Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 23, 2019

Het is allemaal relatief

Inkomen is niet altijd rechtstreeks gerelateerd aan geluk. En ook 'geluk' is een relatief begrip. Net als 'inkomen' natuurlijk. In San Francisco is €1000 per maand bijzonder weinig. In Mali is het ontzettend veel.

Maar even kijkend naar de situatie in Nederland en België. Van €1000 per maand (ongeveer de huidige bijstandsnorm) valt redelijk te leven. Voor wie niet rookt, alcohol drinkt of andere geld kostende hobby's heeft. En niet op vakantie gaat.

Er zijn diep ongelukkige miljonairs en zielsgelukkige armoedzaaiers. Zo ken ik persoonlijk een zwaar gedeprimeerde miljonair die ondanks zijn miljoenen maar niet tevreden kan zijn. Niet over zijn liefdesrelaties, niet over zijn woningen, niet over zijn bedrijven, niet over zijn vrienden en zelfs niet over het weer. Niet in zijn penthouse in Nederland maar ook niet in zijn villa op Tenerife.

In mijn netwerk zijn er ook mensen die een bijzonder ruim inkomen hebben maar zeer ontevreden over het werk wat zij daarvoor moeten doen. Veel stress, veel reizen en leven in hotelkamers, door al het werken geen tijd om te werken aan een liefdesrelatie, te moe om leuke dingen te doen met de kinderen...

Ook ken ik een gezin dat in een oud busje Europa doortrekt en mensen vermaakt op dorpspleinen in ruil voor voedsel. Heeft het busje nieuwe banden nodig dan gaan zij bij een lokaal restaurant borden wassen, zij helpen een boer op het land of ontwerpen een nieuw uithangbord voor een garage in ruil voor nieuwe autobanden. Bijvoorbeeld. Een bijzonder tevreden (en af en toe zielsgelukkig) stel mensen. Maar ook zij hebben hun mindere dagen. Natuurlijk.

Anderzijds is een van de meest tevreden ('Langere tijd tevreden zijn' vind ik een aardige definitie van 'een gelukkig leven') mensen die ik ken een miljonair die geniet van reizen, lekkere hapjes en drankjes en zijn zelfontworpen woning.

Ook ken ik mensen die zeer ontevreden zijn en dat wijten aan hun lage inkomen.

Zelf hang ik er een beetje tussen in: hoewel ik een iets hoger inkomen (Met mijn vaste baan, een maandelijkse belastingtoeslag en part time werk als entertainer zit ik gemiddeld op zo'n €1200 per maand) wel prettig zou vinden heb ik geen erg hoge werkdruk én tijd én mentale rust voor sociale contacten en andere hobby's. Ik kan balen als ik geen kaartje kan kopen voor een concert maar ook met een grote glimlach in bed gaan liggen als ik die dag een nieuwe vriend heb gemaakt.

Wat zijn voor u redenen om te glimlachen? En mocht u wel eens chagrijnig zijn, weet u dan ook wat de reden daarvan kan zijn? Ik ben benieuwd naar uw antwoorden want zo leren wij van elkaar.Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/