Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, januari 10, 2010

Naïef

"Het is buiten en het is wit"? Enige juiste antwoord:"Ja." M'n zoon en ik hadden weer eens een raadsel met bijpassend antwoord bedacht. Altijd leuk.

Aan enquêtes meedoen vind ik meestal ook leuk maar er zitten ook vrij rare bij. Neem nu deze vraag:"Welk idee heeft U voor het Stedelijk Museum Amsterdam om meer bezoekers aan te trekken?" Het voor de hand liggend antwoord gaf ik maar:"Open gaan". Tsja, domme vraag.

"Er bestaan geen domme vragen" zeiden leraren vroeger wel eens. Nou, echt wel. Dat te beweren is pas naïef. De vraag: "Kun je bungeejumpen zonder touw?" is er zo eentje. Het elastieken touw dat hiervoor gebruikt wordt heet namelijk een bungee. Zonder dat is het dus geen bungeejumpen meer. Als Pinokkio zegt:""M'n neus groeit", liegt-ie dan?" Is gewoon een rare vraag waarop geen echt anwoord mogelijk is. Maar dat terzijde.

Was Nelson Mandela naïef toen hij de mensen vertelde dat hij binnen tien jaar blank en zwart in zijn land met elkaar kon verzoenen? Velen zeggen van wel maar het is hem toch aardig gelukt. Ben je naïef wanneer je uitgaat van het goede in de mens?

Is U trouwens wel eens opgevallen dat het woord "naïef" vrijwel uitsluitend in een negatieve context wordt gebruikt? "Nou, die is wel erg naïef, zeg!" "Dat vind ik erg naïef gedacht van je."

Ook in de film die wij vandaag in de bioscoop zagen (Avatar. In 3D. Als U'm nog niet gezien heeft...DOEN!) draaide het voor een groot deel om naïviteit. "Als ik de planeet niet beroof van haar grondstoffen doet een ander het wel." "Die wapens zijn er nu eenmaal; Iemand moet ze toch gebruiken?" "Mensen die nog geen manieren hebben bedacht om elkaar massaal af te slachten lopen achter in hun ontwikkeling". "Zij hebben helikopters en bazooka's, wij pijl en boog...dat kunnen we best winnen." "Zij is weliswaar de dochter van het opperhoofd en al verloofd met een ander, bovendien ben ik een vreemdeling. Toch wil ik een relatie met haar."

Naïviteit blijkt vaak synoniem voor grenzeloos positivisme. Nu kun je je dus afvragen of het naïef is om positief te zijn...

In elk geval heb ik met mijzelf afgesproken om het woordje "naïef" voortaan in het rijtje positieve woorden te zetten. Misschien dat dan nog een paar mensen "naïef" niet meer zullen zien als negatieve eigenschap.

Noem mij maar naïef...

Deel dit bericht