Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, maart 07, 2021

De week voorbij (een Corona-dagboek)

Miljoenen euro's per jaar gaan verloren omdat bedrijven (de directieleden dan vooral) verkeerde financiële keuzes maken. Zo willen zij niet €100 per maand meer betalen voor een module van een boekhoudprogramma zodat facturen voortaan automatisch ingelezen kunnen worden. Liever betalen zij iemand €200 per maand om facturen handmatig in te voeren. En nog eens €100 extra om de gemaakte fouten te herstellen. Een kenmerk, een factuurnummer of een bedrag overtikken van een papieren factuur in een boekhoudsysteem gaat namelijk wel eens mis.

Zij nemen ook iemand in dienst die hen helpt de omzet te verhogen. Met bijvoorbeeld €2000 per maand. 'Mooi, kun je dan zeggen, 'dat is toch maar mooi €2000 per maand extra winst!' Niet helemaal. De persoon die je ervoor inhuurt kost namelijk €2000 per maand aan salaris, €500 per maand aan afdracht sociale premies en nog eens €500 per maand aan extra reiskosten. 

Per saldo gaat in beide voorbeelden het bedrijf in kwestie er financieel op achteruit. 

Waarom bedrijven dat doen? Ik heb geen idee. Uw gedachten hierover zijn welkom. Meer voorbeelden overigens ook.

==============================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

===========================================

Maandag legde ik de laatste hand aan het indienen van mijn verzoek tot kwijtschelding van de jaarlijkse gemeentelijke heffingen. Die bedragen dit jaar ruim €300 in Amsterdam. De stad had namelijk minder inkomsten uit toerisme en parkeerheffingen. Er is dus minder gebruik gemaakt van het riool en er hoefde minder vuilnis te worden opgehaald. Daarom is het gebruik van het riool en het laten ophalen van vuilnis duurder geworden. Want dat is logisch. Of zo.

Net zo logisch als bij de gemeente documenten opvragen die de burger die kwijtschelding wil van de gemeente moet opsturen. Naar de gemeente. Kopie van een salarisstrook, huurspecificatie en opgave zorgtoeslag moeten ook mee. Dankzij het BSN staan al die gegevens in een databank waar ook de ambtenaren van de gemeente toegang toe hebben. Kortom: men rekent erop dat veel burgers die een inkomen hebben op bijstandsniveau (iets meer dan €1000 in de maand, zoals ik) geen zin hebben om zoveel moeite te doen voor het niet hoeven voldoen van ruim €300. Of dat velen het gewoon te ingewikkeld vinden. Bijvoorbeeld omdat zij de taal nog niet machtig zijn en de documenten niet in het Noors verkrijgbaar zijn.

Het was prachtig, al was het wat fris, weer dus ik ging even naar buiten. Waar ik een paar meeuwen voedsel van een duif zag proberen te stelen en een hond die dat niet kon laten gebeuren en ingreep. Al is het waarschijnlijker dat hij niet bewust de duif probeerde te helpen maar er simpelweg genoegen in schept om vogels op te jagen.

Er zijn zelfs bewegende beelden van:

Een week na de begrafenis moet ik er nog aan wennen dat de moeder van mijn zoon er niet meer is: 'O ja, even bellen om een afspraak te maken om haar te zien!', schoot door mijn hoofd. Uit gewoonte. Hoeft niet meer. Het kerkhof is vaak en gratis toegankelijk zonder voorafgaande afspraak.

Had een buurvrouw op de thee en met haar verrichte ik een klusje voor de goede doelen stichting waar zij voorzitter van is en ik penningmeester. Ook openden wij een tas met kleding van de moeder van mijn zoon waar de buurvrouw (de moeder van mijn zoon was vroeger ook een buurvrouw en de buurvrouw die op de thee was, woont in de woning waar eerst een andere buurvrouw - benevens moeder van mijn dochters - woonde. Ik hou het graag eenvoudig) een voor haar prettige pyjama uit viste. Is toch prettiger dan weggooien of weggeven aan vreemden.

Mijn vriendin kwam langs om mij een heerlijk zelfgemaakt toetje te geven:

Chocolademousse met kokos, chiazaadjes, banaan en avocado. 
Nog gezond ook! Maar wat maakt dat uit wanneer het zo lekker is.

De rest van de dag wilde ik eigenlijk niet gestoord worden vanwege de best zware cursus voor stembureauleden. Omdat ik ben ingedeeld als vice-voorzitter zit daar een verplicht examen aan vast en een verplicht te volgen webinar. Er komt nogal wat bij kijken, bij een verkiezingsdag! Zeker wanneer die uit meerdere dagen bestaat en er behalve de oude regels wat nieuwe bij zijn gekomen, waaronder een flink aantal nieuwe regels vanwege de heersende pandemie. 

Best een klus waar een paar uren zware concentratie voor nodig is. Op de dag zelf werken wij ongeveer van half acht des ochtends tot ongeveer half een 's nachts. Althans, de reguliere leden kunnen na het tellen al naar huis maar de voorzitter en vice-voorzitter mogen zich met de nodige documenten nog melden op het kantoor. 'Huh? Maar jullie werken toch in teams want niemand kan zich zo lang achter elkaar concentreren?' Nee dus. Wel hebben wij, afwisselend, een aaneengesloten pauze van 2,5 uren. Met uitzondering van het ene lid dat 'pas' om half tien begint. Hij of zij heeft dan verder geen pauze tot sluiting van de stembus.

Natuurlijk waren er mensen die appten en belden. Dan kun je laten weten dat je niet gestoord wil worden maar dan gaan mensen bellen of appen met de vraag of zij jou dan in elk geval heel even of 'maar een beetje' mogen storen. Nee dus. 'Maar dan zet je toch gewoon je telefoon uit?' Geen optie want ik heb kinderen en voor hen wil ik dag en nacht bereikbaar zijn. Bovendien kan het ziekenhuis bellen met de mededeling dat er een bed is vrijgekomen en mijn heup en ik die mogen hebben voor de vervangende operatie 'maar dan moet u hier wel over een paar uren zijn!'. Dus.

De eerste uitnodigingsmail voor het webinar had ik gemist want die zat in mijn spamfolder. Bijna grappig: in het bericht stond 'Houd uw spamfolder in de gaten want het kan zijn dat dit bericht daar in zit.'

Ter afsluiting van de dag en ter ontspanning genoot ik van tien minuutjes ('Dix minutes') Franse les via de bekende taal-app DuoLingo. Leren via 'gamifacation' is leuker dan op deze of gene traditionele wijze: alsof je weer van de kleuterjuf een stickertje krijgt in je schriftje. Goed van DuoLingo vind ik dat het programma ook goed let op je uitspraak en daarnaast de geleerde woorden in een verhaaltje giet, zodat je er ook meteen wat aan hebt. Rijtjes leren is prima maar in een verhaaltje zijn de woorden beter te onthouden. Het gáát tenminste ergens over. Al is het dan bijvoorbeeld over een jongetje dat brutaal doet tegen zijn vader of over een jongedame die een vriend tegenkomt als medewerker in een kledingwinkel en hem meteen maar voorstelt aan haar nieuwe vriendin, al wordt de lezer even op het verkeerde spoor gezet: die denkt in eerste instantie dat zij gezellig aan het shoppen is met haar moeder.

Op het moment van schrijven heb ik ruim 70 dagen achter elkaar elke dag tenminste een van de oefeningen in DuoLingo gedaan. En ik maar denken dat ik geen discipline heb.

Dinsdag een beetje uitgeslapen, een pot thee gedeeld met een buurvrouw, en wat rondgeneusd op sociale media. Eerst gereageerd op mensen die op stukjes van mij hadden gereageerd. Tegenwoordig plan ik mijn twitter-berichten in. Een handige nieuwe functie van de officiële Twitter-site. De functie is afwezig in de officiële app dus op de mobiel gebruik ik sinds kort Albatross. Even wennen maar best prettig. Ook omdat de app veel minder ruimte inneemt op de mobiel en mijn instap-exemplaar geen groot geheugen heeft.

Nederlandstalig Twitter gaat deze dagen veel over de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. 

In een conversatie die daarover ging, plaatste ik de volgende reactie toen de ander opmerkte dat mensen vaak niet eens meer de moeite nemen verkiezingsprogramma's te lezen:
Niet veel later gevolgd door de volgende 'tweet':
Politici - en andere reclamemakers - weten dat 'Het Volk' graag beslist op basis van 'een onderbuikgevoel' en dat zij die 'intuïtie' zeer eenvoudig kunnen manipuleren: 'Ik stem op [partijnaam], want in hun naam staat dat zij voor vrijheid/democratie/dieren/arbeiders/ouderen/christenen zijn dus mijn gevoel zegt dat zij de beste partij zijn voor mij.'

