Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, juli 30, 2023

De week voorbij

XTC kwam op de lijst van zware harddrugs en werd rond 1990 verboden omdat het zwaar verslavend en levensgevaarlijk is, niet? Nee. Het werd uitsluitend verboden omdat de overheid bang was voor de illegale productie en distributie. Denk er maar even over na: als de overheid zich écht zorgen maakt dat burgers verslaafd kunnen raken en ziek kunnen worden, waarom weigert men dan alcohol en tabak te verbieden?

'Omdat dat deel is van onze cultuur!' Onzin. XTC is óók deel van onze cultuur. Wereldwijd staat Nederland zelfs aan de top en exporteert niet alleen veel tulpen maar ook XTC. 

Arjen Lubach geeft uitleg:


Vindt u dat álle drugs legaal verkrijgbaar moeten zijn of uitsluitend de drugs (bijvoorbeeld alcohol en tabak en pijnstillers) waar u persoonlijk van geniet?

========================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

===========================

Maandag deed ook ik mee aan het spelletje: 'Wie wordt de nieuwe premier van Nederland?' Als het aan 'Het Volk' ligt, wordt dat Caroline van der Plas want haar voorganger als rechtspopulist, Thierry Baudet, ligt sinds de winst van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen uit de race. Het nieuwe verbond GroenLinks/PvdA (Partij van de GroLi? Groen van de Arbeid?) ziet graag EU-commissaris Frans Timmermans de kar trekken. 

Maar ja, Timmermans is welbespraakt, beleefd, vriendelijk, heeft een goede dossierkennis, behandelt politieke tegenstanders met respect en heeft daadwerkelijk verstand van politiek. Die gaat 'Het Volk' dus nooit accepteren als premier. Is Timmermans een bliksemafleider en wordt Femke Halsema gevraagd haar baan als burgemeester op te geven voor werk in Het Torentje? 

Waarschijnlijk wordt het toch Dilan Yesilgöz dankzij het beproefde VVD-wapen: 'Tegen het regeringsbeleid? Stem dan VVD!'. Waarna gewoontegetrouw dertig procent van de kiezers in dat doorzichtige trucje trapt en wij zitten opgescheept met nóg eens vier jaar VVD aan de macht.

Hoe dan ook: Mark Rutte krijgt - vermoed ik zomaar - een goedbetaalde 'baan' als 'adviseur' bij Shell. 

Als cadeautje omdat toen Shell nog in Nederland zat (en een leuke belastingdeal kreeg door zich na de Brexit in Engeland te vestigen) dat bedrijf zich dankzij de VVD nauwelijks aan (milieu)regels hoefde te houden en lekker weinig inkomstenbelasting betaalde. 

Met mijn Groningse vrienden sprak ik op een terrasje over gezelliger zaken dan economie, geschiedenis en politiek.

Deels omdat zij andere interesses hebben. Logisch want zij zijn van een latere generatie dan ik. Zogeheten 'milennials'. Dus af en toe 'botst' het natuurlijk met Generatie X, waar ik toe behoor. Zoals ik mij maar met moeite een televisie-loze wereld kan voorstellen is het voor hen lastig te behappen dat er ooit geen internet is geweest. Erg interessant om ook bij jezelf dat soort dingen op te merken. En in gesprekken te zoeken naar wat je gemeenschappelijk hebt, in plaats van de nadruk te leggen op verschillen.

Wat had de generatie voor u niet, wat uw generatie wèl heeft? En kunt u zich makkelijk een wereld zonder voorstellen?

Niet lang na middernacht lag ik in bed (oké, op de bank want mijn gasten sliepen in mijn - tweepersoons - bed). Met 'oortjes' in. Te genieten van een 'crossover'-aflevering van twee verschillende Star Trek-series: 'Strange New Worlds' kwam samen met 'Lower Decks'. Knap stukje schrijfwerk van de makers want die tweede serie speelt zich ruim 100 jaar later af dan de eerste. Bovendien is 'Lower Decks' een animatie-serie. Getekend dus. 

