Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, april 11, 2018

Racisme en discriminatie

Men vraagt mij wel eens: 'Hoe heeft het Vrijmetselaar worden jou veranderd?' Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven want sowieso veranderen mensen nu eenmaal in de loop der jaren. Door gebeurtenissen, door de omgeving en door veranderingen in het lichaam. Maar als Vrijmetselaar verander je vaak ook van geest. Zo was ik zo iemand die alsmaar gelijk wilde hebben. Niet willen luisteren naar tegenargumenten en soms zelfs letterlijk met de vuist op tafel roepen: 'Ja maar zo is het!' Na mijn inwijding veranderde dat uiteindelijk naar: 'Je maakt mij nieuwsgierig. Wil jij mij alsjeblieft uitleggen wat er aan jouw mening ten grondslag ligt? Als ik wat kan met jouw argumenten zal ik op basis daarvan mijn eigen denkbeelden aanpassen.' Toch heb ik nog steeds graag gelijk. En even onder u en mij: wie niet?

Nog een voorbeeld: jezelf en anderen aan het denken zetten. Bijvoorbeeld door je beklag te doen over een vader die zijn kinderen iets heel naars aandoet en daarbij - binnen gehoorafstand van een wat racistische kennis - te klagen dat het 'Zie je wel, wéér een buitenlander!' is. En dan wachten tot de ander verbaasd opmerkt: 'Buitenlander? Maar de dader is toch een blanke christelijke Amerikaan?' om dan te antwoorden: 'Sinds wanneer discrimineer jij? Zijn blanke christelijke Amerikanen voor jou dan geen mensen die in een ander land wonen en dus buitenlander?'

Gelukkig maar dat discriminatie op basis van huidskleur niet voorkomt in ons o zo tolerante Nederland en België! Toch?
Overigens betekent 'discriminatie' niet meer dan 'onderscheid maken'. En dat kan heel handig zijn. 'Wie van de mensen in die groep is eigenlijk Terrence?' vraagt iemand bijvoorbeeld. Dan is het makkelijkste antwoord: 'Die kleine'. 'Wie van de mensen in die groep is Albert?' -'Dat is die donkere meneer.' Dat is dan weer geen racisme maar doodgewoon praktisch. Racisme wordt het pas wanneer iemand doelbewust buiten een groep wordt gelaten op basis van zijn of haar huidskleur. Wanneer mensen met een lichte huidskleur wél vriendelijk te woord worden gestaan maar mensen met een donkere huidskleur niet. Of omgekeerd natuurlijk want racisme op basis van huidskleur is niet voorbehouden aan blanke mensen. Ook in landen waar de meeste mensen een donkere huidskleur hebben komt het voor. Logisch: overal waar mensen er anders uitzien dan de meeste mensen in de omgeving zijn mensen bang voor de mensen met een ander uiterlijk. Van nature zijn mensen namelijk bang voor wat zij niet kennen.

Uitzonderingen daargelaten zullen de meeste Cro Magnon mensen doodsbang zijn geweest voor Neanderthalers.

'Maar ik heb ergens gelezen dat wetenschappelijk is bewezen dat er een samenhang is tussen IQ en huidskleur!' Tsja, vraag iemand die nooit heeft leren lezen én de taal niet kent maar eens een Engelstalige IQ-test te maken. Wat zal de uitslag zijn? Stelt u zich maar voor dat u een papieren IQ-test moet invullen. U herkent misschien de 'welk figuur past niet in dit rijtje?' vragen maar de begeleidende tekst is in het Chinees. Hoe hoog zult u scoren in die test? In 'De Volkskrant' (klik) stond daar een artikel over.

Om een einde te maken aan racisme bedacht ik ooit het volgende:
laat buitenaardse wezens de aarde overvallen!

'Als je niet wilt dat mensen die hier vreemd zijn hierheen komen,
waarom blijf je ze dan vertellen dat jouw land zo geweldig is?'

De meesten van ons vinden onze eigen groep de allerbeste. Dat is de voornaamste reden dat mensen afkomstig uit andere groepen niet welkom zijn. Maar als wij niet willen dat anderen geen deel uitmaken van onze groep, waarom blijven wij dan zeggen dat onze groep zo geweldig is?

Blank, zwart, rood, geel...mensen met alle mogelijke huidtinten zullen opeens gemeenschappelijk hun angst en woede richten op 'die gasten met die groene antennes uit hun neus.'

Misschien verbeter je niet meteen de wereld wanneer je mensen in je eigen omgeving aan het denken zet. Misschien verbeter je de wereld niet wanneer je jezelf toestaat naar anderen te luisteren en van hen te leren.

Maar voor mij werkt het beter dan zuchtend achterover leunen bij al het leed in de wereld en hopen dat het vanzelf ooit beter zal worden.

========================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/