Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 04, 2021

De rol van de overheid

Onlangs overkwam het mij weer: er werd aangebeld. Door een pakketbezorger. Het pakje was niet voor mij maar bestemd voor een van de vijf andere adressen die dezelfde voordeur delen van het appartementengebouw waar ik ook woon. 'Waarom belde u niet aan bij het juiste adres?', vroeg ik. 'Omdat u thuis werkt en dus altijd open doet.' was het duidelijke antwoord.


=========================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

===========================================

In de markt van pakketbezorging zijn de winstmarges erg klein en daardoor de foutmarges erg groot: pakketbezorgers zijn zelden daartoe opgeleid en beschikken zelden over de mores van de postbode uit vroeger tijden:
Nu zijn de postbestellers vaak werkloze mensen uit de horeca en entertainment die toevallig een rijbewijs en een bestelbusje hebben en betaald worden per afgeleverd pakket. Veel postbezorgers zijn ook arbeidsmigranten: goed Nederlands spreken is geen pré en ze zijn vaak bereid hard te werken voor weinig geld. Ook worden werkuren niet altijd netjes geregistreerd en in 2019 werd bezorgdienst Sandd flink op de vingers getikt omdat zij hun medewerkers uiteindelijk minder betaalden dan het wettelijk minimumloon.


Overigens is het citaat van Herodotus (hier boven) niet het motto van de Amerikaanse posterijen maar refereert het aan de postbezorgdienst van de Perzen tijdens hun oorlogen met deze en gene. Een goede en snelle communicatie was letterlijk van levensbelang. Het afleveren van een pamflet of bijvoorbeeld de armband van een ontvoerde generaalsdochter bij de buren in plaats van op het juiste adres kon tot vervelende gevolgen leiden: een postbezorger wilde niet alleen dat zijn team won maar was ook bijzonder gehecht aan zijn hoofd en ledematen. Daar kon je opeens zomaar gescheiden van worden als je een pakketje verkeerd afleverde. Dus dat deed je niet.

Nu stel ik niet voor dat wij lijfstraffen voor postbezorgers moeten herinvoeren maar wellicht is het handig om elke vorm van dienstverlening weer door de overheid te laten regelen in plaats van die over te laten aan 'de vrije markt'.

Water, energie, openbaar vervoer, postbezorging (vult u gerust deze lijst aan)...zou het niet handig zijn als die diensten (weer) in handen zouden zijn van de overheid?

Meer lezen? Mijn verhalenbundels