Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, oktober 15, 2023

De week voorbij

'Zou zij écht die onzin van Baudet geloven? Wat een dom mens, zeg!' 'Heb je die schoenen van onze nieuwe collega gezien? Daar zou ik niet dood in gevonden willen worden!' En de gesprekspartner knikt instemmend. Over iedereen wordt geroddeld. Op zich niets mis mee want roddelen is 'sociale lijm': je creëert een gezamenlijke 'tegenstander' om je daarmee meer een eenheid te voelen, om bij 'een stam' te horen. Gewoon, basis overlevingsinstinct. Ook over u wordt geroddeld. En over mij natuurlijk.

Zo klets ik te veel (ruim 6000 woorden in dit blog. Sorry), flirt ik erg veel en niet altijd op gepaste momenten en denk ik vaak gelijk te hebben. Wat een vreemde opmerking is; iedereen denkt vaak - zo niet altijd - gelijk te hebben. Of beweert u misschien dingen stellig terwijl u zeker weet geen gelijk te hebben?

In mijn geval is het echter gewoon waar en heb ik daadwerkelijk vaak gelijk. Zoals anderen óók vaak gelijk hebben. Al is het dan over andere onderwerpen. Terwijl ik vaak gelijk heb als het neerkomt op politiek, geschiedenis of economie, hebben anderen vaker gelijk als het gaat om natuurkundige principes, over voetbal, archeologie of over het liefdesleven van bekende mensen.

Waar het op neerkomt: als wij ons voor iets interesseren, nemen wij de moeite om er informatie over op te zoeken, er onderzoek naar te doen. U leest dus zelden een mening van mij over het liefdesleven van Gordonm de nieuwe implantaten van een influencer of over bijvoorbeeld de dramatische teloorgang van het ooit bejubelde Ajax.

Hoewel ik onlangs van een voetballiefhebber vernam dat Ajax tóch een beker had gekregen:

Om George Orwell te parafraseren: iedereen heeft gelijk. Maar sommigen hebben vaker gelijk dan anderen.

Van welke onderwerpen heeft u meer verstand dan veel andere mensen?

=====================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

======================
Maandag bleek dat ik het weekend ervoor toch iets teveel had gevergd van mijn arme, oude lijf. Voor de bezoekers uit Amerika had ik mijzelf opgepompt met wagonladingen gemberthee, paracetamol, sinaasappels en vitaminesupplementen. Maar het effect leek maandag uitgewerkt en de thermometer gaf helaas weer aan dat mijn lichaamstemperatuur afwijkt van wat het hoort te zijn als ik gezond ben.

Ook niet gezond is oorlogvoeren. Daar gaan mensen dood van. Zoals men in de gebieden die wij kennen als Israël en Palestina al een tijdje doet. Een jaartje of drieduizend, meen ik. Dus de burgers in die regio's kénnen vrede niet. Ik vraag mij af wat de burgers van Israël en Palestina gaan doen, mocht er onverhoopt ooit vrede zijn. 

De zaak lijkt ingewikkeld maar is in feite ontzettend simpel: bij elk gewapend conflict winnen uitsluitend wapenhandelaren en een handvol multimillionairs die zich vermommen als politici en geestelijk leiders. Het is ook nooit zwart/wit. Zo verkocht Trump geheime Israëlische verdedigingsplannen aan de Russen en via minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) kwamen die in handen van Iran en Hamas. Die wipte de pro-vrede zijnde Palestijnse Autoriteit om een Islamitische Staat te kunnen starten in de Gazastrook en intussen wil ook Netanyahu een dictatuur waarin vrouwen en homoseksuelen worden onderdrukt. De wereld lijkt wel eens in handen van het - nogal achterlijke en archaïsche - patriarchaat. 

En intussen zit Nederland weer lekker te slijmen bij de man die Hitler onbegrepen noemde en glashard de leugen verspreidt dat een Palestijnse Moefti Hitler aanraadde om alle Joden om te leggen. Terwijl het plan van de 'Endlösung' al eerder klaar lag. Helaas weigeren velen een beetje na te denken of bijvoorbeeld een geschiedenisboek te lezen en noemen de soundbites van populisten 'mijn eigen mening'. Althans, dat is mijn mening. 

Ook zie ik wel wat in deze theorie: de veiligheidsdiensten* hebben niet gefaald maar Netanyahu was wel degelijk op de hoogte van de aanstaande terreurdaad van Hamas maar schakelde met opzet het IDF niet in. Nu heeft hij een fantastisch excuus om zijn natte droom waar te maken: 'die Endlösung der Palestinienfrage', ofwel het van de kaart vegen van het Palestijnse volk.

*De Mossad, CIA, MI5, de 'Iron Dome' én het IDF hebben allen gefaald? Dat kan ik mij moeilijk voorstellen. 

'Ja, maar Hamas is toch gewoon een terroristische organisatie en de recente aanslag was toch ontzettend laf?'

Zeker. Net zo laf als burgers te waarschuwen dat de Gazastrook weer gebombardeerd gaat worden en hen te adviseren te vluchten. Maar intussen alle vluchtwegen te blokkeren.  En ja, Hamas is een terreurorganisatie, gesteund door Iran dat een strenge islamitische staat wil in de Gazastrook en gesteund wordt door Rusland. 

