Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 17, 2024

Ze zien alles wat je doet

Het is ongetwijfeld toeval maar het Lifelog volgsysteem van de Amerikaanse overheid stopte op het moment dat Facebook begon, februari 2004. Want waarom zou je moeite doen om privédata van burgers te verzamelen als zij dat zelf vrijwillig doen? 

Wordt de maatschappij echt fijner en veiliger als van iedereen altijd alles bekend is? 

Uw tienerzoon of -dochter weet precies waar u op welk moment bent in het kantoorgebouw waar u werkt en of u netjes uw werk doet. Uw kind krijgt een 'ping' op het mobieltje als u die week te weinig nieuwe klanten heeft binnengehaald en krijgt een appje met 'Moet zich melden bij de intimiteitscoördinator vanwege een ongepaste opmerking tegen een collega'.

Dat zou u geweldig vinden natuurlijk want u wilt niet dat uw kind weet dat u zich slecht gedraagt en gaat zich vanzelf beter gedragen. Toch? Of levert zo'n volgsysteem vooral stress op en geen gedragsverandering?

Dus waarom doen wij dit kinderen van 14 aan en zijn wij verbaasd dat zij stresskippen worden?

Als volwassene is het al moeilijk om te gaan met voortdurende controle, laat staan voor het - onvolgroeide - tienerbrein.

De Correspondent schreef er een goed stuk over. Het begon ermee dat het afschaffen van smartphones op scholen nú al vooral positieve effecten blijkt te hebben. Volgende stap: geen smartphones op het werk. De meeste volwassenen hebben echt niet meer discipline dan de meeste tieners.

Hoe zit dat eigenlijk met de privacy wetgeving 'voor alle mensen!'? Zijn tieners geen mensen?

Bent u voor of tegen het huidige leerlingvolgsysteem? 

===========================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer 

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels