Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, augustus 21, 2016

De week voorbij

De laatste tijd (eigenlijk sinds ik in mijn huidige relatie zit. Waarin ik eindelijk voor vol wordt aangezien en niet als 'zielig' of 'hulpbehoevend') krijg ik steeds meer lol in koken: een linzensoep met alles erop en eraan, een uitgebreide pastaschotel...voor velen normaal. Zo niet voor mij. Mij werd namelijk altijd vertelt: 'Dat kun jij niet want daar ben jij veel te klein voor.'

Eigenlijk onvoorstelbaar hoe mensen hen die er anders uitzien anders behandelen. Maar niet iedereen accepteert dat zomaar! Deze meneer is voor mij een mooi voorbeeld. Hij weigerde de 'zielige bejaarde' uit te hangen toen hem een 'zitplaats voor ouderen' werd aangeboden in de metro:

Met mijn 1.40m ben ik nog steeds niet groot maar ik heb in mijn leven zó ontzettend vaak gehoord dat ik veel dingen niet kan dat ik dat vanzelf ben gaan geloven. Logisch ook want zo werkt herhaling. Als je elke dag vertelt wordt dat je was pas echt schoon wordt met dat ene wasmiddel dan gaan tienduizenden mensen dat geloven. In de jaren'30 werd Nederlanders vertelt dat 'alles' de schuld was van 'de Joden'. En velen gingen dat geloven. Ik spreek daar geen oordeel over uit. Dat is gewoon de werking van de menselijke geest en demagogen en reclamemakers weten dat. Nu weet u meteen waarom politici vlak voor campagnetijd de hulp inroepen van reclamemakers bij hun campagne...

Daarom des te leuker dat ik maandag meedeed aan een marktonderzoek waarbij ik een moment van openbaring meemaakte bij een mevrouw. Zij schoof verschrikt haar stoel naar achteren bij het zien van een nieuw plaatje dat onze groep moest beoordelen en riep uit: 'Maar dan hebben reclamemakers ons jarenlang gehersenspoeld!' Zij ontdekte dat zij anders dacht over de smaak van een drankje nadat zij een ander plaatje had gezien. Onze smaakbeleving berust grotendeels op de informatie die wij via onze ogen doorkrijgen. Leuk om mee te maken dat ook een volwassen vrouw niet te oud is om dat in te zien.

Verder: achterstallige e-mails beantwoorden, afspraken maken, foto's sorteren, administratie bijwerken en een nieuw horlogebandje plaatsen nadat afgelopen zondag eindelijk het bandje kapot scheurde van het horloge dat ik al sinds mijn achtste heb en nog steeds regelmatig draag.
Hier het betreffende horloge om mijn pols
in Venetië met mijn moeder

O, en ik zag een Nederlandse jongedame (Sanne Wevers) op het onderdeel 'Evenwichtsbalk' een gouden plak winnen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro! Een andere Nederlandse jongedame (Sharon van Rouwendaal) won niet ver daarvoor goud door 10 kilometer lang heel hard te zwemmen. Mooi aan dit sportevenement vind ik dat regelmatig de gedoodverfde winnaars niet het goud krijgen omgehangen maar juist sporters die anders nooit in het spotlicht komen te staan. Iederéén die hard werkt verdient een moment van aandacht. Vind ik.

Bij mijn moeder kwam er 's avonds langs nog een dokter langs en gelukkig bleek alles in orde.

Dinsdag verbaasde ik mij over de nasleep van 'de zaak Yuri van Gelder'. De Nederlandse turner werd door de bond naar huis gestuurd ondanks medaillekansen in Rio. De officiële reden: een ongeoorloofd avondje stappen en niet verschijnen op de training. Van Gelder was in het verleden al eens geschorst vanwege cocaïne gebruik maar hoefde niet de gevangenis in. Nadat de bekende atleet een heleboel lijntjes trok was het nu de beurt aan de sportbond.