De Palestijnse Autoriteit was een stuk vredelievender maar werd helaas verdreven door Hamas. Verreweg de meeste Palestijnen willen - net als de meeste Israëliërs - vrede. Helaas zitten zij opgescheept met leiders als Hamas en Netanyahu. Dat is die man die onlangs nog Hitler onbegrepen noemde en stelde dat Hitler op advies van een Palestijnse Moefti alle Joden dood wilde hebben. Wat gewoon een grove leugen is maar klakkeloos voor waar wordt aangenomen door mensen die te lui zijn om een beetje zelf onderzoek te doen. Zoals een geschiedenisboek te lezen. Dus. En ja, ik verval in herhaling. Maar het maakt mij echt een beetje boos en verdrietig.

Bijvoorbeeld hoe mensonterend dit tuig (klik. Nare beelden. Maar wat is er van waar?) van Hamas omgaat met het naakte lijk van een vermoordde Israëliër. 

Wat vind jij van mensen die zonder zich af te vragen of het wel klopt gewoon de soundbite van een populist herhalen en dat 'mijn eigen mening' noemen? Ik vind die mensen erg dom. En gevaarlijk zelfs want omdat veel burgers lui zijn en daarom makkelijk te manipuleren kunnen populisten (zeg maar gerust 'fascisten') aan de macht komen. 

Voor wie zich afvraagt waarom Nederland wél de bevolking van Israël steunt, maar niet die van Palestina: op vier landen na is Israël Neêrlands grootste handelspartner. 

Voor wappies zijn dit verwarrende tijden: moeten zij nu Israël steunen dat door de VS wordt gesteund? Of Hamas dat mag rekenen op steun van hun helden Trump, Baudet en Poetin? 

De leiders aan beide kanten zijn groot voorstander van het patriarchaat en willen de oude rolverdeling zien: mannen zijn stoer en werken, vrouwen moeten 'mooi' zijn, zorgen voor man, kinderen en huishouden en hebben geen mening. 

Homoseksualiteit bestaat in de ideale wereld van dat soort mannen en hun 'tradwives' alleen stiekem. En met carnaval. Als je dan zoent met iemand van hetzelfde geslacht, ben je niet homo-, bi- of panseksueel maar gewoon dronken. En dan mag het.

Intussen stierven ook deze dag zo'n 25.000 mensen van de honger en liep het dodental van de recente aardbeving in Afghanistan op tot bijna 3000. Niet dat daar veel aandacht voor is, want dat is 'normaal'. 

De lach van de dag was weer eens voor Ronald. Net als alle 'andersdenkenden' bedoelt Ronald met 'ik denk zelf na en doe zelf onderzoek' dat hij klakkeloos voor waar aanneemt wat rechtspopulisten beweren en wat op enig moment populair is in zijn bubbel. Dit keer vertelden zij over 'een bevriend stel'.


Stomtoevallig is datzelfde stel bevriend met een paar honderd andere wappies die allemaal in exact dezelfde bewoordingen dat met hen bevriende stel op een 'grappige' (wappies hebben geen humor) manier 'klimaatwappies' noemt. Daarmee aantonend dat wappies niet alleen leugenaars zijn maar ook dom: wie liegt om een punt te maken, bewijst alleen maar geen punt te hebben.

Dat 'bevriend stel' bestaat alleen maar in het sprookjesboek waar ook het verhaaltje in staat over de vier ooms of neven die stierven door 'vaccinatieschade' en het sprookje van de buurvrouw van een tante die in een ziekenhuis werkt en 'de waarheid over corona' niet mag vertellen van de mysterieuze 'ze'. Zie verder #Wappiepedia! Bij de Z van 'ze'.

Erg geestig. Dus ik lach (mensen als) Ronald maar gewoon uit. Hen met argumenten ervan overtuigen dat zij in leugens geloven heeft geen zin: je kunt niet redetwisten met mensen die de rede niet kennen.

Noodgedwongen moest ik mij afmelden voor de maandagavondclub en ook kon ik nog steeds niet mijn BTW-aangifte doen, noch een formulier invullen ten behoeve van mijn werk in Belfast eerdaags. Ook kon ik een twaalftal berichten van een tiental mensen niet beantwoorden. 

Buiten werk om: van hoeveel mensen ontvangt u gemiddeld per dag berichten?

Bij het kijken van de nieuwste aflevering van The Walking Dead: Daryl Dixon maakte mijn hart een sprongetje van vreugde. Ooit heb ik lopen zoeken naar één bepaald liedje dat mijn lieve mama regelmatig zong voor het babietje ik. Het blijkt een oud Frans liedje te zijn. De melodie van het in de serie op de radio spelende liedje kwam mij bekend voor en dankzij mijn verbeterde kennis van het Frans ook de tekst. Onderaan dit blog vindt u het lied terug als muziek van de week.

