Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, december 03, 2015

Sinterklaas en evolutie

Het Sinterklaasfeest evolueert:
Was Sinterklaas ooit een wijze oude man met domme knechten,
tegenwoordig is hij een vergeetachtige schlemiel en zijn zijn helpers
hem zowel fysiek als mentaal ver voorbijgestreefd.

Vroeger was Zwarte Piet vooral eng en moest hij mensen angst in boezemen. Mensen waren - en zijn! - bang voor wie of wat zij niet kennen en mensen kenden in onze contreien geen mensen met een donkere huidskleur. Was het Sinterklaasfeest in Ethiopië ontstaan dan had hij ongetwijfeld een blanke huid gehad. Nu ik het daarover heb: inderdaad zijn er in Afrikaanse culturen feesten waar 'enge mensen en monsters' rondlopen die daadwerkelijk wit geschminkt zijn!

Later werd Zwarte Piet een onhandige knecht die nauwelijks sprak en als hij dat deed met een zwaar accent en nog weer wat later dus de slimme helper van een oude idioot.

Ook idioot vind ik mensen die zeggen een hekel te hebben aan buitenlanders en moslims maar er geen bezwaar tegen hebben een Turkse bisschop (Sint Nicolaas was de bisschop van Myra, Turkije) met Islamitische helpers hun huizen en scholen binnen te laten. (Hallo, Moren waren moslims!)

Over idioot gesproken: welke zinnige vader of moeder laat nog zijn of haar kind bij een Katholieke bisschop op schoot zitten?

Hoe dan ook: het zal kinderen een worst wezen hoe de assistent van De Goede Sint er uit ziet of hoe die doet. Als ze maar snoep en speelgoed krijgen want dankzij de commercie is dat alles waar het Sinterklaasfeest voor velen nog écht om draait.

Een liedje over mensen die écht een sinterklaaspresentje mogen hebben.
Lange Frans en Thé Lau - 'Zing voor me'

Of en hoe u het viert: fijne Sinterklaas! En dan nog even een vraagje: hoe denkt u dat het Sinterklaasfeest er over dertig jaar uit ziet? Dat het in de loop der tijden verandert is een gegeven. Dat gebeurt namelijk met álle tradities.