Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 03, 2022

Stel dat het verpesten van de natuur u geld zou kosten?

Er zijn mensen die denken dat elke Nederlandse boer vroeg opstaat om de koeien te melken terwijl zijn vrouw en kinderen eieren rapen en een lekker vers ontbijtje maken voor die arme, hardwerkende boer, bestaande uit brood gebakken van zelfgemalen graan, met een glas nog warme, verse melk met een vette schuimlaag, een dikke plak zelfgemaakte kaas op de boterham die daar op blijft plakken dankzij zelfgekarnde boter. 

Als de vrouw en dochters niet op het land werken zitten zij in hun enige - maar zeer ruime - kamer die keuken, woon- en slaapkamer is, gezellig manden te vlechten bij het licht van een enkele olielamp, terwijl de boer intens geniet van een welverdiende sigaar. Af en toe de wenkbrauwen optrekkend omdat de vrouwen naar zijn zin te hard fluisteren.

Misschien een tikkeltje overdreven maar er zijn daadwerkelijk mensen die denken dat 'het boerenbedrijf' identiek is aan de plaatjes op melkverpakkingen 

en in boeken over het leven in de jaren vijftig.

Dat dacht ik ook als kind in de jaren zeventig. Gelukkig had ik een vriendje in de klas die op een boerderij woonde. Waardoor ik al vroeg wist dat dat geromantiseerde (en vooral voor vrouwen nogal dramatische) plaatje niet helemaal klopte. Zo had zijn moeder gewoon een leuk rood autootje en haalde zij haar zoon niet van school met paard en wagen. Ook keken zij liever televisie dan dat zij in hun vrije tijd manden vlechtten. 

Het was een vrij kleinschalige boerderij maar zij konden prima leven van de opbrengst. Als je geen al te hogen eisen stelt aan comfort en geen wurgcontracten hebt bij grote afnemers, kun je prima leven van een bescheiden boerenbedrijf.

Hierboven ziet u hoe het melken van koeien zo'n 70 jaar geleden ging. Nu gaat dat zo:
De meeste eigenaren van veebedrijven geven toe: 'De meeste koeien komen niet meer naar buiten; daar is geen tijd voor.' Hier is een artikel (klik) over dat onderwerp.

Tienduizenden jaren leefden onze voorouders zonder geld en zonder dat zij meer bezaten dan zij konden dragen. Dat zouden wij nu opeens niet meer kunnen? Laten wij het stapje voor stapje aanpakken: een keer in de twee jaar een vliegvakantie in plaats van elk jaar; 5 dagen per week een stukje vlees eten in plaats van 7 dagen per week; gewoon weer filterkoffie gaan drinken in plaats van namaak-espresso uit plastic kuipjes waar we een apparaat 24 uren per dag voor op standby laten staan. Bijvoorbeeld.

Toen de gasprijs omhoog schoot, konden wij met z'n allen opeens dertig procent minder gas verbruiken*. Laten wij nu eens doen alsof het verpesten van de natuur ons geld kost. Lukt het dan wél er beter voor te zorgen?

*Al was het dankzij de opwarming van de Aarde warm voor de tijd van het jaar.

=====================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels