Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 04, 2023

Varkens zijn zielig en ham is lekker

Kippenmagen, slokdarmen, uiers...Er zijn allerlei geruchten over wat er in een frikandel zit. En ze zijn allemaal waar. Althans, tot voor kort zat er van alles in een frikandel dat wij 'niet lekker' vinden. Behalve wanneer wij het niet herkennen als iets dat wij 'niet lekker' vinden natuurlijk. Sinds de jaren tachtig of zo zit er vooral 'seperatorvlees' in een frikandel. Met name omdat het onder hoge druk van vage restjes vlees van botten spuiten goedkoper is dan het verwerken van organen. Puur een geldkwestie dus. O ja, de meeste fabrikanten gooien doodleuk ook paardenvlees in uw en mijn frikandel. Maar dat wist u al, toch? 

===========================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

===========================
Als we in de krant lezen dat een wagonlading vol schattige, kleine varkentjes is gestikt onderweg naar Parma*, slaan wij de hand voor de mond: 'Ach jeetje, de arme biggetjes!' maar een paar weken later liggen diezelfde varkens in plakjes en in plastic in de supermarkt en roepen wij 'Ha, lekker, ham!' 

*In Nederland geboren varkentjes gaan soms als babytje op bedevaart naar Parma. Als ze terug komen zijn ze heilig verklaard en kan hun vlees worden verkocht als 'Parmaham'. 

Vrienden van Caroline van der Plas - CEO's uit de varkensverwerkingsdustrie - die niet zo snel op frauderen willen worden gepakt, noemen het produkt netjes 'ham uit Parma' en gebruiken op de verpakking een 'keurmerk' dat maar voor een groot deel lijkt op het officiële keurmerk voor Parmaham. Heel attent.

Hypocriet als wij zijn, spreken wij gezellig onze afschuw over dierenmishandeling uit tijdens de jaarlijkse buurtbarbecue. 


Waarbij wij er niet voor schromen nog even een stukje plofkip op het rooster te leggen.


Om een idee te geven: zó worden varkens in Nederland écht behandeld:


'Ja maar volgens Caroline gaan boeren superlief met varkentjes om!' Ja en nee. Voor de reclamecampagne van de lobbyiste van de varkensindustrie ging zij op de foto met varkentjes van een kinderboerderij die kinderen indoctrineert door hen te laten geloven dat alle varkentjes in Nederland een leuk leven hebben voordat zij worden verwerkt tot lekkere hapjes.

Na het lezen van dit bericht: eet u (nog steeds) graag varkensvlees?