Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, maart 12, 2017

De week voorbij

Voor mensen die dit via Facebook lezen: klik op deze link voor een beter leesbare lay out en om de plaatjes en filmpjes te kunnen zien
http://terrebel.blogspot.com/2017/03/de-week-voorbij_12.html

==============================================

Als Poolse (seizoens)arbeiders recht hadden op hetzelfde minimum uurloon dat tuinders Nederlanders moeten betalen, zou dan een deel van de Nederlandse werkloosheid zijn opgelost?

Als u kon kiezen: in eigen land 16 uren per dag werken voor €3 per uur of in een ander land 12 uren per dag voor €5 per uur...wat zou u dan kiezen?

En als u zelf werkgever zou zijn: neemt u dan liever iemand die 12 uren per dag hard werkt voor €5 per uur (of anders simpelweg vervangen wordt) of iemand die 8 uren per dag de kantjes er af loopt voor €10 per uur en beschermd wordt door ontslagrecht? Eerlijk zeggen!

Kortom: waar ligt het probleem nu eigenlijk? Is het allemaal de schuld van 'die rare Polen!' of van het huidig economisch systeem?

Maandag werd ik wakker, nagenietend van The Graham Norton Show met Ian McKellen, Patrick Stewart, Hugh Jackman en James Blunt. Ik lach niet vaak hardop in mijn eentje maar voor dit team maakte ik graag een uitzondering!
En omdat ik het zo waardeer dat u mijn blogje leest, heb ik besloten dat u mag meegenieten:


Tijdens het Grote Lijsttrekkersdebat kon ik af en toe glimlachen. Maar ja: politiek is een bijzonder serieuze zaak. Daarom wil ik er ook bij u op aandringen: (als u dat mag) Breng uw stem uit op 15 maart! Want wie niet gebruik maakt van kiesrecht verliest ook klaagrecht.


Hoewel ik van mening ben dat wanneer iemand op een bepaalde persoon stemt vanwege diens uiterlijke kenmerken in feite discrimineert, blijft het natuurlijk iemand's goed recht om op iemand te stemmen omdat die persoon niet blank is, in een rolstoel zit of geen penis heeft. Maar - eerlijk zeggen! - zou u onderstaande raar vinden? Maar omgekeerd niet? Waarom dat verschil?


Wilt u per sé op een vrouw stemmen omdat u het zo vreselijk vindt dat anderen discrimineren dan kunt u het volgende in overweging nemen: De Partij voor de Dieren en de Socialistische Partij zijn de enige twee partijen die emancipatie van de vrouw niet van de daken schreeuwen maar gewoon in de praktijk brengen. Beide partijen hebben meer vrouwen dan mannen op de kieslijst. Bij de SGP is men nog steeds boos dat men een paar jaar geleden door de rechter gedwongen werd om vrouwen toe te laten tot het bestuur: het aantal vrouwen op de kieslijst bij de Staatkundig Gereformeerde Partij is exact nul.

Het was een zware maar stiekem toch best leuke werkdag waarop een collega zich hardop afvroeg wat ik zoal deed. 'Welnu, ik verstuur facturen naar aanleiding van de afleverbonnen van bier aan klanten en zie er op toe dat die rekeningen betaald worden. Daarnaast hou ik de inkomsten en uitgaven bij, verwerk de binnenkomende rekeningen niet alleen in de balans maar ook in de voorraadadministratie, hou de social media accounts Twitter, Instagram en Facebook bij en onderhoud contact met klanten via telefoon en e-mail over met name de financiële aflevering van het leveren van bier en hou het kasboek bij betreffende inkomsten en uitgaven rond de brouwerij.' Zijn reactie? 'O. Maar waar haal je dan de tijd vandaan om heen en weer te lopen en te praten met collega's?' 'Eh...dat 'heen en weer lopen' heet 'plassen en koffie halen' en wat jij 'praten met collega's' noemt heet 'overleg en communicatie'. 'O.'