Koorts en branderige ogen zorgden ervoor dat ik zeer regelmatig pauze moest nemen van het kijken naar het beeldscherm. Irritant. Al is dat natuurlijk maar een kleine irritatie vergeleken met échte ellende zoals in Syrië, Israël, Oekraïne en bijvoorbeeld Afghanistan. Blij dat ik in Nederland woon. En slaap.

Dinsdag had ik bij het wakker worden blijkbaar wat verbanden gelegd: in september was de Israëlische Premier Netanyahu in gesprek met de leiders van Nederland en een paar weken later heeft hij het perfecte excuus om de Palestijnen uit te roeien én zijn positie als dictator van Israël te verstevigen.

Tot grote verwarring van kale wappies (zie #Wappiepedia! Bij de k van 'kale wappies') wordt Netanyahu wèl gesteund door Zelensky maar niet door Poetin.

Interessante bijkomstigheid: dankzij de hernieuwde oorlog zijn de onderzoeken naar corruptie door 'Bibi' stilgelegd.

Wie Netanyahu als corrupte dictator en lid van 'de Elite' zou zien, kan denken dat hij bewust de waarschuwingen over een naderende aanval van Hamas heeft genegeerd.

Overigens betekent een hekel hebben aan een corrupt regime niet dat je het betreffende volk haat. Anti-Rutte wappies zouden volgens die Logica alle Nederlanders - dus ook zichzelf - haten.


"Tegen de regering van Israël zijn maakt iemand antisemiet? Dan is iemand die tegen Biden is dus anti-Amerikaan."

Ja, het vermoorden van onschuldige burgers (bestaat er een andere soort?) door Hamas is een grove schending van de Conventie van Genève. Net als de reactie van Israël daarop: het bewust bombarderen van bewoonde gebieden en twee miljoen burgers de toegang ontzeggen tot water, energie en voedsel. O, en het decennialang onderdrukken van een volk van miljoenen. Mij interesseert het niet of daar een 'goede reden' voor is. Daar ís namelijk geen goede reden voor. 

Voor wie wil laten blijken nul historisch besef te hebben en rustig beweert 'Ja, maar dat land is altijd van de Joden geweest en daarom willen zij terecht de Palestijnen er weg hebben!': dit is een kaart van het gebied uit 1947:
 
Mag ik u uitdagen om "Israël, het land der Joden" aan te wijzen op deze kaart van minder dan 100 jaar oud?

"Ja maar dit land werd ons gegeven dus het is van ons!' 'Wie gaf jullie dat land?' 'De Britten.' 'Wie gaf de Britten het recht andermans land aan jullie te geven?' 'Eh...'

Voorbeeld dat zelfs wappies kunnen begrijpen: stel dat iemand jouw auto aan een ander geeft. Is de auto dan van die ander of nog steeds van jou?

Die iemand zijn de Britten, de auto is Palestina, een ander is Israël.

Interessant is natuurlijk dat landen als Nederland en de VS grote handelsbelangen verdedigen door naar buiten toe op te komen voor Israël. Althans, voor de regering van 'Bibi'. Om de bevolking maken de handelspartners van Israël zich een stuk minder zorgen. Dat is een historisch gegeven. Ja, ook ons mooie en 'tolerante' (over 'tolerantie' heb ik ook nog wat te zeggen. Later. Al schreef ik er hier ook al eens over) is met de beste wil van de wereld niet aardig voor Joden te noemen. Kijk alleen maar naar de ronduit antisemitische uitlatingen op sociale media van 'echte Nederlanders'. Let op: omdat fascisten laf zijn, durven zij zelden rechtstreeks 'joden' de schuld te geven van hun vermeend slechte situatie. In plaats van joden spreken zij daarom van 'globalisten', 'de cabal' of 'de elite'. 

Leg nu eens een kaart van landen met weinig gelovige mensen over een kaart van landen met weinig oorlogsgeweld. Valt u iets op?
Wie niet beter wist zou bijna denken dat religieuze mensen helemaal niet zo vreedzaam zijn als hun leer hen...eh...leert.

Wat de huidige situatie in Israël/Palestina ons leert is dat mensen het niet zo leuk vinden om te worden onderdrukt - en vaak ook vermoord - terwijl hun land wordt afgepakt. 
'Ja, maar Israël heeft alle recht om land in te pikken en de oorspronkelijke bevolking te verjagen!'

O ja? Wie gaf hen dat recht? God? De Britten? Op basis waarvan dan? En nogmaals: ik heb wat tegen Hamas en tegen de regering van Netanyahu, niets tegen de Palestijnen en de Joden.

Zou u in een vergelijkbare situatie lijdzaam toekijken? Eerlijk zeggen.

Zelfs DuoLingo leek een mening te hebben over het conflict.

Ik neem dezelfde positie in als de gemeente Amsterdam: uit sympathie met álle slachtoffers van het geëscaleerde conflict hees het officieel de vredesvlag. Niet die van Palestina maar ook niet die van Israël. Mijn sympathie gaat niet uit naar Hamas of de regering Netanyahu maar naar de burgers van beide landen. Waar ik er toevallig een handvol persoonlijk van ken. En mij verschrikkelijk zorgen over maak.

De lach van de dag was voor Simone. Een anti-vaxxer die weigert iets te slikken waarvan niet bekend is wat er precies in zit of wat dat doet, met name op de lange termijn. Voor alcohol en andere drugs maakt Simone graag een uitzondering.
Zou Simone weten dat alleen al alcohol vele malen meer zieken en doden op het geweten heeft dan corona en 'vaccinatieschade' tezamen? En dat er vaak bijvoorbeeld zwavel zit in wijn? Dat staat namelijk niet op het etiket. 

Een vriend van mij maakte een opmerking waardoor hij nu geen vriend meer is van mij. Hij had mij al eens eerder in het openbaar beledigd en uitgescholden en ik vertelde hem dat zijn gedrag onacceptabel is. Toch kon hij het weer niet laten. Dan kan hij later 'sorry' zeggen maar dat praat zijn gedrag niet goed. Einde oefening dus.

Het begon met een serie vreemde vooronderstellingen:
Hij gaat er - abusievelijk - van uit dat als hij een foto ziet dat die foto het moment daarvoor is gemaakt. Op zich al vreemd. Verder denkt hij dat iemand die zwaar verkouden is en last heeft van branderige ogen niet naar buiten kan. Ook al vreemd. Ook vindt hij dat iedereen op Facebook in het Nederlands moet schrijven 'want anders kan ik het moeilijk volgen'. Dat is ronduit zelfzuchtig.

Dus ik stuurde hem deze reactie die ik dicteerde in mijn 'speech to text' toetsenbord:

Niet elke foto die je ziet is gemaakt op het moment dat je die ziet. Voorbeeld: als je de film 'Titanic' ziet, betekent dat niet dat het schip op dat moment aan het zinken is. Als je last hebt van koorts en branderige ogen kun je nog steeds lopen. Zelfs als je niet kunt lopen kun je nog naar buiten! Zag in het museum iemand in een rolstoel. Dus ziek of gehandicapt zijn betekent voor de meeste mensen niet automatisch dat zij dan niets meer kunnen en niets meer doen. Voor jou wel? Facebook is een internationaal sociale media kanaal; niet iedereen die het gebruikt beheerst de Nederlandse taal. Hoewel er meer mensen Mandarijn spreken dan Engels, geef ik de voorkeur aan de Engelse taal. Ook omdat dit bericht specifiek gericht was op de Amerikaanse vrienden met wie ik er was. Heb je verder nog interessante vragen, Lennert? Tip: stel geen vragen waarvan jij het vervelend vindt om die zelf te krijgen. Weet je nog? Stel je maar voor dat iemand vraagt waarom jij domme vragen stelt. Of klakkeloos de mening van een populist overneemt zonder zelf na te denken. Of vraagt waarom je zo zelfzuchtig bent dat jij verwacht dat iedereen maar de taal moet leren waarbij jij je het meest comfortabel voelt. Of ervan uitgaat dat iedereen hetzelfde programma kijkt dat jij kijkt en dus precies weet waar jij het over hebt terwijl je nooit een betrouwbare link plaatst of zelfs maar zegt waar jouw bericht over gaat. Of waarom jij weigert inhoudelijk te reageren als iemand de moeite neemt om op jou te reageren maar hooguit reageert met een 'like' omdat je gewoon te lui bent om na te denken en te halsstarrig bent om toe te geven dat je fout zit. Zou jij dat fijn vinden of vervelend? Het is namelijk exact hoe jij anderen behandelt. Dan moet jij - tenzij je wilt toegeven dom en hypocriet en asociaal te zijn - het ook goed vinden om behandeld te worden zoals jij zelf anderen behandelt. Begrijp je dat? Of had je gewoon weer eens aandacht nodig omdat je jezelf vreselijk zielig vindt en je te pletter verveelt? 😊

Daarop plaatste hij deze reactie:
Voor de zekerheid stuurde hij mij ook nog dit privebericht:
Nu weet ik wel dat hij eenzaam is en psychisch niet helemaal in orde is maar dat zijn een paar miljoen andere Nederlanders óók. Dat is geen excuus om je als een asociale hork te gedragen en mensen dodelijke ziektes toe te wensen. Ook niet als je later - na enig aandringen - 'sorry' zegt.

Met een buurvrouw ging ik boodschappen doen en wij maakten foto's van haar nieuwe mantel om reclame te maken voor de coupeuse in kwestie.

Bij thuiskomst mocht ik het formulier voor buitenlandse werknemers invullen en versturen. Per reguliere post. 

Sinds de brexit is het een beetje een zooitje bij de Britse immigratiediensten. Heel gek. Ik mocht ook onderhandelen over een naderende entertainmentopdracht en wat dingen doen voor de bewonerscommissie.

Had gelukkig weer wat energie maar nog steeds erg pijnlijke ogen en was een tikkeltje wankel. Toch maar de was gedaan en opgehangen en een vliegreiskaartje gekocht. Een kaartje van 'maar €220' kost uiteindelijk €370 want er komen 'boekingskosten' bij. Terwijl je wel móet boeken. En administratiekosten, de huur van een stoel (er zijn blijkbaar geen staplaatsen aan boord) en nog zo wat. Als je niet oppast ben je nog eens €100 extra kwijt. Aan bijvoorbeeld 'sms-service', 'verzekering tegen het faillisement van de vliegmaatschappij', 'het bespreken van een zitplaats', meer bagageruimte, meer beenruimte en nog zo wat. 