Diverse series en films staan in Hollywood momenteel 'in de koelkast' vanwege een grote staking (klik) van schrijvers, vertalers, figuranten, acteurs en regisseurs. Zij protesteren vooral tegen de oneerlijke verhoudingen; terwijl de (buitenlandse investeerders in) grote productiehuizen miljarden dollars binnenhalen, verdienen de mensen die het daadwerkelijke werk verrichten vaak nauwelijks genoeg om hun woonlasten te kunnen betalen. Bovendien hebben zij onlangs besloten dat zij met AI de beeltenis van een acteur mogen nemen, die een klein beetje veranderen en mogen hergebruiken in (reclame)films zonder de eigenlijke acteur daarvoor financieel te compenseren.

Dinsdag hadden mijn Groningse vrienden een afspraak, elders in Amsterdam, en voelde ik mij vrij te werken aan een paar van mijn huidige projecten. Zo komen ook die een beetje dicherbij de eindfase. 's Middags kwam een vriendin op visite. Beetje bijkletsend zorgde zij ook een beetje voor mijn huisplanten:

Zij vertrok kort nadat mijn noordelijke vrienden terugkwamen om hun spullen in te pakken en tegen etenstijd de trein terug naar het noorden te pakken.

Een van de onderwerpen waar ik met hen over sprak was klimaatverandering. Natuurlijk (...) verandert het klimaat voortdurend; een 'golfbeweging' van het ene extreme naar het andere kost Moeder Natuur normaliter zo'n 150.000 jaar. Dat gaat dus langzaam genoeg voor flora en fauna (en dus ook voor de mens) om zich langzaam aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Sinds de mens massaal kolen en andere brandstoffen uit de aarde haalt en verbrandt, duurt een periode van klimaatverandering - kort door de bocht - niet meer 150.000 maar 150 jaar. Dat is niet goed. 

Even voor de mensen achterin in een makkelijk te lezen plaatje waar je niet eens voor hoeft te kunnen lezen:

Die rode lijn staat voor de CO2 uitstoot. Opeens gaat het lijntje bijna recht omhoog. Volgens Baudet en andere wetenschapsontkenners is het echt stomtoevallig dat de co2-uitstoot sterk begon te stijgen vanaf het begin van de Industriële Revolutie. Volgens mensen die in staat zijn tot nadenken is dat géén toeval.

'Ja, maar klimaatalarmisten zaten er naast met hun voorspelling dat wij vanaf ongeveer 2050 te maken zouden krijgen met langere periodes van extreme warmte, overstromingen, orkanen, watertekort en dergelijke!' Klopt. Dankzij het natuurlijke verschijnsel El Niño (klik. Vooral het plotseling warmer worden van oceaanwater is vervelend) is klimaatverandering in een stroomversnelling gekomen en is er nu al paniek in grote delen van de wereld, waaronder in Spanje (klik). 

Dat wij er in Nederland en België vooralsnog weinig van merken is vooral een kwestie van mazzel. Al is ook hier de extreme daling van het grondwaterpeil reden voor grote zorgen. Er zijn weliswaar regels aan hoeveel grondwater (klik) mag worden opgepompt maar helaas vinden veel [egoïsten] mensen dat regels niet voor hen gelden. Met Big Agro...pardon...de keurige politieke partij BBB aan de macht zullen regels voor vervuiling van lucht, grond en water verdwijnen. Wie dat wil is ófwel ontzettend dom óf dom en manager van een groot agrarisch bedrijf.

Hoe dat nu precies zit met de combinatie van El Niño, (menselijke) klimaatverandering en hoe wij het beste kunnen handelen als wij ook voor onze (klein)kinderen een leefbare wereld willen, ziet u in dit filmpje (klik. Engels)
 
Via via (ik las een column van zijn zus, op zoek naar informatie) hoorde ik van het overlijden van een vriend van vroeger. Al is 'een kennis' wellicht een beter woord maar dat klinkt nogal onpersoonlijk, vind ik. Wij zagen elkaar niet veel maar hadden fijne gesprekken en konden goed met elkaar opschieten. Goed, hij was al 'oud' (is 77 oud?) maar toch was dat voor mij nieuws om wat treurig van te worden. Kruisje nummer 7 op de verjaardagskalender dit jaar.

Het was even wennen om na een paar dagen samenwonen met een stel jongelui opeens alleen maar stilte om mij heen te hebben. Gelukkig maar dat DuoLingo een paar pratende figuurtjes kent die mij helpen met het leren van vreemde talen:


De dag sloot ik af met het kijken van een aflevering van The Walking Dead: Dead City.