Al jaren pleit ik voor een dagje ruilen van werk. Of in elk geval meelopen. Gewoon, om meer begrip te kweken voor het werk dat anderen verrichten.

Tegen de gewoonte in (normaliter doen wij dat op donderdag) eindigde de dag met een biertje:

Voor maandagavond stond een mooie vrijmetselaarsavond gepland maar niet voor mij, helaas: ik was totaal op! Vroeg naar bed dus maar.

Dinsdag vroeg iemand weer waarom het verschil tussen een bijstandsuitkering en loon uit een betaalde baan zo klein is. Nou, dat valt best wel mee (of tegen), hoor! Hier drie verschillende situaties voor een alleenstaande moeder met twee kinderen op de middelbare school: met een modaal inkomen, op het minimumloon en met een bijstandsuitkering. Zonder op deze link (klik: cijfers uit 2014) te klikken: wat zijn volgens u de verschillende bedragen per maand aan inkomsten? En met wie van de drie dames zou u het liefst willen ruilen?

Ook kwam deze week het - wat mij betreft - 'tweetje' van de week voorbij:
Ook ik dacht dat Amerikaanse regeringsleden geen dommere dingen konden zeggen dat zij tot nu toe - als lid van de Regering Trump - hebben gedaan. Tot minister van Volkshuisvesting, Ben Carson (klik) over slaven vertelde: 'Ook zij waren immigranten die naar Amerika kwamen in de hoop op een beter leven.' Meneer Carson vertelde ook als presidentskandidaat dat hij als kind een 'bad boy' was: zeer agressief tegen zijn moeder en op school wel eens een klasgenoot met een mes gestoken 'maar God zorgde ervoor dat het mes afketste op zijn riem!' O, wauw!

Maar volgens zijn moeder én volgens zijn vroegere klasgenoten was meneer Carson juist een wat saaie, brave, onopvallende jongen. Hij is er overigens ook van overtuigd dat wetenschappers het allemaal mis hebben 'want hij heeft eens gelezen dat de oude piramides in Egypte graanschuren waren.' Ja, dat stond in een stripverhaal, meneer Carson. Kunt u het zich voorstellen hoe Amerika er nu bij zou liggen als mensen hem hadden verkozen tot eerste écht zwarte president? Brrrrr....

Heel hard gewerkt dinsdag maar helaas niet alles kunnen doen waar ik mij toe had gezet. Met name vanwege een stuk software dat medewerking weigerde. Voor de kenners: het gaat om een boekhoudpakket waarvan de bestanden worden opgeslagen in het formaat 'DBase IV' (klik). Voor de niet-kenners op dit gebied: deze standaard werd losgelaten in 1989. Het gaat maar iets sneller dan boekhouden zoals ik dat vroeger deed: met potlood, geodriehoek en ruitjespapier. Hoewel de principes bij elk boekhoudpakket hetzelfde zijn ('Debet en credit moeten uiteindelijk tegen elkaar wegvallen en als de belastinginspecteur tevreden is is het goed') is het voor mij regelmatig frustrerend om met dit pakket te moeten werken. Maar het zij zo. Soms zijn dingen zoals ze zijn en dien je het er mee te doen. Het ging iets beter toen ik een website ontdekte met daarop een overzicht van toetscombinaties om het programma te bedienen. Ziet u: in de hoogtijdagen van DBase was het gebruik van een muis nog niet volledig ingeburgerd.

Bij wijze van pauze flink lopen schoonmaken en opruimen. En dan vind je wel eens wat: een handgeschreven romantisch verhaaltje voor een tante en een nieuwe liefde van haar. Toen ik het kleedje bij mijn bureau weghaalde om het te wassen trof ik een heel platte naakte ex-slak aan. Ik mocht ook weer een plasje kattenkots opruimen. Altijd leuk...

's Middags werd mijn huis opgemeten in verband met het toekennen van een energielabel: categorie G is niet supergoed. Maar met een paar kleine aanpassingen schuif ik al door naar D of zelfs C! Ik hoef er nu alleen nog maar voor te zorgen dat woningcorporatie Ymere hierin meewerkt. Zelf zegt men graag en luid wooncomfort voor huurders en aardig zijn voor de planeet als prioriteit te hebben maar in de praktijk is daar nog niet veel van terug te zien. En dat is jammer.