Toen ik eindelijk door het hele menu was klikte ik op 'betalen'. 'Vul hier het nummer van uw creditcard in'. 

Leuk, EasyJet, ik heb dus geen creditcard. Was fijn als op de eerste pagina vna EasyJet al iets zou staan als 'Houd uw creditcard gereed'.

Die wil ik niet én ik heb een te laag inkomen om er voor eentje in aanmerking te komen. Maar ik laat mij niet klein krijgen want dat ben ik al en dus 'googelde' ik op 'betalen bij EasyJet zonder creditcard' om uit te komen bij Tix.nl, waar ik exact dezelfde vluchten ('meervoud'? Zeker. Ik wil ook graag weer terug) kon boeken voor exact dezelfde prijs. Maar waar ik kon betalen met iDeal. Ideaal. 

De factuur goed bewaren want de organisatie waar ik voor ga werken betaalt het mij terug. 'Waarom nam je dan geen lekker luxe, dure vlucht?' Drie redenen: de extra belasting op het milieu, ik wil mij geen oplichter voelen en ik had gewoon niet meer geld op mijn rekening om te kunnen voorschieten. 
'Heb je dan geen spaargeld?' Jawel. Maar dat zit vast in een lijfrentepolis en zo. Mijn reguliere financiële buffer is vooral non-existent.

Pakjes die bij mij waren afgeleverd voor een buurvrouw legde ik op haar verzoek in het algemene trappenhuis. Toen zij die wilde ophalen, bleken zij verdwenen. Tip: let op trucjes aan de algemene voordeur als 'Pakketje voor de buren!', 'Ik ben de vriendin van de nieuwe buurman en mijn sleutel vergeten. Doet u even open voor mij?' en dergelijke als je een portiekwoning bewoont. Pakketten stelen is tamelijk eenvoudig en komt vrij vaak voor.

Tijdens mijn avondwandeling deed ik het formulier voor de Britse immigratiedienst op de bus. Inmiddels is dertig procent van alle brievenbussen verwijderd omdat bijna alleen nog 70 plussers die gebruiken en ook het aantal fysieke kerstkaarten neemt al jaren af. Doet u wel eens wat op de brievenbus?

Onderweg kwam ik nog een klasgenoot van mijn zoon tegen. Uit zijn tijd op de Basisschool. De jongeman van een jaartje of 27 herkende mij als 'U bent toch de vader van...?' maar hem herkende ik niet. Terwijl het toch maar twintig jaar geleden was dat wij elkaar voor het laatst zagen.
Donderdag was dit mijn reactie op een stuk op Facebook over de Israël/Palestina kwestie. Moeilijk als ik het vind om er níet op te reageren. Omdat ik het echt verschrikkelijk vind dat aan beide kanten zovele burgers gebukt gaan onder de beslissingen van hun leiders:

Traditioneel is het voor zowel de Palestijnen ('Filistijnen' en nog een aantal volkeren vermoedelijk. Maar misschien ook niet. Er is veel onduidelijk. Men had nog geen Wikipedia) en de Israëlieten gebruikelijk om elkaar gewelddadig naar Gene Zijde te sturen. 

Interessant is dat met 'De Palestijnen' ooit werd bedoeld 'Alle volkeren die in Palestina wonen'. Dat was inclusief de Joden. De Joden zíjn historisch gezien dus Palestijnen. O, en 'antisemiet' is niet hetzelfde als 'anti-Jood'. Zoek maar op. 

Mij lijkt het lastig om met een paar vredesoverleggen een einde te maken aan een jaartje of drieduizend van onmin. https://wol.jw.org/en/wol/d/r1/lp-e/1200010617 

Wat niet helpt is dat het de Britten wel grappig leek om hetzelfde stuk land aan zowel de Palestijnen alsook de Joden te geven. Terwijl het helemaal niet van de Britten wás. Alsof ik jouw fiets aan jouw buurman geef maar jou beloof dat jij er ook af en toe op mag rijden en tegen jullie beiden zeg: 'Eerlijk delen, jongens! En mij veertig procent geven van wat jullie verdienen als fietskoerier.' Zoiets. Ik ben natuurlijk geen Midden Oostenexpert en woon zelf niet in het gebied dus verlaat mij noodgedwongen op mijn middelbare schoolkennis en wat ik van het nieuws oppik. Buiten de sporadische details die ik hoor van vrienden die leven onder Netanyahu. Gek, het is bijna alsof mensen zich onder een rechtse dictatuur niet vrij voelen om kritisch te zijn op het regime.

Waar baseert u uw mening over het Midden Oosten en met name het Israël/Palestinaconflict op?

Als mogelijke oplossing zie ik maar twee opties: lekker laten escaleren tot er nog maar één volk over is (hoewel dan ongetwijfeld binnen dat overgebleven volk ook weer een schifting zal ontstaan. Wat dat betreft hebben 'Den Nederlanden' dat beter opgelost: allebei de ruziënde groepen een eigen staat geven op voorwaarde van het flauwe grapjes mogen maken over domme Belgen en gierige 'Ollanders. 

