Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, oktober 26, 2015

Slecht onderwijs of gewoon dom?

Het lijkt heel slecht te gaan met Nederland en de Nederlanders:
http://www.nu.nl/economie/4147107/weinig-mensen-komen-los-van-uitkering.html

Onze politici en andere machthebbers horen het goede voorbeeld te geven maar laten dat na: zelfverrijking en veronachtzaming van de vrijheden en rechten van anderen lijkt de norm:
http://www.nu.nl/binnenland/4148804/oud-wethouder-helmond-aangehouden.html

http://www.nu.nl/buitenland/4151340/vicepresident-malediven-verdacht-van-betrokkenheid-aanslag-president.html

http://www.nu.nl/geldzaken/4151350/140-miljard-euro-pensioengeld-in-rook-opgegaan.html

http://www.nu.nl/binnenland/4151322/meer-douaniers-rotterdamse-haven-omgekocht.html

http://www.nu.nl/binnenland/4152513/medewerker-marechaussee-aangehouden-corruptie.html

Niets menselijks is mij vreemd. Zo heb ik nog wel eens de neiging te denken dat anderen hetzelfde over zaken denken dan ik 'want dat is toch logisch?' Nou, dat is het dus niet. Wat mij logisch schijnt kan voor een ander een wereldvreemd beeld opleveren. En daar moet ik mij bij neerleggen. 

Ongeveer 70% van mijn landgenoten zit wat betreft denkvermogen op het niveau VMBO Kader B, het laagste niveau Middelbare school dat wij in Nederland kennen. Op zich natuurlijk helemaal niet erg. 

Ook mensen met minder dan 90 IQ punten zijn meestal bijzonder aardig, ruimdenkend, veelzijdig en hebben een brede interesse. Mensen met Down Syndroom niet in het minst. Maar soms vind ik het vermoeiend om iemand uit te leggen dat niet alles wat op internet geschreven staat waar is, dat mensen met een andere huidskleur niet per definitie dommer of slimmer zijn, hoe 'copy, paste' werkt op de computer en dat iedereen in de ogen van anderen een buitenlander is. 

Ik heb mensen zien opveren als ik de opmerking maakte: 'Probeer elke maand niet meer uit te geven dan er aan geld binnenkomt. Zo voorkom je dat je schulden krijgt.' -'O, dat is een goeie. Die schrijf ik op!' 

Het voelt goed dat ik mensen dat soort basiskennis mag bijbrengen. Maar zijn daar geen scholen voor?

Wat is er mis met ons onderwijs systeem dat het volwassenen ontbreekt aan elementaire kennis over rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde en omgang met mede-mensen? Wat blijft er over van onze geschiedenis, onze cultuur, zonder goed onderwijs?

Uw gok is zo goed als de mijne.

Hier is Anna Aaron met 'Nothing Left'


Voor de lezers via Facebook: klik de link om het origineel (met links én muziek!) te lezen.