Ook jammer was dat er relatief weinig bewoners waren afgekomen op de bewonersavond die avond. Een week eerder hadden ruim 300 mensen een uitnodiging in de bus gekregen maar wij zaten er met nog geen 15 mensen. Misschien is een week vooraf kort dag? Misschien was er voetbal op televisie? Hoe dan ook: het was fijn om contact te maken met diverse sleutelfiguren in de wijk dan wel om contacten te verstevigen. Er staan weer mooie plannen voor de buurt op stapel!

Woensdag las ik dat ook onze minister president mooie plannen heeft. Vakantiegeld afnemen van bijstandsmoeders bijvoorbeeld. Zo wil hij de economie verbeteren. Blijkbaar weet hij iets wat economen niet weten. Bijvoorbeeld dat bijstandsmoeders de hele godganse dag geen klap uitvoeren en dus nooit moe worden en nooit vakantie nodig hebben. Gewoon, voor de lol, blijven zij thuis en doen niets meer dan hun handje ophouden. Aldus de baas van Nederland.

Of zou het dan écht zo zijn dat mensen die hun vakantiegeld gebruiken om lopende rekeningen te betalen vanzelf meer gaan uitgeven wanneer de overheid hun inkomen verlaagt? Dat zou een revolutionaire ontdekking zijn! Als Mark Rutte 15 maart niet herkozen wordt (en die kans is groot), kan hij rijk worden met het schrijven van boeken over de economische principes die hij verzonnen heeft.
Op het werk kon ik mijn ogen nauwelijks open houden. Thuisgekomen bleek ik koorts te hebben. Was meteen duidelijk waarom ik een paar minuten na de lunch die weer kwijtraakte.

Via Facebook werd een vooroordeel van mij bevestigd. Ik wist al dat de PVVGeert Wilders vrijwel altijd hetzelfde doet als de VVD maar in dit schema (klik) wordt het echt heel duidelijk gemaakt. Opvallend genoeg roept zijn aanhang graag dat moslims weg moeten 'want zij respecteren homo's niet!' maar is Wilders één van de weinige lijsttrekkers die een convenant ter bescherming van de LBGTQI (en eventueel nog missende letters)-gemeenschap opzettelijk niet tekende. Deze lijsttrekkers (klik) deden dat wél.Luidruchtig, kinderlijk, eentonige 'beats', nietszeggende teksten, namaak gekreun...het zal vast een teken van oud worden zijn maar bij het ziek thuis zijn donderdag besloot ik muziek van 'heden ten dage' te luisteren. Met name via deze afspeellijst:

Heb mij door een twintigtal liedjes heengeworsteld maar het enige dat er gebeurde was dat mijn hoofdpijn verergerde. Daarom mijn vraag: heeft u voor deze bijna 50-jarige man luistertips betreffende 'goede' muziek van minder dan vijf jaar oud?

Ondanks opgezette klieren, de eerdergenoemde hoofdpijn, lichte koorts, diarree, misselijkheid en een algemeen gevoel van onbehagen toch maar de bestekla uitgeruimd en schoongemaakt, gestofzuigd, e-mails beantwoord, een was gedraaid en wat administratieve werkzaamheden (niet alleen voor mijzelf) verricht. Stilzitten is nu eenmaal niets voor mij. En zelfs stilLIGGEN hou ik niet lang vol.

Ik besloot wat minder politiek nieuws te volgen en ben niet zo'n enorm sportmens. Wetenschappelijk nieuws is dus wat mijn aandacht trekt. 'Ik volg het Paleo dieet van de Neanderthaler!' is iets wat een groep mensen die gezonder wil leven graag roept. Helaas: 'Hét' paleodieet en 'dé' Neanderthaler' bestaan niet (klik). Paleo betekent feitelijk alleen maar dat je datgene eet wat op natuurlijke wijze voorhanden is en 'dé Neanderthaler' bestond net zo min als 'dé christen, dé homo, dé jood, dé vrouw', et cetera. Neanderthalers in de regio die wij nu Spanje noemen aten bijvoorbeeld vooral een soort mos en paddestoelen. Neanderthalers in het huidige west-Europa waren echte vleeseters: vooral schapen stonden op het menu.