Of de twee-statenoplossing. Zoals in de kleuterklas met domme, agressieve kleutertjes: beide aan een andere kant van het klaslokaal huilie huilie laten doen tot ze eindelijk met andere kinderen gaan spelen. In Australië is nog zat ruimte en lekker woestijnachtig en voor de Joden willen de Amerikanen vast een stukje Nevada afstaan. Ze kunnen wat centjes verdienen door voor toeristen lollige oude Palestijns (Of Filistijns) /Israëlische veldslagen na te spelen. Ik voorzie een gouden toekomst voor pyrotechnici. En makers van raketmodelletjes en tinnen soldaatjes van IDF- en Hamas-leden om te verkopen in de betreffende souvenirwinkeltjes. 

Intussen zijn er in Gaza bijna geen volwassenen meer: zo'n 65% van de inwoners is onder de negentien. Bewoners van de Gazastrook worden niet oud. Het hermetisch afsluiten van het gebied, afsluiten van water en voedsel en bombarderen van vluchtelingenkampen zal de gemiddelde leeftijd van inwoners van Gaza niet doen toenemen.

Het zal je maar overkomen: onderdrukt worden door een groep die zou moeten weten hoe het voelt om onderdrukt te worden. 

Zoals de Joden werden behandeld onder de nazi's, behandelen de Joden nu zelf de Palestijnen. Ik vind daar wat van. En ja, natuurlijk weet ik dat niet elke Jood achter Netanyahu staat en dat niet elke Palestijn aanhanger is van Hamas. 

Ja, ik word een tikkeltje cynisch van de situatie. En maak mij ernstig zorgen over de fysieke en mentale gezondheid van vrienden in het gebied. Diverse landen kunnen 'hun' inwoners er weghalen maar de burgers van Israël en Palestina kunnen nergens heen.

O ja, hebben de Nederlandse kale wappies (zo noem ik fascisten) al hun Israëlische vlaggetje uit hun profiel verwijderd? Hun Grote Leider ('Führer' in het Duits), Baudet, is pro-Hamas.

Een vriend kwam een kopje thee bij mij drinken en samen gingen wij aan het werk aan zijn BTW-aangifte. Waarna wij even bij een buurvrouw van mij langsgingen.

Voor het slapengaan keek ik die avond een aflevering Star Wars: Rebels. Een onderdrukkend regime dat (dreigen met) geweld gebruikt om burgers haar wil op te leggen en rebellen die geen andere uitweg zien uit armoede en ellende dan zelf ook maar geweld te gebruiken. Waar ken ik dat principe toch van? 

Vrijdag had ik een buurvrouw op de koffie
en wij bespraken van alles en nog wat. Wie zit er bijvoorbeeld achter de huidige ellende in de wereld? Welke mensen en groepen hebben baat bij oorlogen, honger, ziektes en natuurrampen?

Eind van de middag verwerkte ik wat emoties en hersenspinsels in een wekelijks stukje proza.

Ik was blij die avond even te kunnen ontsnappen aan de narigheid in de wereld; ik mocht een rol vervullen tijdens een mooi Vrijmetselaarsritueel bij een Loge waar mannen en vrouwen lid van zijn (ja, er zijn al vrouwelijke vrijmetselaren sinds decennia voordat vrouwen stemrecht kregen). Bijzonder fijne sfeer, mooie muziek, stilstaan bij dood en wederopstanding, 
Bij verschillende Loges ligt er een Bijbel of Koran op de centrale plek in de Werkplaats (gebaseerd op Oud Grieks heet een werkplaats ook wel tempel), bij steeds meer een boek met blanco bladzijden als symbool van 'wijsheid' waar elk individueel Vrijmetselaar zelf invulling aan mag geven. Er wordt je in de Vrijmetselarij niet verteld waarin of hoe je ergens in moet geloven. Echte vrijheid heerst er dus. De enige beperking zijn 'de wetten van het land'. 

Daarnaast zijn er steeds meer Loges die de Universe Verklaring van de Rechten van de Mens gebruiken als symbool van wijsheid en moraal. Zo ook bij Loge Metropolis (klik voor meer informatie). Als dank voor mijn medewerking kreeg ik er een exemplaar van mee naar huis. Lief!

Er was tijd voor reflectie en goede gesprekken en nog lekker eten óók!

Onderweg naar huis sprak ik op straat nog even een bekende. De regen deerde ons niet. Tegen enen lag ik - tevreden en met een volle maag - in bed.

Zaterdag sliep ik lekker uit. Maar werd toch nog moe wakker en mijn oogontsteking lijkt ook nog niet de geschiedenisboeken in te willen. Irritant. Soit. Kopje koffie en een rondje sociale media. Blij met BlueSky. Na de overname van Twitter door een zekere multimiljardair gestart door de oprichter van Twitter. BlueSky lijkt een beetje Twitter uit de begindagen te zijn: dus lekker weinig fascisten en desinformatie. Met mensen die hun mening onderbouwen en niet domweg een of andere populist nablaten. Met elkaar eens of niet, je kunt op BlueSky gewoon fatsoenlijke gesprekken voeren. Fijn dat dat nog kan! 