Zoals wij allemaal weten moeten uitsluitend burgers zich aan de wet houden. Die geldt niet voor bekende mensen als acteurs, sportmensen en politici. 'Ja maar hij overtrad de regels maar een beetje en had betere begeleiding moeten krijgen!' Gelden regels uitsluitend voor bekende verslaafden of voor álle verslaafden? Wat vindt u: gelden regels voor iedereen en altijd of alleen voor sommigen en soms? En wie bepaalt wie zich aan de regels moet houden en in hoeverre? Als mensen zich niet aan de regels hoeven te houden, is het dan niet veel handiger om regels maar gewoon af te schaffen en een complete anarchie na te streven waarin elk individu voor zichzelf bepaalt welke regels wanneer voor wie gelden?

Met webcollega Di Mario had ik een zeer interessante gedachtenwisseling over het Israël-Palestina conflict. Buitenstaanders zouden kunnen denken dat wij lijnrecht tegenover elkaar stonden maar wezenlijk staan wij aan de kant van hen die vrede wensen. Laat de wereld zich concentreren op een oplossing en niet op de schuldvraag. Voorbeeldje: twee vroegere beste vrienden hebben al ruim dertig jaar ruzie en elkaar in die tijd nauwelijks gesproken. 'Waarom dan?' vroeg ik beiden. 'Geen idee meer. Het is zó lang geleden! Maar ik weet nog wel dat die ander de schuldige is.' Daar doet het Israël-Palestina conflict mij aan denken.

Prettig en hard gewerkt en - omdat ik graag gemakzuchtig ben - een aantal administratieve processen op het werk vereenvoudigt. Heerlijk! Dat was ook weer het omgaan met mijn collega met Asperger: 'Help, de vaatwasser zit vol met schone vaat en nu kan mijn gebruikte bord er niet bij!' -'Hoe wil jij dat ik dat oplos?' 'Door de schone vaat er uit te halen en op te bergen.' -'En jou lukt dat niet omdat...?' 'Huh? O ja, ik kan natuurlijk ook gewoon zélf de vaatwasser uitruimen!'

'Democratie is een bestuursvorm waarbij het volk zelf stemt over de wetten, of de vertegenwoordigers kiest die de wetten maken. Hierbij is het volk dus baas in eigen gebied, en kunnen er geen maatregelen en wetten opgelegd worden als de meerderheid van de bevolking het er niet mee eens is'. Aldus de definitie van Democratie die een collega weblogster voor mij opzocht. Wie oplet weet dus dat Nederland geen democratisch land is. Volgens mij hebben er namelijk niet ruim 8 miljoen mensen bij de meest recente verkiezingen niet PvdA of VVD gestemd. Toch?

Ik verbaasde mij over het nieuwsbericht dat voortaan vrouwen die te weinig blote huid laten zien op het strand daar een boete voor kunnen krijgen. http://www.nu.nl/algemeen/4308058/franse-politie-beboet-badgasten-met-boerkini-in-cannes.html?redirect=1 Gek niet? Er zijn landen waar vrouwen beboet worden voor het laten zien van een stukje blote borst (veel Islamitische landen en Amerika) én er zijn landen waar vrouwen beboet worden voor het opzettelijk níet laten zien van een stukje blote borst! Overigens komen beide vrouwonderdrukkende maatregelen voor in Frankrijk: voor mannen zijn er geen regels maar vrouwen die een kerk in willen mogen geen korte rok dragen en vrouwen die aan het strand willen liggen mogen geen kleding met lange mouwen en broekspijpen dragen. In Frankrijk schrijft de (door mannen geschreven!) wet dus voor hoe vrouwen zich dienen te kleden. Tegelijkertijd spreekt de Franse overheid er schande van dat in andere landen vrouwen niet zelf mogen bepalen hoe zij zich kleden. Raar toch?

Dan zijn er nog de hypocrieten: 'Vrouwen mogen geen stukje blote borst laten zien wanneer zij bijvoorbeeld in de wasserette hun kind borstvoeding maar in diezelfde wasserette hang een reclameposter met een nagenoeg blote mevrouw erop!'