's Avond nog even aan het werk en daarna televisie kijken (voetbal. Ajax verloor. Maar ik kan weer even meepraten op straat) terwijl ik een tas met oude kleding van mijn dochter doorzocht: wat gaat er weg, wat kan er blijven voor later? De Tip van Ter van deze week wordt daarmee: 'Als je je emotioneel niet helemaal stabiel voelt, doe dan geen dingen die je doen herinneren aan dat wat had kunnen zijn.'

Vrijdag kwam ik bijna huppelend uit de werkkamer van mijn psycholoog: niet alleen volgens hem maar vooral volgens mij ben ik hartstikke op de goede weg naar herstel. In de buurt van de praktijk schoot mijn mobieltje deze foto's:


Bij de supermarkt sprak ik een half uurtje met buurvrouw Jeannette en daarna op straat nog even met buurvrouw Rini. Thuis viel ik volkomen uitgeput in slaap. Daarna flink aan het (vrijwilligers)werk. Ik vind dat normaal, vrijwilligerswerk doen. Niet alleen dat ene weekend per jaar tijdens 'NLdoet' (klik) maar - net als onze koning en koningin trouwens! - het hele jaar door.

Toch denk ik niet dat het handig is om mensen te dwingen zich in te zetten als vrijwilliger. Geen scholieren als verplichte maatschappelijke stage en geen gehandicapten 'om iets terug te doen in ruil voor hun uitkering'. Stel: u bent bejaard en zit in een rolstoel. Die wordt door een parkje geduwd. Daar ligt een diepe vijver. Met ijskoud water en veel modder. Een schuine gladde helling met gras leidt naar die vijver. U wordt geduwd door een zeer ongemotiveerd jong mens. Of een bijzonder chagrijnige langdurig werkloze gehandicapte bijstandsmoeder. Is dat écht een situatie die u graag wil meemaken? Stem dan gerust VVD of PvdA.

Mijn werk werd onderbroken door een uurtje les. Nee, geen pianoles (dat ging niet door vandaag) maar stand up comedy les. Een ervaren stand up comedian liep samen met mij het materiaal door wat ik eerdaags op het podium zal brengen. Het mag dus in de agenda! Vrijdag 31 maart ben ik de officiële 'First Timer' op de Vrije Vrijdag in Volta Amsterdam (klik). Komt allen! Zo lang er kaartjes (€5) zijn dan.

Zaterdag zag ik op televisie ontevreden Fransen vertellen dat zij Marine Le Pen stemmen 'want wij zijn de corruptie zat!'. Dat is nu jammer want de anti-semitische frontvrouw van Front National heeft vrienden en medewerkers tienduizenden euro's gegeven voor werk dat zij niet gedaan hebben. Zij heeft doodleuk een EU-vergoeding voor hun 'werk' in het EU-parlement aangevraagd. En gekregen. Behalve dat dit gewoon fraude is (als burgers het doen heet het 'diefstal') is het ook bijzonder hypocriet voor iemand die kiezers trekt door veel en vaak te roepen dat zij tegen de EU is. Maar ja, mensen die boos en teleurgesteld zijn verliezen het vermogen tot helder nadenken. Ook in Nederland kennen wij daar voorbeelden van.

Intussen genoot ik van de kat die enthousiast met zijn nieuwe speelgoedmuis speelde. Complimenten voor de fabrikant: het dingetje is bijna drie hele dagen heel gebleven! Billy de Kat zit ook graag in de vensterbank achter het gordijn. Als het gordijn opzij is geschoven vindt hij het meteen minder leuk.

