Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, december 05, 2013

Is geld uitgeven goed voor de economie?

Wat betreft het openbaar vervoer had de storm van vandaag twee nadeeltjes: de tram vanmorgen was vol zakenmensen die geen idee hebben hoe zij zich dienen te gedragen in een overvolle tram; bij de deuren blijven staan zodat niemand er in of uit kan en lekker zwaaien met schoudertassen, rugzakken en aktetassen. Speciaal voor al die ontzettend slimme zakenmeneren en -vrouwen: in een overvolle tram zet je bij een staanplaats de tas tussen de benen en als je zit zet je die op schoot. Duidelijk, toch? Dan is er voor iedereen meer ruimte!

Op de weg terug naar huis was het nadeeltje van de storm dat er weer eens een paar bovenleidingen waren geknapt en diverse mensen - waaronder ik - enkele kilometers mochten lopen. Daarbij bijgestaan door een vrij pittige hagelbui. Daarom mijn opdracht aan het gemeentelijk vervoerbedrijf: investeer in tramleidingen die windkracht zeven kunnen verdragen.

De opdrachten voor kerstelf, kerstman en zelfs voor paashaas stromen binnen en vanmorgen was ik eerst naar fysiotherapie, daarna naar de huisarts en daarna naar kantoor. Daarna even naar de kapper terwijl ik tussendoor werd gebeld over een akkefietje met de gemeente en zomaar opeens is het avond!

Het heerlijk avondje is weer gekomen en in veel gezinnen zijn de schoentjes weer gevuld met chocoladeletters, welness-bonnen en spelcomputers. Sinterklaas trok weer door het land met een goed gevulde zak! Misschien voor een iets lager bedrag in totaal dan in voorgaande jaren maar desalniettemin ruim voldoende om duizenden kinderen in een willekeurig derde wereldland van de hongerdood te kunnen redden. Maar laten wij daar maar even niet aan denken.

De één geeft geld uit aan muziek, de ander aan schoenen en weer een ander betaalt 40 euro voor een keukenweegschaal of geeft iemand drie tientjes in ruil voor het verwijderen van haartjes in de bikinilijn. En wie zijn wij om er over te oordelen waar iemand zijn of haar geld aan uitgeeft? Goed, als iemand klaagt over 'de kredietcrisis' en geen geld zegt te hebben voor een weekendje weg maar wél elke dag op het station een flesje water a twee euro koopt voor onderweg in de trein naar en van het werk en dus 20 euro per week uitgeeft aan water vind ik dat dat mij het recht geeft om hem of haar heel hard uit te lachen...Kunt u het zich voorstellen dat mensen 1000 euro per jaar aan flesjes water uitgeven?* En toch komt het voor. Maar goed, het is hun geld en niet het mijne dus van mij mogen ze. Goed voor de economie, toch?

En wat doet u wat goed is voor de economie?

Als bonus vandaag wordt hieronder een onderschat probleem van zonnepanelen belicht:
*Met excuus aan de lezers die dit voorbeeld van geldverspillenuitgeven al van mij kenden. 

Update : Vandaag staan wij stil bij  het overlijden van Nelson Mandela