Woensdag was ik op de koffie bij een vriend. Had kunnen overstappen en een paar haltes met een bus verder kunnen reizen maar besloot tot een wandeling.


Genoten van zijn gezelschap, heerlijke koffie en zonnebrilcollectie.
Teruglopend naar Centraal Station Amsterdam, liep ik langs dit gebouw. Op een minuutje afstand van de werkplaats van een vorig jaar overleden vriend. Even slikken en doorlopen.

Omdat ik vermoedde niet op tijd weer thuis te zullen zijn (de vriend en ik overladen elkaar graag met interessante weetjes en verhalen), had ik de buurvrouw gevraagd voor ons beiden een 'gered pakket' te halen.
Toen ik bij haar langs ging om te bedanken, zag ik dit schatje die het tuinpad blokkeerde:
Bij de buurvrouw thuis kwam het gesprek op gelijke rechten en deelde ik deze gedachte met haar:

Het Wereldkampioenschap Voetbaltoernooi is weer begonnen. Voor dames dan. Er zijn [mannen]  mensen die het terecht vinden dat vrouwen voor exact dezelfde prestaties en inspanningen vele malen minder geld krijgen dan mannen 'want mannen spelen veel sneller en attractiever voetbal!' 


Is dat terecht? Kijkt u even dit filmpje. Vooral de actie op ongeveer 55 seconden in het filmpje is weergaloos!

De lach van de dag was voor Jeroen: 'Dingen verbieden is een teken van zwakte!' 'Vooral wanneer het gaat om de manier waarop iemand zich uit', bleek hij te bedoelen. 'Dat geldt altijd en voor iedereen! Behalve voor mensen die ik wil verbieden zich te uiten zoals zij willen!', bleek hij in de praktijk te bedoelen. 


Ik vind dat grappig. Zoals ik hypocrisie eigenlijk altijd wel vermakelijk vind. Ja, ook wanneer ik mijzelf betrap op een hypocriete actie of gedachte. Opvallend genoeg worden hypocriete mensen vaak wat vijandig wanneer zij op hun hypocriete gedrag gewezen worden. Frustratie, denk ik. Omdat zij er op betrapt zijn dat zij zelf schuldig zijn aan wat zij bij anderen verwerpelijk vinden. Je kunt natuurlijk ook lachen wanneer je jezelf op hypocrisie betrapt maar dat is blijkbaar niet iedereen gegeven.

Geen idee eigenlijk meer wat ik de rest van de avond deed. Het zal wel niet belangrijk geweest zijn.

Donderdag werd ik weer keurig tegen half acht gewekt door de werklieden voor mijn deur. Ook toen het begon te regenen werkten zij door om 'mijn' straatje flink op te knappen. Chapeau!

's Middags was ik even bij een buurvrouw op visite. Wij bleken het erover eens te zijn dat mensen die de aandoening die vermoedelijk het leven kostte aan Sinéad o'Connor bagatelliseren met 'ach, mensen die zeggen dat zij depressief zijn moeten niet zeuren. Ik heb ook wel eens een dipje (klik).' nare mensen zijn. 

Het bracht ons ook op 'de lach van de dag'. Die dit keer voor vroeger dansleraar en mislukt wetenschapper Willem Engel (klik) was: om zijn favoriete leugen van de laatste anderhalf jaar kracht bij te zetten, hoopte Engel zijn schaapjes op te porren door te beweren dat Sinéad o'Connor 'wel overleden zal zijn aan het vaccin!' En citeerde daarbij de overleden zangeres. Dat er iemand anders kan zijn met dezelfde naam en hij dus níet de zangeres citeerde kwam geen seconde bij hem op. 
Of Willem Engel bewust een andere dame met dezelfde naam citeert om zijn schaapjes te misleiden of gewoon oer- en oerdom is mag u zelf uitmaken.

Volksmenners als Willem Engel weten dat het geen zier uitmaakt of het klopt wat zij beweren want hun volslagen debiele volgelingen geloven tóch wel alles wat hun Grote Leider ('Führer' in het Duits) brabbelt.  