Een uurtje of zes lang dook ik in de administratie van een eetcafé en bij wijze van pauze at ik een ei en een broodje en keek ik een stukje van het WK Shortrack. Nieuw daarbij is dat de diverse sportlui door de speaker worden aangekondigd als populaire helden en niet meer als 'mensen die heel hard korte rondjes rijden op hele dunne ijzers op ontzettend hard en glad ijs.' Het zíjn ook helden natuurlijk. Sterren bijna.

En wat mij betreft verdienen zij die titel meer dan mensen die miljoenen per jaar opstrijken omdat zij zijn getrouwd met iemand die beroemd is en drie maanden op vakantie gaan en bij terugkomst opeens vanzelf veel grotere billen hebben.

En dan zijn er de mensen die worden toegejuicht omdat mensen vinden dat zij én goed kunnen zingen en er leuk uitzien in nauwelijks verhullende kleding en honderden euro's hebben betaald voor hun kapsel en make-up.

Urenlang in de kappersstoel zitten en minutenlang handtekeningen uitdelen is uiteraard bijzonder vermoeiend maar vergeleken met mensen die jarenlang hun sociale leven opgeven, élke ochtend vroeg opstaan, uren per dag trainen om enkele uren per jaar te vlammen stelt het niet héél veel voor. Vind ik.

Mag je in een vrij land de vrijheid inperken van iemand die de vrijheid van anderen wil inperken? Die vraag werd actueel toen de Nederlandse overheid besloot een woordvoerder van premier Erdogan niet toe te laten om Turkse Nederlanders toe te spreken. Volgens de Grote Leider van dit voormalig bevriende land is Nederland een land van Nazi's en fascisten. Voor wie nu in de war is heb ik hieronder een lijstje met kenmerken van fascisme met daarbij de cijfers van wie er het meest aan voldoet: Nederland of Turkije.
(Klikken=vergroten)

Overigens: in 1993 was Wilders in Israël om Nederlanders die er wonen over te halen VVD te stemmen. Maar dat is natuurlijk héél wat anders.

Omdat het even niet zo goed ging met mijn moeder ging ik bij haar langs met een frietje. Later op de avond had ik buurvrouw Angélique even op de thee bij wijze van pauze van het werk dat ik nog moest doen.

Zondag stond mijn vriendin op een markt in Utrecht. Ik was niet mee want ik had zélf nog werk te verrichten. Rond lunchtijd was ik weer bij mijn moeder. Mijn zoon had ik net gemist helaas maar de lieverd had boodschappen voor haar gedaan. Mijn broer was er met zijn vrouw en trakteerde op lunch: kip met rijst en groente op z'n Indiaas. Lekker! Fijn om mijn moeder te zien smikkelen! Onderweg kwam ik langs dit hek:

De hele dag veel last van branderige ogen dus helaas niet kunnen afmaken waar ik aan begonnen was omdat het kleine cijfertjes op een niet ideaal laptopscherm betreft in een niet ideaal boekhoudprogramma. Dus 's avond maar lekker vroeg naar bed want ook televisie kijken koste veel moeite.

Deze week een Engelstalig stukje van mijn hand uit 2006. Maar naar mijn mening nog immer actueel: http://terrebelius.blogspot.nl/2006_06_01_archive.html

En meer Engelstalig werk van mijn hand:

http://terrebelius.blogspot.nl/2017/03/why-men-like-trump-just-dont-get-it.html

https://www.linkedin.com/pulse/how-fight-troll-respectful-way-terrence-weijnschenk-entertrainer?published=t

http://terrebelius.blogspot.nl/2017/03/to-share-shortstory-amwriting.html

En hierbij ook nog even mijn foto's van februari (klik).

Het liedje van deze week is 'White Room' van Cream:


Deze week staan wij stil bij het overlijden van Kitty Courbois en 19 mensen in een kindertehuis in Guatemala en (weer) tientallen doden bij aanslagen in Irak, waaronder een zelfmoordaanslag tijdens een huwelijksfeest. Helaas gebeurde het niet in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk dus voor onze Westerse media was het niet 'belangrijk'.
======================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/