Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, september 25, 2014

Koppensnellers

Gisteravond een etentje en vanmorgen getraind bij de fysio en even bij de huisarts langs voor een briefje dat aangeeft dat ik een stuk metaal in mijn lijf kreeg bij het aanschaffen van een nieuwe heup. Praktisch, want op het vliegveld van Birmingham bleef het poortje maar piepen. Gelukkig dat de beveiligingsbeambtje fan was van Dr. Who want anders zou ik in de problemen zijn gekomen!

Vandaag gelukkig geen vergaderingen maar alleen maar bezoekjes van buurvrouwen Angélique en Hetty. Een kopje thee drinken met een buurvrouw is meestal echt wel leuker dan vergaderen!

Vergaderingen zijn vaak een kwestie van veel gekakel en weinig eieren. Geen idee of dat een bestaande uitdrukking is maar dat zou het zomaar kunnen zijn. Helaas is zelden op voorhand in te schatten of een vergadering al dan niet een nuttige uitkomst heeft en daarom ga ik dan toch maar, ook al word ik er soms een beetje chagrijnig van.

Waar ik echt chagrijnig van kan worden is wanneer mensen mij vragen iets voor hen te doen omdat zij het zelf - om wat voor reden dan ook - niet kunnen en mij dan achteraf verwijten dat zij het zelf beter hadden gedaan. Ik zal hen dan waarschijnlijk nooit meer helpen, zelfs niet wanneer zij écht in de problemen zitten en niet alleen maar lui zijn.

En u? Helpt u graag mensen die uw hulp met negatieve kritiek belonen?

De terreurorganisatie IS krijgt - mijns inziens terecht - nogal veel negatieve kritiek. Met name uit moslim-hoek. Wat deze extremisten doen (mensen ontvoeren, onthoofden en gewapenderhand mensen overhalen hun manier van geloven te belijden) heeft helemaal niets met de Islam te maken maar alles met ontspoord geraakt zijn. President Obama haalde de vraag aan: 'Wanneer een kind ontspoort, is het dan de schuld van dat kind of van de ouders?' De Verenigde Naties en Irak en Saoedi Arabië wisten namelijk al jaren dat er enkele honderden extremisten met nare ideeën rondliepen. En de potentie die uit te voeren. Maar met opzet deed men niets. Sterker nog: de leider van IS zat in de gevangenis als vooraanstaand lid van Al-Qaida maar werd om onduidelijke redenen in 2010 vrijgelaten waarna IS aan een opmars begon die pas minder dan een jaar geleden werd opgemerkt. Althans, de pers - als spreekbuis van de diverse overheden - besloot er nauwelijks melding van te maken.

Helaas heeft niemand de tijd om zich in de materie te verdiepen. Zoals ook op Twitter velen alleen de koppen lezen en zelden het bijbehorende artikel.

Ik schreef gisteren bijvoorbeeld dat een alleenstaande in de Bijstand maar €677 per maand krijgt als uitkering en dat daar nog eventuele toeslagen bij komen. Maar meteen kwam de rode Telegraaf (Telegraaf lezers zijn vaak mensen die geen tijd hebben om de artikelen te lezen waar zij negatief commentaar op leveren en daarom ook wel 'koppensnellers' worden genoemd. Altans, door mij.) waas voor de ogen van sommige reageerders en riepen zij luid: 'Ja maar mijn buurvrouw krijgt veel meer!' Blijkt die buurvrouw kinderen te hebben en dus recht te hebben op alleenstaande ouder toeslag, kinderbijslag, zorgtoeslag en zelfs huurtoeslag.

Een vreemd verschijnsel trouwens, huurtoeslag; overheid en woningcorporaties doen hun best de huren zo hoog mogelijk op te drijven waarna mensen die de huur niet meer kunnen opbrengen (elk jaar zijn dat er meer want de overheid vindt het al jaren prima dat de huren meer stijgen dan met het percentage van de inflatie) in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dat kost meer aan salaris van de uitvoerende ambtenaren dan het verhogen van de huurprijzen aan inkomsten oplevert. Voor de afwisseling dus een dom en ondoordacht systeem.

Ja maar, het helpt toch al die ambtenaren aan werk? Dat is een drogreden. Je zou dan ook kunnen beweren dat politie agenten werkloos zouden raken bij minder criminaliteit.

Nu wij toch het vraagstuk van banen behandelen: al die mensen die nu werken in de ICT, wat zouden die nu doen voor de kost als de computer nooit was uitgevonden?

Omdat hij briljant is hierbij een clipje van Rowan Atkinson (in duet met Kate Bush):