Ene Ronald is zo'n sektelid van Engel:

Mensen als Ronald gaan er standaard van uit dat 'de gevestigde media' altijd liegt 'want zij negeren wat mijn favoriete populist beweert!' Wat mij logisch lijkt, want geen enkel respectabel medium wordt graag betrapt op het verspreiden van klinkklare nonsens. Daar zijn al uitingen als 'klimaatfeiten' en 'climate gate' (klik) van sponsor Shell voor en blaadjes als De Andere Krant, gesponsord (klik) met financiële steun van 'Big Agro' en in Roebels. Lekker onafhankelijk dus. NOT.

Natuurlijk schemert de mening van de schrijver van een artikel er altijd in door. Het gaat pas écht mis wanneer een schrijver feiten en stukken data verzint en opzettelijk weglaat.

Maar dat steeds meer mensen moeite hebben met begrijpend lezen (klik. Interessant stuk), geen verbanden meer kunnen leggen en zelfs in de meest doorzichtige leugens trappen is zorgwekkend. Let wel: niet 'dat vind ik zorgwekkend'. Het is namelijk geen mening maar een gegeven dat het slechter met een land gaat, naar mate hoe dommer de bevolking gemiddeld is. 

Op weg van het halen van een paar boodschappen voor de buurvrouw, sprak ik even met een buurman; 
over de werkzaamheden voor de deur, mijn overleden kat en het leven in het algemeen. Een soortgelijk gesprek voerde ik met een andere buurman toen ik later in de avond nog even een blokje om liep en zag dat de stad zich klaarmaakt voor de ontvangst van bezoekers van over de hele wereld in verband met de naderende Canal Pride Parade. 

Of wat de naam van het evenement tegenwoordig ook mag zijn. U weet wel: het is dat feestje waarbij niet-heteroseksuelen ook eens in weinig kleding gaan lopen dansen. De rest van het jaar doen bekrompen mensen die klagen over 'halfnaakte homo's!' dat op festivals en in nachtclubs.

'Heb niets tegen van die homo's en gekleurde mensen en zo, hoor. Maar waarom moeten zij zo nodig een hele dag per jaar half bloot dansen? Weten zij dan niet dat half naakt in het openbaar dansen een privelege is van blanke, heteroseksuele mensen? Tss!'

Bijna grappig dat mensen doodsbang zijn voor halfblote lichamen. Behalve wanneer die toebehoren aan heteroseksuele, blanke mensen blijkbaar. Apart.

Dat je mensen bijna niet meer hoort over een oorlog die aan de gang is in Europa vind ik ook apart. Voor wie het weten wil: Oekraïne is begonnen aan een tegenoffensief (klik) waardoor Poetin nu zware verliezen lijdt en gekke dingen doet. Zoals Oekraïense graanopslagloodsen opblazen. En vervolgens Russisch graan aanbiedt aan Afrikaanse landen. Bijna alsof hij meer geeft om geld voor de oorlogsindustrie dan om (eten voor) zijn eigen bevolking.

Voor het naar bed gaan en nog even ging liggen lezen, keek ik een aflevering van The Walking Dead: Dead City.

Vrijdag hield ik mij bezig met opruimen, wegdoen, archiveren, schoonmaken en de opmaak van een komende verhalenbundel. Met het schrijven van een stuk of drie korte verhalen en gedichten heb ik weer meer dan voldoende om een paar bundels te vullen.

Twitter heet nu X. Zodat Elon Musk kan beweren dat hij de dienst heeft uitgevonden. "The Twitter bird is now an X-bird.", zag ik ergens en vond het grappig genoeg om het gezicht van Elon Musk in de plaats van dat van John Cleese te photoshoppen in de befaamde 'Dead parrot sketch':


Musk haalde dat flauwe trucje eerder uit met bijvoorbeeld Tesla en PayPal. Het is ook een oude marketingtruc: heeft je organisatie een slechte naam, dan verander je de naam gewoon. Zoals eerder bijvoorbeeld Foster Parents Plan de naam wijzigde in 'Plan' nadat uitkwam dat veel van het ingezamelde geld voor arme kindjes naar de niet-zo-arme directeur ging.

De lach van de dag was voor Martin. Het allergrootste probleem in de wereld is voor hem transgenderisme. Alsof de wereld vergaat nu steeds meer mensen zich vrij voelen operaties aan te gaan waardoor zij zich meer de mens voelen die zij willen zijn. Alsof er geen make-up, borst-, bil- en lipvergrotingen bestaan en niet miljoenen mensen uren per week met hun uiterlijk bezig zijn omdat zij niet tevreden zijn met hoe zij er van nature uitzien.

