Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 22, 2023

Maar dat is toch logisch?

'Toen ik laatst bij jou was geweest, stuurde jij mij later een appje met 'Dankjewel!' maar voor mijn gevoel was dat niet oprecht. Heb er dagen van wakker gelegen waarom jij dat 'Dankjewel!' niet meende. Heb ik iets verkeerds gezegd of gedaan? Ben jij boos op mij? Betekent het dat jij ons contact wil verbreken? Ik zit er erg mee en ben boos op jou omdat jij niet uit jezelf uitlegde wat jij precies bedoelde met 'Dankjewel!' en daarom wil ik jou voorlopig niet meer zien. Als jij dat weigert te begrijpen, is dat jouw probleem. Jij bent een rotmens en ik ben blij dat jij uit mijn leven bent. Doei!' *klik*

Bovenstaande monoloog (de andere kant had niets in te brengen) is de samenvatting van een eenzijdig gesprek dat ik onlangs opving in de tram. De jongedame die achter mij zat was duidelijk bijzonder boos op een goede vriendin van haar. Maar ik vermoed dat zij zelf eigenlijk niet precies wist waaròm zij boos was. Het zou een gevalletje 'Zoals de waard is...' kunnen zijn. 

Of misschien was de dame 'hoog sensitief' of was er iets heel anders aan de hand dan wat zelfs het fantasierijke mannetje in mijn hoofd zou kunnen bedenken. Met andere woorden: het heeft eigenlijk geen zin om te speculeren over het hoe en waarom van het gehoorde gesprek. Al willen wij mensen van nature graag antwoord op de 'Waarom?'-vragen in het leven. Vaak zijn die antwoorden er niet en terwijl de ene persoon de schouders ophaalt, kan een ander lange tijd (soms zelfs levenslang) gefrustreerd rondlopen.

Zoals wij zelf zijn, denken wij dat ook een ander is. Dat geldt met name wanneer die ander deel uitmaakt van dezelfde 'stam' als wij: dezelfde familie, dezelfde religieuze groep, dezelfde groep fans, et cetera.

Maar wij zijn natuurlijk allemaal verschillend. Door verschillen in de combinatie van 'nature' ('zoals je geboren bent') en 'nurture' ('waarmee je bent omringd tijdens je leven') gaan wij stuk voor stuk anders om met tegenslag, nieuwsberichten, het luisteren naar muziek en het lezen van boeken. En dat is prima en volkomen normaal.

==============
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

========

Ook normaal is het om 'anders' te zijn na een trauma. Of dat nu een fysiek of psychisch trauma is. Dat kan een radicaal veranderd inzicht zijn maar er zijn ook verhalen van mensen die na een klap op het hoofd rechts- in plaats van linkshandig waren, opeens tientallen IQ-punten hoger of lager schoorden in IQ-tests of zelfs van heteroseksueel veranderden in homoseksueel (klik).

Hoe meer wij weten over hoe onze hersenen werken, hoe meer wij ontdekken dat er nog veel te ontdekken valt.

Een handig hulpmiddel om verwarring te voorkomen is de zogeheten NIVEA-techniek (klik): Niet Invullen Voor Een Ander. Voordat u verbaasd uitroept: 'Ja, maar dat is toch logisch!?', bedenk even dat dat voor een ander echt niet logisch hoeft te zijn. En dat die ander altijd gelijk heeft. Net als u.

Hier zijn nog een paar technieken die u kunnen helpen bij sociale interactie: