Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, november 23, 2009

Zintuigen

Vandaag rustig aan gedaan: een uurtje Pilates, een paar brieven geschreven, foto's verstuurd, de badkamer schoongemaakt en m'n moeder opgezocht in het ziekenhuis. Zij herstelt wonderwel van een ingreep vanmorgen en de verwachting is dat zij met een weekje weer naar huis mag. Het viel mij op dat met name de knoppen van de lift daar niet goed waren schoongemaakt. Nu is een ziekenhuis al een enorme bron van ziektekiemen maar juist daar verwacht je dat er aandacht wordt besteed aan hygiène. Toch? Alleen al de wachtkamers van de diverse afdelingen zijn de hemel voor diverse soorten bacteriën en virussen.

Maandenlang werd ons op het hart gedrukt plekken waar veel mensen samenkomen te vermijden. Maar vandaag werden ongeveer een miljoen mensen dringend verzocht zich massaal te verzamelen in sporthallen, buurtcentra en zelfs een congrescentrum om zich bloot te stellen aan contact met de grootste risicogroep: kinderen van 0 tot 4. Een overheidswoordvoerder verweert zich met het argument:"Ja maar, dat contact is maar voor eventjes: in hooguit tien minuten staat men weer buiten." Stierepoep. En dat weet die man ook; men is veel langer met elkaar in contact maar dat is het punt niet eens. Ik vroeg minister Ab Klink waarom de berichtgeving zo tegenstrijdig is.

"Het is niet mijn schuld dat-ie dood is, meneer de edelachtbare. Ik haalde maar heel eventjes de trekker over."-Ik snap het echt niet, Petrus. Ik had maar tien minuutjes onveilige sex." "Ik kon toch niet weten dat een virus dat zich via de lucht verspreid daar minder dan tien minuten voor nodig heeft?". Typisch is ook dat het vaccin dat "onze" kinderen krijgen Pandemrix is, een vaccin waarvan de Zwitserse overheid (art. in Duits) juist verbood die toe te dienen aan mensen van onder de 18 en zwangeren en zo. Volgens de medische consumentenwijzer is het af te raden het goedje te geven aan mensen die koorts hebben of zwanger zijn. (Met dank aan Jolie)

Zou onze overheid wel weten dat het goedje dat zij in de aderen van Hollandse kinderkes spuiten misschien helemaal zo veilig niet is? België heeft onlangs zelfs om onbekende redenen 170.000 doses Pandemrix laten vernietigen. Ik denk niet dat men dat voor de lol heeft gedaan. Maar ja, wie ben ik?

Anyways. Genoeg daarover. Veel belangrijker nieuws is dat Raymond van Barneveld in een groot darttoernooi is uitgeschakeld door Phil Taylor, dat Ralph Mackenbach Nederland voor het eerst in ruim 30 jaar Nederland de overwinning heeft geschonken in een Eurovisiesongfestival en dat Sven Kramer zich met zijn zieke hoofd heeft geplaatst voor de 10 kilometer hardrijden op de schaats op de Olympische Spelen in Vancouver.

Ook het nieuws dat ene Dirk Post uit Urk dood is houdt de gemoederen bezig. De jongeman is vermoedelijk vermoord en dat is echt wel heel erg natuurlijk. Ik houd mij niet bezig met speculaties over de reden. Of hij nou is omgelegd om zijn gympies of vanwege een meissie, het maakt hem er niet minder dood om en zal zijn ouders worst zijn. Ik hoop alleen dat "men" deze kans niet aangrijpt om elke jaloerse 14-jarige bang te maken.

Bij Redstar kwam ik met deze reaktie over het onderwerp angst:
Niet alleen zwemmen is gevaarlijk. Ook de griep hebben is gevaarlijk. En van keukentrapjes lazeren. En in Urk wonen. Maar goed beschouwd is niets zo gevaarlijk als ademhalen: Echt iedereen die dat doet gaat vroeger of later dood.

Zo zeker als ik dat weet vind ik ook dat elke verspilde euro er één te veel is. Of we nu de kas van het Koningshuis spekken met een paar miljoen per jaar, ettelijke miljarden in een bodemloze put gooien die ABN/Amro heet of koekjes individueel verpakken voordat ze de doos ingaan.

Een reaguurder meende (ten onrechte naar mijn idee maar wel begrijpelijk als ik het betreffende stukje herlees) dat ik het niet erg vind dat Hare majesteit de koningin geld van de burger krijgt omdat Gerrit Zalm veel meer krijgt.

Als burgers kunnen wij de hand in eigen boezem steken wat het verspillen van geld betreft.

Neem nu HD-TV. Ja leuk, het beeld geeft meer pixels per vierkante centimeter weer maar meer dan een bepaalde hoeveelheid kunnen wij simpelweg niet waarnemen. Dat bleek ook uit een experiment van de universiteiten van Utrecht en Twente. TV-kijkers werden in twee groepen verdeeld die exact dezelfde beelden te zien kregen in exact dezelfde kwaliteit. De ene groep werd verteld dat zij HD-kwaliteit beelden zaten te bekijken terwijl de andere werd verteld dat het om gewone DVD-kwaliteit ging. De groep die dacht HD te kijken gaf hogere rapportcijfers voor de beeldkwaliteit dan degenen die dachten naar een reguliere DVD te kijken. Zo zie je maar hoe je wordt genept. Met name door je eigen zintuigen.

De link van vandaag is naar een alleraardigste algemene kennisquiz (Engels)

Deel dit bericht