'Spoken Word' dichteres Holly McNish hield er een prachtige tirade over:


Woensdag was dit mijn takenlijstje (lang niet gepubliceerd maar het werd natuurlijk ook wel een tikje saai): Whiteboard stiften, Star Wars Lego, Pieter, Jeroen, Albert Jan, Eline, Tijdschriften, kostuumhoes, Gerda, goudvissen, blog, foto's juli, was, Els, Jacqueline, Heleen, lolcats, Martin, Vincent. Eigenlijk wilde ik ook nog stofzuigen maar het papiertje waarop ik mijn takenlijstje voor de dag had opgeschreven was vol.

Verder zag ik het Nederlands damesteam in shoot-outs het team van Duitsland verslaan op weg naar de halve finales hockey op de Olympische Spelen! Spannend! Een mens zou bijna vergeten dat tienduizenden mensen gedwongen moesten verhuizen om ruimte te maken voor het Olympisch dorp en mogelijk honderden 'ongewensten' opeens zomaar vanzelf waren 'verdwenen' uit omliggende Favela's in Rio de Janeiro.

Volgens Amnesty International lopen er in Rio agenten rond die vinden dat zij het recht in eigen hand mogen nemen en zonder enige vorm van proces mensen mogen omleggen. Met instemming van hun overheid. In Nederland zou zoiets nooit kunnen natuurlijk want alle Nederlanders zijn keurige mensen die zich altijd netjes aan de wet houden: http://www.nu.nl/binnenland/4308572/zeven-jaar-cel-geeist-familie-vermeende-inbrekers-mishandelde.html Wat vindt u: mogen mensen (burgers, politie-agenten, atleten,...) het recht in eigen hand nemen of leeft u liever in een rechtsstaat?

Misschien omdat ik pijn leed nadat de fysiotherapeute (de 'Eline' van het lijstje hierboven) mijn been had gekneed maar ik ergerde mij aan mensen die belden: 'Hallo, mag ik u interesseren in...?' (-'Nee. Fijne dag nog. *KLIK*) 'Hoe moet ik inloggen?' (-'Zie je een knop in je scherm met het woord 'Inloggen' daarop?' 'Ja.' -'Klik daar eens op.' 'O'.) 'Hij doet het niet!' -'De glazenwasser weigert jouw toilet schoon te maken? Je ex weigert meer alimentatie te betalen voor het kind dat mogelijk niet van hem is? Je goudvis wil niet eten? Wees even duidelijk: wie wil wat niet?' 'Nou, je weet wel!' Niet dus.)

Jammer dat sarcasme niet aan iedereen besteed is. Blijkbaar reageren mensen beter op agressie. De volgende keer ga ik dus maar gewoon schelden en slaan. Of zo. Wat doet u wanneer mensen u vragen stellen waar zij zelf al het antwoord op weten en u dus niet mee lastig hoeven te vallen?

Ik hielp een vriend ('Pieter' van mijn lijstje) die even een fotomodel nodig had en hulp bij een computerprobleempje. Terwijl ik een aflevering van 'Missie Aarde' (de leukste (en enige) Nederlandse Science Fiction serie ooit!

) keek zette ik eindelijk een stuk Star Wars Lego in elkaar.

ATPT Walker

Donderdag onderweg naar het werk schoot ik dit plaatje:
 en in mijn lunchpauze dit:
(O jee, ik heb Pacman opgeten!)

En op het werk was ik wat chagrijnig want er gingen teveel dingen mis die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden als mensen zich maar gewoon aan de procedures houden. Jammer. In de loop van de dag kreeg ik er toch steeds meer lol in en ik besloot mijn dove collega beter te leren kennen.