Voordat Elon Musk 44 miljard betaalde voor Twitter om indruk te maken op zijn favoriete ex (en mogelijk om in dienst van diverse politici de mening van 'het volk' te manipuleren met het doorsluizen van misleidende berichten) werden dit soort accounts gewoon verwijderd:
Het lijkt er wel eens op dat Musk betaald krijgt om mensen tegen elkaar op te zetten. Vermoedelijk beheert hij zelf een paar van die nepaccounts die doelbewust nepnieuws verspreiden.

Alleen nog even mijn ruim 6000 volgers op Twitter overhalen om de overstap te maken. Geen 'fratsen' ook: dus geen lijsten met bepaalde soorten accounts om te volgen, geen mogelijkheid om privéberichten te sturen en het meesturen van Gifs is (nog) niet mogelijk. Wel plaatjes en links bij de korte teksten die er geplaatst worden. 

Rustig wat huishoudelijke klusjes zoals kleding uitzoeken en ruimte maken in mijn kledingkast:

Verder wat administratie gedaan en eind van de middag met een buurvrouw aan de wandel naar de supermarkt. Ik had suiker en melk nodig en wij deelden een grote zak aardappelen. Lang leve aanbiedingen!

Over aanbiedingen gesproken: dankzij een collega vond ik een - op het oog en na het lezen van recensies - prettige plek als 'home away from home' in Belfast. Met een speciale korting voor mensen die er langere tijd verblijven en een beheerder die een zwak heeft voor het theater. Heb hem inmiddels benaderd en wacht op bericht dat hij een kamer voor mij over heeft. Duimen jullie mee?

Ook heb ik mogelijk iemand gevonden die de betreffende tijd in mijn woning wil wonen. Dan hoeft de buurvrouw niet elke dag naar mijn huis om de goudvissen eten te geven en zo. Ook in dit geval mag u voor mij duimen dat dit gaat lukken.

Het was zaterdag dus natuurlijk publiceerde ik een vers Engelstalig stuk proza. Heb ik lol in. 

Nadat ik gezellig met een vriendin had gebeld zocht ik mijn bad en bed op. In die volgorde. Omgekeerd leek mij onpraktisch.

Zondag verbaasde ik mij over mensen die zonder enige kennis van zaken beweerden: 'Ja, maar als die mensen in Israël en Palestina worden gebombardeerd of onderdrukt, waarom emigreren zij dan niet gewoon?'

Volgens mij is er niemand die niet zou emigreren als dat beter zou zijn dan blijven. Zeker wanneer het leven van je kinderen op het spel staat. Mensen die zeggen dat zij níet zouden vluchten voor oorlog of honger liegen. Of zijn dom. Of willen gewoon graag dood. 

Is dat echt zo? De tienduizenden Nederlanders die beweren dat het slecht gaat in Nederland en dat 'we' in een dictatuur leven, hebben allemaal al stappen gezet om te emigreren?

Wat moet er gebeuren in het land waar u woont voordat u er niet alleen over klaagt maar daadwerkelijk emigreert? Neemt u het mensen kwalijk als zij naar een ander land vertrekken als zij het in hun moederland slecht hebben? Waarom zijn mensen tegen vluchtelingen? En zijn zij ook tegen vluchtelingen wanneer die op hen lijken? Lees: blank zijn.

Voor de inwoners van Gaza is emigreren simpelweg onmogelijk: Israël heeft hen gedwongen in vluchtelingenkampen in eigen land te leven en de enige mogelijke uitweg (klik. Nare beelden) wordt door Egypte gesloten gehouden. Zouden van u vluchtelingen uit Gaza (klik. Kijken. Maar niet met jonge kinderen) of Israël (klik. Zie waarschuwining bij vorige link) welkom zijn in Nederland of België?

Ja, het houdt mij bezig. En niet alleen omdat ik vrienden en collega's in het gebied heb wonen. Maar omdat ik geef om mensen. Wilt u liever leuke, gezellige blogjes lezen dan staat u dat uiteraard vrij. In de rechterkolom naast dit blog vindt u wat aanraders.

Voor wie het lezen zo lang heeft volgehouden (dank!): weet u nog dat mensen tegen Apartheid waren? Mensen die als tweederangs burgers worden behandeld omdat zij 'anders' zijn? In het geval van Zuid-Afrika ging Apartheid om onderdrukking van de oorspronkelijke bevolking die door blanke mensen van elders aan wie het land beloofd was en in het geval van Palestina gaat het...o...hé...tsjonge.

Een 'absurd Terrence voorbeeld' om het duidelijker te maken: stel dat er oorlog uitbreekt in Canada; als het kruit verdampt is, besluiten de Britten (zij zijn God dus zij mogen alles. Vinden zij vooral zelf) dat de nazaten van Nederlanders die er woonden een stuk land in hun oorspronkelijke thuisland krijgen. Zij hebben daar 'recht' op 'want onze voorouders leefden hier ooit!' 

