Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, maart 13, 2012

Betaald

Onlangs had ik het al over het effect van de bezuinigingen op jongerenwerk. Op de korte termijn lijkt het heel verstandig te zijn en een hoop geld te besparen maar de gevolgen op de lange termijn zijn niet te overzien. Nu ja, eigenlijk wel dus. Iedereen die z'n hersenen gebruikt om na te denken in plaats van de hoogte van de eigen bonus te bepalen kan bedenken dat op de lange duur een averechts effect zal ontstaan.  Een beetje net als het inhuren van een bouwbedrijf om een nieuwe parkeergarage te bouwen. De wethouder die niet nadenkt verzoekt een niet-nadenkende ambtenaar een zo goedkoop mogelijke oplossing te bedenken. Die huurt een bedrijf in dat zo goedkoop mogelijk werkt, met zo goedkoop mogelijke arbeidskrachten en zo goedkoop mogelijk beton.

Een paar maanden na de oplevering zakt het hele zaakje in. Al is het maar omdat het bouwbedrijf niet was verteld dat er bovenop de parkeergarage nog een appartementsgebouw met 200 woningen zou worden gebouwd.

De ambtenaar kan niets kwalijk worden genomen want die was van dat laatste feit niet op de hoogte. Een andere ambtenaar was dat wèl maar helaas is - wegens bezuinigingen - de vrijdagmiddag-borrel afgeschaft. Anders hadden de ambtenaren van de verschillende afdelingen elkaar daar kunnen vertellen met welk project zij bezig waren. Ook de wethouder kan niets kwalijk worden genomen 'want hij gaf alleen maar de opdracht door aan anderen en het is toch niet zijn schuld dat zijn ambtenaren zo incompetent zijn?'

Zo raken tientallen winkeliers, auto-bezitters en bewoners direct betrokken bij een langdurig en kostbaar welles-nietes spelletje en krijgen duizenden burgers het jaar erop te maken met hogere lokale belastingen want het oplossen van deze rotzooi moet tenslotte door iemand worden betaald.