Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 14, 2023

Nuance of zwart/wit?

Mij wordt wel eens verteld dat ik mijn meningen altijd zo scherp stel. Lijkt mij logisch. Net als elke schrijver wil ik dat mijn schrijfsels gelezen worden. 

Met zeer genuanceerde artikelen (wetenschappelijk, een column of in welke vorm dan ook) ontlok je geen discussie, reageren mensen niet en zullen het artikel ook zeker niet delen via sociale media. Leuk hoor, af en toe een reactie als 'Goed gezegd!' of 'Ja, dat vind ik ook.' 

Maar zo kom je natuurlijk niet veel verder. Zowel de schrijver als de lezer stagneert dan in de groei als mens. En dat moeten wij niet hebben, natuurlijk.

Ook natuurlijk: mensen schrijven en lezen veel minder blogs dan - pak 'm beet - twintig jaar geleden. Toen had je bulletin-boards (later 'chatrooms') en kwam het verschijnsel 'online dagboek' net uit de luiers.

In de begintijd van e-mail kwam het verschijnsel 'meme' ('miem'. Of in het Nederlands gewoon 'meme'. Ik meen gerelateerd aan mnemoniek: door psychologen gebruikte methode om met een eenvoudig plaatje of bijvoorbeeld een foto iemands geheugen te activeren) in opkomst. Zelf schep ik er genoegen in om memes te creëren en te reageren op andere meme-makers. Bijvoorbeeld via Instagram en ImgFlip (klik).


Dat kan tot zeer onderhoudende (meestal korte) gesprekken leiden.

Tegenwoordig verdelen mensen hun aandacht niet over twee maar over tientallen sociale media platforms: Facebook, Instagram, WhatsApp (ja - en zeker voor wie lid is van groepen -, ook WhatsApp is 'sociale media'), Tik Tok, Twitter, Tumblr, Untappd ('Instagram/Recensiesite voor bierliefhebbers'), Flickr, Pinterest, YouTube (niet alleen filmpjes kijken maar ook uploaden) en ontzettend veel mensen besteden ontzettend veel tijd aan het reageren op zogeheten 'reactie-video's', waarin andere gebruikers reageren op mensen die op een filmpje reageren. Echt waar), 500px (een soort Instagram voor (semi-) professionele fotografen.

Volgens mij heeft Tumblr (een beetje een mix van Twitter en Instagram. Met een vleugje Pinterest) zijn beste tijd gehad en steeds meer mensen stoppen ook met Twitter. Om bijvoorbeeld over te stappen op Mastodon, een 'concurrent' van Twitter. Met een miniem percentage van het aantal gebruikers van het speeltje van Elon Musk niet echt een concurrent te noemen.

Toen ik iemand Mastodon hoorde omschrijven, dacht ik even dat mij werd verteld over bulletin-boards: 'Je zoekt een groep met dezelfde interesse als jij en mengt je in een discussie nadat je eerst een tijdje alleen maar meegelezen hebt'. 

Van welke vormen van sociale media maakt u gebruik? En reageert u wel eens op teksten, foto's en/of filmpjes van anderen?

Welke categorie is voor u het meest interessant: dagelijks leven, een hobby, een vakgebied, geschiedenis, politiek, techniek, muziek? Het kunnen er natuurlijk ook meerdere zijn. 

===============================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels