Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zaterdag, december 11, 2010

Uitkeringsgerechtigden

Donderdag was er een netwerkborrel voor (startende)ZZP'ers en het werd een zeer informatieve en gezellige avond. Eerder die dag was mijn computer opgehaald van de reparateur en mijn vrees werd bewaarheid: de harde schijf is volledig naar z'n grootje en de bestanden zijn niet meer bereikbaar. Gelukkig had ik nog maar een paar weken daarvoor een backup gemaakt. Daarnaast heb ik wat documenten online gezet en bovendien had ik tussentijds een aantal voor mij belangrijke documenten per e-mail verzonden. Die stonden nog op de server en de backup kan worden teruggehaald van de externe hard schijf.

Al met al ben ik maar een paar weken werk kwijt. Het nakijken en de nieuwe harde schijf kostten natuurlijk wel wat geld dus ik moet nog even wat meer zien te bezuinigen.

De coalitie van VVD, CDA en gedoogcollega PVV heeft -in de persoon van minister Henk Kamp van Sociale Zaken- nog een aardige manier gevonden om te bezuinigen: Door uitkeringsgerechtigden te dwingen vrijwilligerswerk te doen verwacht men dat die werklozen weer aan een gewone baan gaan en dus geen uitkering meer nodig hebben. Erg jammer dus voor mensen die nu betaald werken in buurthuizen, kinderboerderijen, scholen en verzorgingstehuizen. Hun baan zal worden overgenomen door mensen die het werk gaan doen met behoud van uitkering.

Resultaat: Meer werklozen, minder geld dat wordt gestort in de potjes voor sociale voorzieningen en dus minder geld voor uitkeringen aan hen die dat nodig hebben. Bovendien vangt de belastingdienst minder aan inkomstenbelasting. Zou het ministerie van asociale zaken weten dat de rechter in een precedent eerder heeft verklaard dat het mensen dwingen onbetaald werk te doen neerkomt op dwangarbeid en dus verboden is?

Bij het ministerie denkt men dat vrijwilligers per definitie luie mensen zijn en dus hebben zij ook gewoon sollicitatieplicht. Die plicht geldt ook voor mensen in de WW maar die mogen dan weer geen vrijwilligerswerk doen, op straffe van korting op hun uitkering. Als ik kijk naar mijzelf is het eigenlijk heel raar dat de eenouder-toeslag wordt ingehouden op mijn uitkering omdat ik bezig ben een eigen bedrijf op te zetten. Bovendien worden mijn weinige verdiensten rucksichtloss ingehouden terwijl er geen rekening wordt gehouden met mijn onkosten en investeringen. Ik kom ook niet in aanmerking voor iets als starterssubsidie omdat ik geen onkosten zou hebben...Maandag heb ik een gesprek met iemand die mij hopelijk kan helpen maar velen hebben dat geluk niet en zijn afhankelijk van de willekeur van hun klantmanager, inkomensconsulent, werkbegeleider, case-manager, clientmanager of hoe dat bij het lokale DWI dan ook om de paar maanden weer mag heten.

Het is duidelijk dat het huidige systeem van uitkeringen niet werkt. En dat ligt maar voor een beperkt deel aan de uitkeringsgerechtigden.

Een typisch voorbeeld van: Daar is over nagedacht. Maar niet goed.

Voor bovenstaand stuk zijn ondermeer de volgende bronnen geraadpleegd.