog alleen maar als zakelijk contract. Elk stel van vóór die tijd leefde dus - volgens Evangelisten - in zonde. 

Maar goed, ook een paar van hen kan ik vrienden noemen en zelfs een aantal 'andersdenkenden'!


===================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels


======================================
Wie ik ook spreek, ik ben altijd geïnteresseerd in wat die persoon beweegt. Waarom gelooft iemand wat-ie gelooft? Waarom is iemand katholiek en niet protestant? Of sjïet in plaats van soenniet, andersdenkend of nadenkend?

'Gas is ontzettend duur geworden en dat is de schuld van de EU! En van het WEF en van de Cabal en Rutte en Bill Gates en...' affijn, u kent het rijtje van 'schuldigen' aan wat dan ook. Je kunt dan vertellen dat de gasprijs met name is gestegen omdat Vladimir Poetin de gaskraan naar Europa dichtdraaide en Shell reserves wil opbouwen 

maar dat is zinloos.

"Boodschappen zijn veel duurder geworden door Agenda 2030 en zo!" "Kaas en vlees bijvoorbeeld?" "Ja, kaas en vlees zijn vreselijk duur geworden!" 

Misschien niet netjes van mij maar omdat ik weet dat de betreffende vriendin niet zelf nadenkt maar gewoon haar favoriete populisten napraat en dus 'voor de boeren!' is, vroeg ik: 'Dus jij wil niet dat de boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen?' 

Zij leek even op de arme Trump-aanhanger met zijn Amerikaanse vlag met Trump daarop die werd geconfronteerd met een filmpje van zijn Grote Leider ("Führer" in het Duits) die vindt dat mensen die de Amerikaanse vlag onteren zwaar gestraft moeten worden.

Omdat de vriendin beweerde dat 'bananen nu wel 4 keer duurder zijn dan een paar maanden geleden!' ging ik samen met haar naar de supermarkt. Want op twee eenvoudige vragen kon zij geen antwoord geven: 'Wat kostten bananen een paar maanden geleden en wat kosten die vandaag?' 
Nadat zij moest toegeven eigenlijk zomaar wat geroepen - en feitelijk glashard gelogen - te hebben, vroeg ik haar waarom. 'Eh, tja...eh...uit gewoonte, denk ik. Er over nagedacht heb ik namelijk niet.'

Is dat liegen van 'andersdenkenden' een gewoonte? Een verslaving wellicht? Zoals een roker of alcoholverslaafde geen rationele verklaring heeft voor de slechte gewoonte, kunnen ook 'wappies' hun leugens niet verklaren.