Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 21, 2023

Wat is uw mening? En is die wel echt van u?

Een opinie weerspiegelt iemands mening. Die persoon heeft er dus over nagedacht. Wanneer die persoon niet heeft nagedacht, is hetgeen die persoon brengt als 'opinie' dus hooguit die van een ander. Persoonlijk vind ik het erg jammer om te ontdekken hoeveel mensen niet nadenken. 'Ja, maar zij hebben toch een mening?' 
'Tenzij een mening goed is onderbouwd, is het geen mening maar een uitspraak'.
'Grootste verschil tussen een verstandig persoon en een 'andersdenkende'?
Een verstandig persoon weet dat feiten feiten zijn, de andersdenkende houdt feiten voor 'slechts meningen'. 

Andersdenkenden herhalen klakkeloos een uitspraak van iemand uit hun bubbel. Zij gaan eenvoudig onderuit wanneer je hen vraagt naar het waarom van hun 'opinie'. Waaruit dus blijkt dat zij er echt niet over hebben nagedacht en het helemaal niet hun eigen mening is.

Vaak is het dus die van een populist en ook vaak van veel bekeken kanalen die zich afzetten tegen 'MSM'. 

Die afkorting staat voor Mainstream Media. Andersdenken bedoelen daarmee de kanalen die heuse journalisten in dienst hebben en geen stukjes plaatsen van 'infotainers' die als 'De Redactie' slecht vertaalde stukjes van bekende buitenlandse hoax-sites plaatsen.  

Dat zijn informatiekanalen die doelbewust de hersenen van 'andersdenkenden' vullen met ronduit onjuiste, misleidende of incomplete gegevens. Wel eens een krant gelezen? Dus niet de Metro of een stukje op nuPUNTnl, maar een dagblad met opiniestukken, achtergrondartikelen waaruit blijkt dat onderzoek is verricht, diepte interviews en stukken waarbij hoor en wederhoor is toegepast? Dat soort stukken zie je als lezer niet terug op hoax-sites.

Je kunt - beargumenteerd - beweren dat de Bijbel zo'n informatiebron is. 

========================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

===========================================
In de Bijbel - een verzameling boeken, geschreven door meerdere mensen verspreid over een lange tijdsperiode - staan zoveel tegenstrijdigheden en onvolkomenheden dat er schriftgeleerden nodig zijn om de teksten te duiden. 

Bovendien zijn diverse antieke (bijbel-)teksten nog steeds niet uitgebracht maar liggen ze in de kluizen van het Vaticaan en kun je je afvragen wat (met name de Katholieke) kerk voor haar gelovigen verborgen wil houden.

Ook is de Bijbel vele malen vertaald en ging er dus regelmatig iets van de oorspronkelijke bedoeling verloren.

Vroeger konden mensen niet lezen en dus konden voorgangers, dorpspriesters, en dergelijke hun gemeente van alles wijs maken. Onzin over satan en hekserij en zo, bijvoorbeeld. Maar ook over de rol van de vrouw en bijvoorbeeld immigratie. Een heel bekende immigrant met een donkere huidskleur was Mozes. Ook Abraham (klik) was een immigrant (een economisch vluchteling zelfs. Tegenwoordig 'gelukszoeker' en een andere bekende immigrant uit de Bijbel was ene meneer Jezus.

Maar niet verder vertellen, hoor! Conservatief christenen - een nette term voor 'racisten' - vinden het niet leuk dat te horen.

Sprak eens een vrij fors persoon die zich een christen noemde en dus vond dat homoseksualiteit verkeerd is. Waarop ik hem vertelde dat overeten (en overmatig alcohol drinken. Wat hij ook deed) volgens de Bijbel (klik) net zo'n grote zonde is als homo zijn. En rivierkreeft eten. Ik had een foto moeten maken van zijn gezicht. Natuurlijk had ik hem kunnen uitlachen. Of zelfs uitschelden. Maar vond hem vooral zielig; als je zó doordrongen bent van je gelijk terwijl alles er op wijst dat je geen gelijk hebt, is dat voor sommigen bijzonder frustererend en beangstigend. 

Dat verklaart waarom 'andersdenkenden' vaak zo ontzettend bang zijn. Als iets - wat dan ook - tornt aan hun verwrongen wereldbeeld - raken zij in paniek. Ga dan niet tegen hen in - en al zeker niet met argumenten want die zijn voor andersdenkenden als olie op het vuur - maar hou hen rustig aan de praat tot er professionals zijn gearriveerd om hen naar een fijn en rustig instituut te vervoeren waar zij met jaren aan therapie misschien weer een beetje helder kunnen leren denken. 

Hoe onderzoekt u zelf of uw mening eigenlijk wel klopt en wat doet u wanneer u ontdekt het mis te hebben?