Leonard Sax (waar Martin eerst een artikel van deelde) was tenminste een echte kerel en gaf toe dat zijn theorie over 'intersex' (mensen die niet passen in het 'XX of XY' plaatje, de twee mogelijke combinaties die het vaakst voorkomen) niet klopte nadat collega's hem wezen op fouten in zijn rapportage (klik). 

"Sommige van mijn bevindingen zijn onjuist.", gaf hij later toe. Als bekend fraudeur wordt hij inmiddels verguisd door zijn collega's: 'Zijn verkeerde conclusies komen niet door foutjes of verkeerde interpretaties maar gewoon door fraude.'(Ik blijf het herhalen: staat er 'real' of 'natural' (klik) in de naam van een website, dan is de informatie daar meestal nonsens)

Maar goed, de arme Martin gaat zó ver in zijn waan dat er niet meer dan twee genders zijn, dat hij doodleuk als 'bewijs' verwijst naar een complotsite (klik). Daar staat een artikel van een man die ooit wetenschapper was maar wiens ego helaas te groot was: dus hij manipuleerde data en liet cruciale data bewust weg uit zijn 'onderzoek'. Om maar niet te hoeven toegeven dat hij het mis had. Jammer want in plaats van te worden gezien als 'mens die het net als iedereen wel eens mis heeft', staat hij nu bekend als leugenaar en fraudeur. Prima natuurlijk, wanneer mensen graag geloven dat de maan van kaas is gemaakt en andere onzin, maar ga dan niet stampvoeten wanneer mensen je dom noemen en uitlachen.

Heb Martin meermaals de kans gegeven (en letterlijk gevraagd) met bewijzen te komen voor zijn stelling dat er niet meer dan twee genders bestaan. Maar het enige dat hij kan is het onderwerp veranderen, mijn vragen negeren en - na aandringen - verwijzen naar complotdenkers. 
En als je weigert met argumenten te komen en jezelf verlaagt tot het gebruiken van goedkoper debattrucjes...?

Het spijt me, maar dan ben je af. Zeker als je dan ook nog keihard gaat liegen en met kinderachtige reacties in de trant van 'Welles, ik heb je dat bewijs wél gestuurd!' terwijl hij dondersgoed weet dat hij dat niet heeft gedaan. Kinderen mogen kinderachtig doen; van volwassenen - ook al negeren die verifieerbare data - verwacht ik beter.

'Ja, maar iedereen die een beetje kan nadenken en zelfs maar een klein beetje onderzoek doet, ziet toch onmiddellijk dat het onzin is?' O ja? Is dat de reden waarom nog steeds miljoenen mensen geloven dat Napoleon klein van stuk was?

Een wiskundeleraar die normaliter wiskundige principes uitlegt in heldere filmpjes kon zich niet beheersen en fileerde de onzin (klik) van een bekende transfoob volledig.

Wat denkt u? Waarom zijn domme mensen zo ontzettend bang voor (de film) Barbie, homoseksuele stellen in wasmiddelreclames en andere manieren waaruit blijkt dat ook de 2% van de mensen die niet (doen alsof zij) hetero zijn gewoon erkenning willen?

Had nog graag wat langer gelachen om de domheid van goedgelovige mensen die alles geloven wat hun favoriete populisten beweren maar had dingen te doen.

Mijn arme goudvissen blijken een nieuw voer niet lekker te vinden en daarom niet te eten. De korrels breken dus langzaam af in hun zwemwater. Dat daardoor steeds troebeler wordt.
Een schoonmaakactie volgde dus. 

Het was vrijdag en dus deed ik mijn best om de mensen die alleen op vrijdag langskomen op mijn blog niet teleur te stellen en bedacht een vers schrijfsel; een haiku (klik) dit keer.

Zaterdag kreeg ik het bericht dat ik de afgelopen week keurig 2,5 uren had besteed aan het verbeteren van mijzelf. In dit geval door vreemde talen te leren.
Wat doet u en voor hoeveel uren per week om uzelf 'te verbeteren' als mens? Of blijft u liever bij wat u al weet en gelooft en leert u liever niet?

