Sinds 1994 daalt ons gemiddeld IQ. In 1994 kwam de eerste smartphone op de markt. Toeval?
========================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer
Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.
Heeft u na het lezen van dit blogstuk iets geleerd, wat gelachen of heeft het u aan het denken gezet, overweegt u dan een donatie voor de tijd en moeite die ik er in steek.
Meer lezen? Mijn verhalenbundels
Heeft u na het lezen van dit blogstuk iets geleerd, wat gelachen of heeft het u aan het denken gezet, overweegt u dan een donatie voor de tijd en moeite die ik er in steek.
Meer lezen? Mijn verhalenbundels
===================================================
Ja. Dat is toeval. En nee, dat is geen toeval. Ja, sinds de midden jaren negentig daalt ons gemiddeld IQ. Een heel klein beetje. Nadat het decennialang alleen maar steeg. Waarna de curve eind jaren zeventig afvlakte en rond 1995 begon te dalen. Een volkomen natuurlijk fenomeen: stijging wordt gevolgd door afvlakking, wordt gevolgd door daling, wordt gevolgd door afvlakking, wordt gevolgd door stijging...
Voorbeeld: in de jaren '70 kwamen jaarlijks duizenden mensen in Nederland om in het verkeer. De overheid weet dat dode burgers weinig belasting betalen en nam maatregelen als autogordels, 'slimmere' verkeerslichten, maximum snelheden, et cetera. Waardoor het aantal verkeersslachtoffers daalde tot 'slechts' een paar honderd per jaar. En weer steeg bij de introductie van de electrische fiets en met name de fatbike.
Als de fatbike wordt verboden èn ouderen leren dat hun elektrische fiets harder gaat dan hun oude opoefiets, zal het aantal verkeersdoden weer dalen.
Of we krijgen een regering-Wilders die alles aan het gezond verstand van Het Volk overlaat. Dan hoeven wij ons binnen een paar decennia nergens meer zorgen over te maken. Omdat dan iedereen is gestorven aan de eigen stommiteit of die van anderen.
Kort gezegd: een daling, stijging of afvlakking is altijd afhankelijk van meerdere factoren. In het geval van de huidige daling van het gemiddeld IQ: smartphone en sociale media, voeding, de verandering van handarbeid naar denkarbeid, vergrijzing, migratie, reproductie en nog zo wat. Keurig genoemd in dit artikel.
Kunstmatige Intelligentie helpt natuurlijk ook niet echt om zelf de grijze celletjes goed te gebruiken. Waarom zou je bij een potje darten in de kroeg nadenken en niet gewoon tegen je smartphone zeggen: 'Hey Google, hoeveel is 3 keer 12?'
Maar wat is 'slim'? Goed kunnen nadenken of goed kunnen opzoeken?
Daar ligt een probleem. Wat blijkt? Mensen die slecht kunnen nadenken, zijn óók slecht in opzoeken. De verspreiding van en het geloof in desinformatie is daar een triest exponent van.
Kunstmatige Intelligentie is een fantastisch hulpmiddel. In de juiste handen kan AI artsen repetitief werk - een intakegesprek bijvoorbeeld - uit handen nemen, juristen en videobewerkers meer vrije tijd geven, et cetera enzovoorts.
Met de opkomst van AI krijgen wij meer vrije tijd en kunnen wij ons creatief, intellectueel, spiritueel en artistiek ontplooien. Helaas: de meeste mensen die meer vrije tijd krijgen, gaan alleen maar meer Netflixen en gedachteloos door TikTok filmpjes scrollen want vaak zíjn mensen helemaal niet creatief.
Steeds meer mensen worden zèlf een soort AI en kùnnen eerdaags niet meer de (creatieve) dingen die doen die AI (nog) niet kan; goede grappen verzinnen bijvoorbeeld.
Wie moeite heeft met het begrijpen van bovenstaande tekst, kan tegenwoordig AI vragen om die te vereenvoudigen. Bijvoorbeeld met Summ AI.
Fijn hoor! Maar is het niet gewoon sneller en goedkoper om geld en aandacht te besteden aan het verbeteren van taalonderwijs dan in de ontwikkeling van appjes die ontwikkeld zijn om domme mensen dom te houden?
Vindt u dat mensen dom moeten worden gehouden of moet de overheid geld en moeite steken in taalonderwijs om mensen beter te leren (begrijpend) lezen?