Dankzij mijn handige Bambook (TM: https://www.bambook.nl/) ontdekte ik onder meer dat hij Geschiedenis en Politicologie heeft gestudeerd en fan is van (de ideeën van) Spinoza. Koel! Net als het heerlijke (en inmiddels traditionele) biertje op het einde van de donderdagse werkdag:

 
Vrijdag vertrok mijn zoon voor een weekje naar Delft om de stad waar hij de komende jaren gaat wonen en werken beter te leren kennen. Een pijnlijk moment voor een ouder maar het is ook waar je het allemaal voor hebt gedaan. Je brengt offers, doet dingen die je anders niet zou doen, levert ontzettend veel vrije tijd en geld in maar je weet ook dat het het allemaal waard is. Uiteindelijk heb je je kind leren lopen maar de juiste weg mag hij zelf zoeken. Ik nam de gelegenheid te baat om eens flink op te ruimen in huis, mijn zangoefeningen te doen, croissantjes te bakken (heerlijk, die voldoening gevende *plop* van het blikje deeg!) en stofzuigen en zo.

Op het einde van de middag deed ik een uur lang oefeningen voor mijn rug en benen onder begeleiding van mijn fysiotherapeute. Daarna ging ik met een vriend en zijn zoons voor een dagje naar Friesland. Gezellig!

Zaterdag dus vrijwel de hele dag in Friesland doorgebracht.
 Waar een biertje werd gedronken
 Een vaas met droogbloemen werd vereeuwigd
 De zonsondergang werd bewonderd vanuit de rijdende auto

En sommige delen van de terugweg surrealistisch aandeden

Intussen was dit stukje verschenen op mijn Engelstalige blog: http://terrebelius.blogspot.nl/2016/08/the-truth-about-your-bloodline.html en dit stukje op mijn (Engelstalige) LinkedIn pagina: https://www.linkedin.com/pulse/dont-do-terrence-weijnschenk-entertrainer?trk=mp-author-card Om een of andere reden weiger ik gewoon om weinig te schrijven! ;-)

Zondag bouwde ik 's ochtends de markt in Amsterdam op voor mijn vriendin die zelf op een beurs stond in de Haarlemmermeer: https://www.expohaarlemmermeer.nl/evenement/showup/ Daar waren niet zoveel Pokémon Go spelers als in Kijkduin tijdens een markt daar vorige week: een meisje van een jaar of zes trok haar vader aan de mouw: 'Papa, papa!' -'Niet nu, schat. Ik heb'm bijna gevangen!' Die meneer gaat niet voor de Vader van het Jaar oorkonde...
Het was even onzeker of de markt door zou gaan:
dit is geen kunstmatig binnenmeer maar een plas regenwater

's Middags sloot ik aan bij de Broeders van 'mijn' vrijmetselaarsloge tijdens de traditionele zomerbijeenkomst. Dit jaar vond dat hier plaats: Schuttersvereniging http://sintjoris.net/ Een prachtige locatie!
En wat is nu eigenlijk het doel van zo'n schuttersvereniging? Nou, dit:


 Er waren lekkere ijsjes
 Mooi uitzicht onderweg


Tot slot een vraagje: De meneer op het plaatje hieronder heeft nog nooit in zijn leven ook maar een dag voor de baas gewerkt. Elke dag in zijn leven slaapt hij uit en wanneer hij wakker wordt ziet hij dat de zon fel schijnt. Hij betaalt geen huur, geen ziekenfondspremie, hij maakt zich nooit zorgen over zijn auto en staat niet elke dag in de supermarkt zich af te vragen wat hij nú weer moet eten. Sterker nog: het eten dat hij krijgt wordt bij hem in de buurt afgeleverd en betaald van uw en mijn belastinggeld. Dan nu de vraag: zou u in zijn schoenen willen staan?
'Er zijn mensen die dolgraag uw slechte dagen zouden hebben.
Wees dankbaar!' (Ik herplaatste deze eerder op https://www.instagram.com/weijnschenk/)

Traditiegetrouw een deuntje om mijn weekverslag mee af te sluiten. Hier zijn de 'Einstürzende Neubauten' met Sabrina:In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/