Dankzij een recente opmerking van een blogcollega die mij - terecht - terechtwees - toen ik een stukje data betreffende de Israël/Palestina kwestie fout had (dankjewel, Di Mario (klik)! Ik leer graag en bedank jou dus voor het delen van jouw kennis over de kwestie) ging ik op zoek naar informatie en vond dit interessante stukje geschiedenis (klik). 

Zo dacht ik dat de oude Joodse wijk in Jeruzalem was vernietigd door de Palestijnen. Maar die hadden er niets mee te maken; historische weten dat daar Jordaanse troepen aan schuldig waren.
De langste periode van vrede (ruim 400 jaar leefden Joden, Palestijnen, Christenen en Moslims vreedzaam samen in Jeruzalem. 'Eat thát, EU!' Met je 'al bijna 75 jaar vrede!') beleefde Jeruzalem onder de Ottomanen. 

Tot die idiote, agressieve nepchristenen uit Europa zich er zo nodig mee moest bemoeien 'want geld en macht zijn belangrijker dan welzijn en vrede'. 

Jammer genoeg zijn er mensen die vinden dat je niet mag sympathiseren met de burgers van álle partijen en moet je of vóór of tégen Israël zijn. En dat liefst kenbaar maken met een vlaggetje in je online profiel. Beetje jammer.

Maar wel praktisch, want zo herken je vaak makkelijk leden van 'Het Volk' die zich makkelijk iets laten aanpraten door volksmenners. Bijvoorbeeld dat het 'slecht' zou gaan in Nederland.

Als het écht zo slecht gaat in Nederland als 'Het Volk' beweert, waarom hebben dan zo veel leden van 'Het Volk' een auto, vakantie, spaargeld, bij elk WK een nieuwe tv en regelmatig restaurantreserveringen? 

De vriendin met wie ik had afgesproken die middag liet weten haar trein te hebben gemist. Daardoor zat ik heerlijk ontspannen met een kopje koffie mijn mobieltje op te schonen, 
Koffie? Maar dat is toch een Affligem Blond? Klopt. Dat was mijn bestelling toen de vriendin eenmaal was gearriveerd. Daarvoor had ik een koffie. Echt waar.

aantekeningen te verwerken tot toekomstige blogstukjes en al dan niet geestige taalvondsten om te zetten in verhaaltjes en gedichten.

Een uurtje of twee zaten de vriendin en ik lekker bij te kletsen (genealogie, filosie, geschiedenis en het beproefde 'hoe gaat het nu met je?') in het café van Antiek- en Curiosamarkt De Looier (klik) en wilden net vertrekken om nog even te kijken bij Ragtime Vintage Sauvage (klik) tot een bekende stem achter mij ons staande hield: 'Hé, een bekend figuur!' Het bleek te gaan om een mede-cursist van een jaartje of twintig eerder die samen met mij een maand of twee lang een workshop volgde. Wij hadden toen al een leuke klik en die bleek nog te bestaan. Leuk!
Daarna toch nog even langs bij de tweedehands winkel van een man die ruim 30 jaar lang de kost verdiende als acteur en daardoor nogal wat (film- en toneel)kleding had verzameld:

In elk geval - met de vriendin van ruim 30 jaar geleden die ik kende van een schrijverscollectief - gingen wij even (oké, zo'n anderhalf uur) op een bankje zitten bijkletsen. De oude vriend en ik denken beiden 'in paardensprongen' terwijl anderen (zoals de vriendin) veelal denken als pionnen, de toren of de loper op het schaakbord: in rechte of diagonale 'logische' stappen.

De vriend en ik gaven elkaar een high five toen wij tijdens het babbelen tegelijkertijd de woordspeling
'ReLIEGieus' bedachten. 

Was rond etenstijd thuis. Mooie tijd om een buurvrouw even te helpen met het maken van een paar kopieën voor haar administratie.

Tijdens het strijken die avond zette ik de televisie aan en zag een stukje van de cultfilm Sharknado 2. Ik weet niet wat slechter was: het script, het acteerwerk, de vertaling of de special effects. Maar heb mij bescheurd.
Niet dat ik veel beter kan acteren, maar hier kijken de karakters 'in afgrijzen' toe terwijl een vriend een gevaarlijke actie bijna met de dood moet bekopen. Kan mij vergissen maar vermoed dat de jongste van de drie ontzettend hard zijn best staat te doen om niet te gieren van de lach om zijn collega die rubber stukjes speelgoedhaai gebruikt als trampoline om tien meter afstand te overbruggen.

En tijdens het kijken naar deze scène heb ik de buren laten weten dat ik thuis was door in mijn eentje te schaterlachen:Zondag was traditioneel voor het huishouden, het werken aan mijn cabaretvoorstelling en nog twee projecten.

De 'lach van de dag' was voor Johan. Die wat moeite heeft met helder nadenken. Zijn overgang van leuke, verstandige man naar 'wappie' heeft hem vermoedelijk zijn huwelijk gekost en ik heb geen idee wat er gebeurt is met de aardige man die ik een jaar of wat geleden leerde kennen maar ik vind het bijzonder zielig en jammer dat hij nu niet meer nadenkt maar klakkeloos informatie overneemt van bekende hoax-sites als Frontnieuws, voorheen Fenixx (klik).

Maar in plaats van zijn onzin te fileren, gaf ik hem dit wat cynische antwoord op zijn door irreeële angst ingegeven bericht:


De Europese Unie strijdt voor gelijkheid, wil een einde aan oorlog en honger.... het is verschrikkelijk, Johan! En Ursula von der Leyen geeft zelf gewoon toe (klik) dat zij dat willen.  Het is een schande! Straks zijn goudeerlijke wapenhandelaren en keurige dictators failliet en dat is dan allemaal haar schuld! Samenwerken voor wereldwijd beter onderwijs, meer welvaart, vrouwenrechten en vrede zou verboden moeten worden! Tijd dat ook Ursula (net als andere linkse wereldleiders) vervangen wordt door een buitenaardse hagediskloon die Het Volk onderdrukt en .. wachtuseffe... waarom worden rechtse regeringsleiders eigenlijk nooit door dictators vervangen...? 😉

Eind van de middag vervoegde ik mij bij een groep mensen in een expositieruimte (goed, een kapperszaak waar regelmatig kunst hangt en staat. Maar 'expositieruimte' klinkt interessanter) waar door een vriendin van mij gemaakte foto's werden tentoongesteld. Er zitten pareltjes tussen, vind ik.
Fijn niet, luchtvervuiling? Anders zou een zonsondergang niet van die interessante en mooie rood- en oranjetinten kennen.
De foto's hangen nog een paar weken lang bij Betsy's in de Jordaan (klik) te Amsterdam. Voor wie interesse heeft. Als u geluk heeft krijgt u dan persoonlijk commentaar bij de foto's van de fotografe. 

Hier sta ik op de foto met haar en een van de andere bezoekers van de expositie. Die varieerden in leeftijd van 20 tot...'92, liefert', zei de iets oudere - en duidelijk Amsterdamse - dame. Geen idee of zij refereerde aan haar leeftijd of aan het aantal levenslijnen in haar gelaat maar we hadden een fijn gesprek. Ten dele door een gemeenschappelijk stukje hoofdstedelijke geschiedenis. Ook met de jongeman had ik een fijn gesprek; zo blijkt hij dezelfde studie te doen als ik ooit gedaan heb. Al heeft die studierichting nu een Engelse naam. Want zo gaat dat: dingen veranderen nu eenmaal; dat willen tegengaan levert uitsluitend frustratie op. 

'Mensen weten dat ik geen makkelijk mens ben en heel moeilijk vrienden maak, maar praten met jou is zó fijn en makkelijk dat ik gewoon niet doorhad dat ik jou een jeugdzonde opbiechtte.' vond ik een heel fijn compliment van een andere aanwezige.
Was keurig met etenstijd thuis. Dat ik dat had verplaatst naar half acht is slechts een niet ter zake doend detail.

Omdat ik wel eens te horen krijg dat mijn weekoverzicht wel eens wat lang is, zal ik dat voortaan bijhouden.
Iets meer dan 4000 woorden valt best mee voor een stukje leesvoer, toch? Wie langzaam leest, leest bovenstaande in drie reclameblokken op een commerciële tv-zender. In iets meer dan 20 minuten dus. Wat doet u liever: tv-reclames kijken of mijn stukjes lezen? 😉


De muziek van deze week dan:
Mediterranean Guitar Quartet - Poem Without Words -(Cover. Origineel is van Anne Clark) 

Deze week staan wij stil bij het overlijden van Mark Brounen en Sinéad o'Connor