Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 10, 2019

Schuld en boete

Iemand met een bijstandsuitkering kan in drie jaar tijd €1800 aan schulden afbetalen. Hulp van de hierbij betrokken instanties kost de maatschappij €7000. Schulden kwijtschelden (in plaats van die te vergroten door iemand een boete op te leggen voor het laat aflossen van een schuld. Bijvoorbeeld) is dus vele malen goedkoper. Waarom dat dan niet gebeurt is vooral omdat daklozenopvang en andere instanties flink geld verdienen aan schulden. Kortom: het systeem van schuldhulpsanering is er op gericht zichzelf in stand te houden. Niet om mensen uit de schulden te helpen, ondanks dat er vaak mensen van goede wil in werkzaam zijn. Dat moet veranderen.

Hier een artikel waarin bovenstaande duidelijker wordt uitgelegd. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld: https://www.brainwash.nl/bijdrage/hoe-269000-euro-uitgegeven-wordt-om-een-schuld-van-14000-euro-op-te-lossen

Sprekend voorbeeld: iemand heeft een schuld van €1800. Die persoon helpen met aflossen (door bemiddelen met de schuldeiser, het sturen van een coach om te helpen met het huishoudboekje en dergelijke) kost €7000. Als de instantie gewoon de schuldeiser €1800 betaalt is het project sneller afgerond en blijft er dus meer tijd én meer geld over om anderen te helpen.


'Ja maar moedig je mensen niet aan zich in de schulden te steken wanneer zij weten dat die toch uiteindelijk worden kwijtgescholden?'  Goede vraag. Je zou mensen bijvoorbeeld onder curatele kunnen stellen waarbij zij (afhankelijk van de hoogte van de schuld) een tijdlang niet hun eigen financiën mogen beheren. Je kan van mensen misschien ook verlangen dat zij een tijdlang vrijwilligerswerk doen als dank voor het kwijtschelden van hun schuld. Maar als straf een uitkering met 30 procent verlagen of mensen hun huis uitzetten omdat zij hun huur niet kunnen betalen zorgt er niet voor dat zij dan opeens wél hun huurachterstand voldoen. Wie dat van mening is leeft niet in de realiteit.

Overigens: die vraag is ook van toepassing op bankmanagers die burgers oplichten met slechte hypotheken en pensioenplannen en weten dat bij een naderend faillissement de overheid hen miljarden euro's zal schenken om uit de problemen te komen. Geld dat is opgehoest door diezelfde burgers die eerder door diezelfde banken zijn bedrogen.

Mensen (geloof het of niet maar ook bankmanagers zijn mensen) tegen zichzelf beschermd worden door het minder makkelijk te maken spullen op afbetaling te kopen en leningen aan te gaan en andere 'domme' beslissingen te maken. Maar ja, kredietbedrijven, televisie producenten, banken en webwinkels zijn gebaat bij mensen die spullen kopen terwijl zij zich dat eigenlijk niet kunnen veroorloven. Overigens is de overheid de grootste schuldeiser in Nederland.

In Nederland kun je beter crimineel zijn dan 'uitkeringstrekker'. Criminelen worden in elk geval beschermd door de privacywetgeving en dergelijke. Maar mensen in de bijstand mogen zonder opgaaf van redenen worden gestalkt door sociale dienst medewerkers. Sociale media worden in de gaten gehouden 'want iemand zal maar meedoen aan een marktonderzoek en de verdiende drie tientjes niet als inkomen opgeven!' Onze overheid gaat uit van de premisse dat iedereen met een lage uitkering feitelijk een crimineel is. Dat gaat best ver, zoals blijkt uit dit artikel (klik).

Voor wie denkt: 'Ja maar dat kan toch niet, zomaar mensen hun schulden kwijtschelden? Daar gaat toch geen enkele overheid ooit mee akkoord?' is er de regering van Denemarken. In dat Scandinavische land is het al gedaan:
https://www.demorgen.be/nieuws/denemarken-scheldt-schulden-van-half-miljoen-burgers-kwijt~b230a2d5/

Het innen van parkeerboetes, kijk- en luistergeld en dergelijke kost meer dan het oplevert. Door deze maatregel heeft Denemarken dus flink bezuinigt. Maar misschien dat de regeringen van Nederland en België denken: 'Ja maar wij verdienen er flink geld aan, aan al die boetes voor late betaling dus daarom houden wij het huidige systeem in stand.' Maar misschien moeten zij een voorbeeld nemen aan Denemarken. Als het tenminste echt gaat om het argument dat het allemaal zo weinig geld moet kosten en niet gaat om het houden van macht en controle over de burgerbevolking.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/