De 'Old Dutch' vinden Flevoland niet voldoende. Nadat zij daar de meeste huizen, zaken en fabrieken van de lokale bevolking 'vreedzaam hebben overgenomen want dat mocht van de Britten!' besluiten zij meer ruimte nodig te hebben. Een paar generaties later - en vele doden want niet iedereen vindt het leuk om 'vreedzaam gedwongen te worden het huis te moeten verlaten waar-ie al generaties lang woonde - leeft het restant van de bevolking dat er was voordat een paar miljoen 'Old Dutch' uit Canada, Zuid-Afrika, Amerika en Australië - financieel gesteund door de VS - het 'recht' op het land van hun voorvaderen kwam claimen op Texel. Inmiddels omheind met prikkeldraad en zwaarbewapende soldaten.

Wie op het vasteland wil werken, heeft voortaan een Ausweis nodig. Vergezocht? Niet volgens deze Nederlandse politicus die miljoenen mensen uit Afrika naar Nederland wil halen om daar te komen wonen en werken. Nee, niet elke rechtspopulist staat achter de stelling dat Nederland 'vol' is.

En voilà. Misschien ben ik niet helemaal onbevooroordeeld (omdat ik van mensen hou en vrienden heb wonen in het gebied. Of had. Want van een paar weet ik niet of zij nog leven) dus daarom is hier de link naar een onafhankelijke bron met uitleg over het ontstaan van het Israël/Palestina conflict. Wat onlangs is geëscaleerd door terreurorganisatie Hamas. Interessant weetje: Hamas ontvangt vele miljoenen uit Quatar voor wapens en training. U mag raden dat Bibi Netanyahu dat geregeld heeft en heeft het dan goed geraden.

Ook als u dat weigert te geloven en liever een criminel (eentje die de aantijgingen voor fraude en omkoping 'een heksenjacht' noemt. Klinkt bekend?) op diens woord gelooft, dan nog zijn - ja, ook Israëlische - experts het erover eens: direct of indirect is Israël verantwoordelijk voor het bestaan van Hamas.

De Israëlische Minister van Defensie was eigenlijk ontslagen maar dankzij Hamas is er nu een oorlogskabinet aan de macht met hem daarin. Onder de man wiens fascistische partij daalde in populariteit maar nu toch doodleuk zijn snode plannetjes kan doorvoeren. Het kwam de Likudpartij bijzonder goed uit dat zes verschillende inlichtingendiensten de aanval van Hamas niet zagen aankomen. 
Leuke mensen, niet? Als je eens een feestje geeft, nodig dan deze mensen maar gezellig uit. Als je wilt dat je gasten gillend wegrennen en nooit meer met je te maken willen hebben. Tenzij zij moordlustige fascisten toffe leute vinden.

Zoals de assistent van mevrouw Netanyahu van wie deze lollige uitspraak onlangs is opgetekend:

Weet u wie nog meer deden aan dehumaniseren door zichzelf superieur te achten en daarom anderen Untermenschen en beesten te noemen? De fokkin' nazi's.

Het rommelt een beetje in de top van de Israëlische overheid; zo probeerde de Minister van Transport een beveiliger van Minister Gallant te vermoorden. Die werd door Netanyahu ontslagen omdat hij het waagde te zeggen dat het een slecht idee van 'Bibi' is om macht weg te halen bij het parlement en de rechterlijke macht en zichzelf meer macht te geven. Goh, een dictator die het niet leuk vindt als iemand hem voor dictator uitmaakt. Verrassend!

Gekissebis (fraaie jiddische term)in het parlement is in Israël blijkbaar van een iets andere orde dan in Nederland. Waar zo'n beetje het ergste is dat er de laatste tijd gebeurde de weigering van een minister was om een boek vol onzin aan te nemen van een rechtspopulist die niet meer zo populair is. Overigens is het in de Tweede Kamer verboden om reclame te maken voor een commerciële uiting. Maar rechtspopulisten hebben traditioneel maling aan wetten en (fatsoens)regels.

Zoals de meeste Palestijnen niet op de hand zijn van Hamas, zijn de meeste Israëliërs niet op de hand van de regering Netanyahu. Logisch, lijkt mij. Welk normaal men keurt het bewust doden van burgers goed?

Kan over de kwestie doorgaan tot ook het reserve fust bier in de kroeg leeg is, maar er gebeuren ook nog andere dingen in de wereld. 

Wandelen bijvoorbeeld om mijn hoofd even te klaren.
Daarna een paar uurtjes gewerkt en een paar mensen gebeld, ge-appt en gemaild. Daarna wachtten nog maar een dozijn mensen en instanties op bericht van mij. Die mogen even wachten. Sorry. Ik heb grenzen aan mijn kunnen.

Mijn beoogde gastheer in Belfast liet weten 'mijn' kamer te hebben gegeven aan zijn zieke vader voor wie hij nu mantelzorger is. Uiteraard heb ik daar alle begrip voor en ga gewoon even verder zoeken naar tijdelijke woonruimte in de stad waar ik een weekje of zeven mag werken.

Joséphine Baker levert met J'ai deux amours de muziek van deze week:


Deze week staan wij stil bij het overlijden van Tony Slug