In de liefdevolle armen van mijn vriendin genoot ik 's middags van de zon, de rust en het uitzicht:
Hier zat ik nog, maar even later werd ik bij mijn middel gepakt en achterover getrokken.
De stralen van de ondergaande zon werden prachtig weerkaatst in haar ogen. De gedachte daar een foto van te maken verdrong ik snel: wilde de magie van het moment niet verbreken. U, lieve lezers ende lezerinnen, moet mij dus maar op mijn woord geloven.

Wij gingen elk ons weegs en onderweg naar de supermarkt hoorde ik twee mannen, duidelijk afkomstig uit verschillende verre buitenlanden elkaar Nederlandse les geven: 'Gisteren kocht ik...oren?...voor mijn vrouw.' 'Eh...oorbéllen?' 'Ja, ja. Goed zo!'

Eenmaal weer thuis bleek ik voldoende energie en inspiratie te hebben voor een uitbreiding van Wappiepedia, de verklarende woordenlijst om zogeheten 'wappies' beter te leren begrijpen. Dit in het kader van 'boos of verdrietig worden is zelden productief: als je ergens niets aan kunt doen, lach er dan maar om.'

Omdat ik onder meer solliciteer op banen in het segment 'sociale media' creëerde ik bij wijze van test mijn allereerste 'Instagram Story':
Nog niet geheel tevreden. Zo is de tekst 'What will you do at the end of the lockdown?' slecht leesbaar.

De rest van de dag deed ik rustig aan. Moe. Vooral emotioneel.

Woensdag werd ik wakker omdat mijn kat wakker schrok van zijn eigen (über-schattige) nies en bij die actie zijn nagels uit zijn klauwen liet schieten. Mijn rug in. Niet heel hard en diep maar toch. Dus ik was bijtijds op. Kwam ook goed uit want ik had veel te doen. Liep behoorlijk achter met mailtjes beantwoorden. Voor de Loge, de Bewonerscommissie, privé. Een paar berichten via Messenger en via voicemail dienen even te wachten.

Op sociale media waren er veel berichten met betrekking tot de uitgelekte app-berichten van Thierry Baudet: 'Je wil toch niet dat je zus met een neger thuiskomt?', ontkende hij eerst geschreven te hebben om later te verklaren: 'Iedereen maakt toch wel eens een racistisch getint grapje?'  Om FVD-stemmers te helpen creëerde ik de volgende meme:
De laatste klusjes voor de boekhouding van een vriend, (voorbereiden van) mijn belastingaangifte, ontvangen van mijn wekelijkse voedselpakket en dus thee met een buurvrouw en nog maar eens een (vervolg)cursus voor mijn werk als stembureaulid.

Geen idee waar ik de tijd vandaan kan halen om te werken!

Zit gelukkig nog even in de Ziektewet betreffende mijn werk voor de brouwerij maar kan momenteel toch weinig doen voor het bedrijf want ik heb nog niet gehoord dat het Grootboek 2021 al klaar is om mee te werken. Bovendien lijkt iemand anders nu mijn werk te doen maar ook mijn werkgever weet niet wie dat doet. In elk geval iemand zonder veel verstand van zaken want ik zie diverse onjuiste boekingen, die paar keren dat ik even inlog in de boekhouding. 

Kortom: 'Vervelen, wat is dat?'

Oké, misschien overdrijf ik een beetje door tussen het werken door ontspanning te zoeken (en vinden!) in het mij laten informeren over diverse partijstandpunten. Maar urenlang wandelen of Netflix kijken lukt mij gewoon niet. Een voor mij belangrijke kwestie is het energievraagstuk. Diverse partijen zien kernenergie als volwaardige (tussen-)oplossing. Ik heb nog zo mijn bedenkingen en schreef daar al eens eerder (Engels) over.

Ik ben niet de enige die zich afvraagt hoe 'schoon' kernenergie tegenwoordig ishttps://twitter.com/De_La_Oui/status/1366393396131201026 De antwoorden zijn interessant maar wat mij betreft mag het onderzoek nog een jaartje of 50 duren voor ik meega met Volt e.a. dat kernenergie een goede - tijdelijke - oplossing voor het energievraagstuk kan zijn. Ik hou het nog even bij inzetten op internationale samenwerking met als doel burgers en bedrijven zover te krijgen dat wij toekunnen met een kwart van de energie die wij momenteel gebruiken. Met onze Nespresso-machines, TV's en modems en computers 24 uur/dag aan en zo. In diverse landen verbruiken mensen slechts een fractie van de energie die 'wij' in het rijke westen verbruiken. Het is dus zeker niet onmogelijk.

