Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, oktober 31, 2011

Gezond verstand

Na het bezoek van buuvrouw Hetty kwam vriend Pieter een boom snoeien en daarna een stukje wandelen. Vervolgens kwam m'n jongste oppas-kindje langs met diens moeder. Gezellig!

Verder vandaag gebabbeld met buurman Andy en buurvrouwen Rinie, Trixie en Margot. Met de één bleef het bij "Hé, hoi, hallo! Alles goed? Mooi! Fijne dag nog, hè!?' en met de ander sprak ik uitgebreider. Over het prachtige na-zomerweer, lokale en landelijke politiek en over fietsenmaken.

De fysiotherapeut haalde mij weer aardig door de mangel. Met de nadruk op "aardig" en niet op "mangel" en ik kwam vandaag aardig ver met het redigeren van de Engelse vertaling van mijn eerste twee verhalenbundels. Dus als u nog geen kerstcadeautje weet voor Engelstalige vrienden...

En of ik met onderstaande stellingname vrienden maak...?

De aarde is rond en postduiven vinden hun weg naar huis door te navigeren op aardmagnetisme en de zon. Dat zijn feiten. Toch? Niet dus. De aarde heeft meer de vorm van een raar afgeplatte pompoen dan van een hardopgepompte basketbal-bal en postduiven blijken volgens recent onderzoek vooral te navigeren op hun reukvermogen.

Maar ja, ons wordt al eeuwen verteld dat de aarde rond is en decennialang hebben wetenschappers blijkbaar onjuiste vooronderstellingen gehad over het navigatie-vermogen van postduiven.

Bovenstaande voorbeelden bewijzen wat mannetjesmakers (De mensen die het imago van een politicus bepalen) al heel lang weten: als je een veronderstelling maar vaak genoeg herhaald wordt die op gegeven moment als "feit" ervaren.

Feit: terrorisme is de grootste bedreiging voor de mens. Toch? Niet dus. Alleen al aan de gewone griep sterven wereldwijd meer mensen per dag dan per jaar door terroristische aanslagen. Jaarlijks sterven ongeveer 18.000 mensen doordat zij op een achtergelaten landmijn stappen. 9000 van hen zijn kinderen. Van die doden dan, niet van die landmijnen.

Maar toch geven overheden liever extreem veel geld uit aan het bestrijden van terrorisme "dat goed is voor zeker 400 doden per jaar wereldwijd!" Het kopen van beveiligingscamera's en het bouwen van cellencomplexen en nieuwe bommenwerpers is lucratief en het in leven houden "van die schattige zwarte kindjes met van die schattige dikke buikjes" is dat niet.

Tsja, waarom zou je geld steken in "linkse hobby's" als Onderwijs, Zorg of Cultuur als je datzelfde geld ook kunt gebruiken om een persoonlijke vriend - die toevallig wapenproducent is - blij te maken?

In het geval van een Amerikaanse senator was het natuurlijk puur toeval dat hij een wet doordrukte die openbare gebouwen verplichte het aantal bewakingscamera's te verdubbelen. Dat zijn broer een fabriek had die die dingen "toevallig" heel goedkoop kon leveren had helemaal niets te maken met zijn "oprechte bezorgdheid naar de burger toe".

Wij kunnen wel leuk afgeven op de Amerikaanse overheid maar dat zou ons bijzonder hypocriet maken. Nederland is namelijk weer'ns ergens nummer 1 in: zelfs in absolute getallen leveren "wij" de meeste huurlingen aan welk regime dan ook dat bereid is diep in de buidel te tasten voor de expertise van Nederlandse ex-militairen. Goed hè? :-(

Amerika levert er minder. Hoewel de VS wèl meer "electro-ingenieurs" (Bommen leggen is tegenwoordig vaak een werkje voor electronica-experts) en "Beveiligings-experts" (Hoe kun je de inwoners van een dorp beter "beveiligen" dan door dat dorp op te blazen zodat het niet meer gevonden kan worden door "terroristen"?) levert.

Mijn tip: wanneer u iets leest over een "feit", gebruik uw sterkste wapen om te beslissen of het wel daadwerkelijk een feit ís: uw gezond verstand.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Cas Spijkers