Wat ook een beetje helpt bij het energieprobleem, is als bijvoorbeeld ruim 3 miljoen mensen zouden overlijden aan de gevolgen van een virus (ik noem maar iets). Dode mensen verbruiken namelijk bijzonder weinig energie. Misschien heeft Moeder Natuur daarom wel bedacht dat er mensen zijn die het nepnieuws verspreiden dat het 'maar een griepje' is en dat maatregelen ter verspreiding onzin zijn. Of het virus tast inderdaad de hersenen ook aan en/of 'chemtrails' en 5G-straling zorgen daadwerkelijk voor een vermindering van het vermogen tot zelfstandig nadenken bij mensen die daar bevattelijk voor zijn.

Had een gezellige avond met een vriend en wij spraken over de oorsprong van de mensheid, de beste methode om het gebroken handvat van een mes te lassen en wat dies meer zij. Hoewel ik koffie drinken met een vriend echt wel fijn ende gezellig vind, mis ik het ouderwetse biertje drinken in de kroeg. Het zij zo.

Donderdag maakte mijn kat mij vroeg wakker. Ik gaf hem eten, ging naar het toilet en wilde nog even mijn bed in. Maar daar lag Billy de Kat al lekker te snurken. Op mijn kussen. 

De boef! Dus maar - lekker rustig aan - aan het werk gegaan. Niet alleen papieren verwerken maar ook nog emoties. Nog nooit eerder verloor ik een ex-partner aan 'het eindige'. Partners voor een nacht, een weekend of zelfs drie weekenden niet meegeteld. Daarvan verloor ik er drie. Voor zover ik weet dan, want ik heb niet met iedereen contact gehouden met wie ik wel eens...eh...fysiek intiem ben geweest. Zeker wanneer je een kind deelt komt het toch best hard aan.

Via reclame-boodschappen op diverse online platforms zag ik verkiezingspropaganda voorbijkomen. Logisch, want het is bijna tijd voor verse Tweede Kamerverkiezingen. Dus de holle frasen vliegen ons weer om de oren. Het is inmiddels een beproefde truc:

De kiezers zelf laten bedenken wat termen als 'Nederlanders', 'Vrijheid', 'democratie' en 'gelijkheid' betekenen: elk individu geeft er de betekenis aan die hij of zij wil. De politicus kan grijnzend zetels tellen.

De heer Wilders (of althans zijn 'spindoctor') is er al ruim 20 jaren een meester in: iets roepen dat zijn aanhang aanspreekt en voorkomen dat hij in debatten (hij doet zelden mee.  Wel eens opgevallen?) moet uitleggen wat hij nou eigenlijk bedoelt of hoe hij dat in de praktijk ziet. Voorbeelden zijn het 'verbieden' van de Koran en het in het openbaar dragen van gezichtsbedekking verbieden. Vroeger zou een kamerlid tijdens een debat nooit nodeloos kwetsen maar met woorden als 'achterlijke cultuur!' en 'kopvoddentax' heeft hij een verruwing van het debat bewerkstelligd. Heeft hij in al die jaren op het pluche daadwerkelijk iets bereikt? Gaat er daadwerkelijk meer geld naar de zorg, komen er echt minder moslims Nederland binnen of heeft de Partij voor de 'Vrijheid' ook maar één buurthuis opengehouden of zelfs maar een onterecht vastzittende gevangene bevrijd? Neuh. Maar daar gaat het Wilders niet om. 

Sowieso is de half-Indische politicus (inderdaad, zijn moeder komt uit het grootste moslim-land ter wereld) beter in het gebruik van Jip en Janneke taal dan deze nieuwe ster aan het rechts-populistisch front:

Misschien vergis ik mij maar het woord 'Tering' staat in geen van de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt.

Intussen heeft een aanzienlijk deel van de Amerikanen (een kwart van iedereen die onder de inkomensgrens van 35.000 dollar/jaar zit bijvoorbeeld) niet voldoende (geld voor) eten en kan een kwart van de kinderen in Nederland nauwelijks lezen of schrijven. 

Hoe dan ook: lekker rustig gewerkt vandaag. Heb mijn instelling gewijzigd van 'Ik moet dat morgen af hebben!' naar 'Ik wil dat morgen graag af hebben.' Geeft een hoop rust.

Vrijdag viel het mij weer eens op hoeveel mensen niet weten wat het EU-parlement eigenlijk doet. De meesten doen niets anders dan elkaar na-papagaaien: 'Brussel legt ons regels op!' Dan kan ik wel artikelen doorsturen maar mensen hebben 'geen tijd' om te lezen (want er was iets leuks op Netflix en ze moesten deze dag 'óók nog de wasmachine aanzetten!' Sorry, ik word een beetje cynisch van zoveel domheid) dus dan deel ik ook maar 'soundbites' en hoop dat die een beetje blijven hangen bij de mensen die 'geen zin' hebben om na te denken en dus van een krantenkop hun mening maken:

Akkoord, het tweede plaatje laat een heleboel veel letters zien maar ik hoop toch dat al die anti-EU mensen de veertien benodigde seconden de tijd nemen om die allemaal te lezen.

Het was vrijdag en dus gaf ik de bezoekers van dit blog een verhaaltje te lezen.

Lekker rustig zitten werken en een blokje om gelopen.
Mijn vriendin kwam langs, nam wat lekkers voor mij mee 

en samen keken wij gezellig een horrorfilm: Marrowbone. Aanrader!

Net als in elkaars armen in slaap vallen, trouwens. Wordt een mens blij van. 

Zaterdag uitgeslapen en de laatste puntjes op de i gezet van de administratie van een vriend. Natuurlijk was ook deze dag weer een groot deel van de nieuwsberichten gericht op Corona. Zo blijken de getroffen maatregelen ook goed te werken tegen de verspreiding van het reguliere griepvirus. Alsof afstand houden, handen wassen en mondkapjes dragen daadwerkelijk een bijdrage leveren tegen het verspreiden van een virus. Goh, wie had dat nu gedacht?

Ik regelde dat ik niet meer hoef te bukken om de stekker van het aquariumlicht in te schakelen: die zit nu op een tijdschakelaar. 

Meteen maar ook nieuwe batterijen in de personenweegschaal gestopt. Het werd steeds lastiger te zien hoeveel ik ben aangekomen.

Als reactie op een stukje over hoe regeringen omgaan met de pandemie maakte ik de volgende meme, speciaal voor mensen die 'geen tijd' hebben om te lezen:

Wanneer je huis in brand staat, ga je dan eerst met iedereen in discussie of neem je direct maatregelen?

In een forum gaf een drogist een goed argument waarom wij eigenlijk altijd vaker onze handen zouden moeten wassen en thuis blijven wanneer wij ons wat grieperig voelen:
Mijn vriendin kookte een heerlijk gezond maaltje voor mij 

en - voor de afwisseling - keken wij een horrorfilm: Hidden. Fijne film!

Zondag bleek dat ik mogelijk iets te veel pijnmedicatie had ingenomen want bij het wakker worden ontdekte ik dat er al een halve dag voorbij was. Blijkbaar had mijn lichaam wat hersteltijd nodig. Rustig wakker worden en een buurvrouw helpen met het aansluiten van haar nieuwe TV-ontvanger. Bleek nog niet zo heel eenvoudig want haar toestel bleek niet voorbereid op HDMI. Maar een oude SCART-kabel bood uitkomst en de buurvrouw kan weer TV-kijken!

Daarna aan de slag voor het stembureau: er is nog veel te leren! Voor de leden van het stembureau al best lastig, laat staan voor de kiezers. In elk geval hoeven de leden van het stembureau de betreffende dag dat zij zijn ingedeeld (de verkiezingen worden dit jaar verspreid over drie dagen) zich niet aan de avondklok te houden.

Het was best lekker weer tijdens mijn korte wandelingetje deze dag:


Mijn gade was weer zo lief om voor het avondeten te zorgen.


De Engelstalige stukjes van deze week: 

Arms van Jonathan Jeremiah is de muziek van deze week:Deze week staan wij stil bij het overlijden van Bunny Wailer, Chris Barber en Jeroen van Merwijk

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

Dankzij de wondere wereld der techniek en zo kan het zelfs door deze QR-code te scannen: