Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, oktober 21, 2013

Wie krijgt nu de Zwarte Piet?

Als ik het goed begrip is de essentie van de discussie die heel Nederland nu al dagenlang in de greep houdt dat het verschrikkelijk is dat een groep mensen al jarenlang als stereotype wordt neergezet in diverse uitingen. Op Televisie, in kleurplaten en op verkleedfeestjes. Dat is inderdaad niet leuk voor die groep en het is begrijpelijk dat enkele leden van die groep en sympathisanten een einde willen zien aan deze verachtelijke praktijken.

Daarom wil ik een verbod instellen op Sneeuwwitje in al de verschijningsvormen: dus weg met Disney, weg met sprookjesboek voorlezen en weg met mensen die menen grappig te zijn door op festivals rond te lopen met een rode puntmuts op! Nee, niet alle kleine mensen zijn grappig, dom, schattig en onhandig. Sterker nog: niet eens iedereen met dwerggroei is klein. Er zijn ook mensen van 1.80m met dwerggroei. Al hoeven jullie mij natuurlijk niet te geloven want de meeste van jullie hebben zich natuurlijk meer in dit onderwerp verdiept dan ik. Toch?

Uitsluitend en alleen omdat ik de hele discussie rond Zwarte Piet onzinnig vindt en mij niet heb uitgesproken tegen de komst van de knecht van Sinterklaas naar Nederland word ik door sommigen als racist weggezet. Typisch. Het was dan ook even schrikken toen ik vertelde dat ook mensen met een donkere huidskleur zich óók racistisch kunnen gedragen. Hutsi's vinden dat zij superieur zijn aan Tutsi's (en omgekeerd) en dus zijn er een miljoen mensen vermoord. Uitsluitend omdat mensen vinden dat hun eigen 'ras' beter is dan een ander 'ras'. Ook was het schrikken toen ik vertelde zelf een licht kleurtje te hebben en dus door 'blanken' vaak als kleurling wordt aangemerkt en door kleurlingen (wat een rotwoord toch eigenlijk!) als blank wordt gezien.

En ja, ik ondervindt racisme dagelijks. Mensen die mij volkomen negeren, denken dat ik onhandig of schattig ben en mij weigeren serieus te nemen. Supermarkten die weigeren opstapjes in de gangpaden te regelen, kroegen met uitsluitend hoge urinoirs (probeer maar eens dronken op je tenen te staan en omhoog te mikken. Dat gaat niet altijd goed.). Pin-apparaten zijn vaak lastig bereikbaar voor mensen van minder dan 1.60m maar een verlengsnoertje kopen is natuurlijk teveel gevraagd van een winkeleigenaar. Als je die daar op wijst kijkt hij je aan alsof je behalve klein ook stapel mesjoegene bent en begint - bijzonder onbeleefd - een gesprek met de volgende klant. Het ergste is dat blijkbaar je mening niet telt wanneer je niet aan uiterlijke basisvoorwaarden voldoet. Een rolstoel rijdende vriendin van mij kan daar over meepraten. Dus waarom zouden mensen denken dat ik niet weet wat racisme inhoudt?

Zo werd mij eens een baan ontzegd omdat men blijkbaar 'blanken' zocht en mocht ik een keer niet solliciteren vanwege mijn huidskleur; men zocht uitsluitend Turken, Marokkanen en Surinamers en Antillianen. Maar dat stond niet in de advertentie. Ik klaagde bij het Meldpunt Discriminatie dat ik een baan niet kreeg vanwege mijn huidskleur. Men lachte mij vierkant uit toen ik vertelde 'te blank' te zijn. En waar klaag je over discriminerend gedrag door het Meldpunt Discriminatie?

Hier een bericht van een vriend van mij die al decennialang Hulpsint mag zijn en zich daadwerkelijk verdiept heeft in de materie:

Naar aanleiding van al dat gezeur over de zwartepieten bij de Sint wil ik proberen een beetje licht te brengen in de oorspronkelijke belevenis die de Christenen aanvankelijk aantroffen (zo ca. 300 na Christus) in de Germaanse landen. Mensen zijn van oudsher altijd geïnteresseerd geweest in het ontwerpen en koesteren van Goden en Godinnen.
Zo werd Wodan (ook wel Odin of Haarbaard (!)) gezien als oppergod van de Noorse en Germaanse wereld. Hij is ook gerelateerd aan Mercurius, de boodschapper der goden. Naar hem is ook de woensdag vernoemd, die in het Frans gelijk is aan mercredi, (mercuriusdag) en in het Engels wednesday. Opvallend dat deze dag door de huidige Germanen wordt aangeduid als mittwoch, midden der week. 

Goed, even terug. Onze Wodan Haarbaard bezat een vliegende hengst genaamd Sleypnir. Daar reisde hij mee door de hemel of heelal, en bezocht met regelmaat de mensen op aarde. Hii werd vergezeld door twee vanzelfsprekend, zwárte raven. Raven zijn vogels. Het woord 'pieten' werd oorspronkelijk in onze streken gebrúikt om die vliegende eierleggende beesten aan te duiden. Mijn oma sprak altijd van 'pietjes', en doelde dan op de musjes, vinkjes en meesjes in haar achtertuin. Niet te vergeten natuurlijk ook de kanariepiet. 

Aan raven worden van oudsher bovennatuurlijke krachten toegedicht. Neem nou de wijze raaf Salomo van Paulus de boskabouter! 

Die twee raven van Wodan -ik weet helaas niet meer hoe ze heetten- beiden gesierd door een witte veer om hun uitzonderlijkheid als boodschapper te benadrukken, luisterden voor hem bij de rookafvoer van de stookplaats van de primitieve huisjes (lees een gat in het dak) en denk aan eenzelfde iets: de schoorsteen in een later stadium, en observeerden en wogen de gang van zaken in een familie. Wat ze aantroffen fluisterden ze Wodan in en hij oordeelde vervolgens over het goed of kwaad. Waarom hij niet zelf luisterde? Hij zou een te grote schok teweegbrengen, en zijn pieten vielen niet op. Maar net als in de huidige Sinterklaas-verering horen de 'pieten' alles en vertellen gefrustreerde ouders nog steeds aan hun kinderen dat zij alles zullen doorgeven aan Sinterklaas die dat in 'het boek des levens en goed of kwaad', optekent en daar -bij gelegenheid- blij of boos op zal reageren. En zulks met geschenken of met straf en boete. 

In de nacht, worden door Wodan Haarbaard Sinterklaas (verering rond eind november-half december), die voor deze bijzondere gelegenheid met zijn hengst Sleypnir op het dak van het huis landt, bij de stookplaats, door het gat in het dak of als je wil -schoorsteen- warme of koude blijken van genegenheid op de grond gelegd. De wortel voor 't pèrd is nu ook wel duidelijk. De liedjes: Hoe vereren we een God het liefst? Met gezang. 

Waarom Sinterklaas zo oud is -en daardoor net als Wodan álles weet? Hij bestond allang voor onze Christelijke jaartelling. Al duizenden jaren. En heel erg zeker veel en veel langer dan Nicolaios van Myra.

Maar even: Hij is er toch alleen voor de kinderen? Ja, dat klopt. Ieder van ons, elk mens, heeft een kind in zich. Een onbevangen pure ziel, onschuldig en vol liefde en die het goede wil doen. Hetzelfde kind, dat verward kan raken, maar door Wodan of Sinterklaas zich echt gered kan weten en voelen...

De Christenen hebben er vervolgens een behoorlijke rotzooi van gemaakt. Daar ga ik nu even niet verder op in, maar ga er maar vanuit dat ze vanaf hun eerste komst naar onze streken tot het uiterste zijn gegaan om ons te verwarren en ons af te brengen van al het oorspronkelijke volksgeloof... 

Wat ik in ieder geval probeer te zeggen is dat die vele, vele, en nog veel meer vele Christelijke verwarringen en verdraaiingen nog steeds leiden tot vreselijke intrepretaties
over slavernij, racisme en pedo-liefde wanneer we kijken naar wellicht -mijns inziens- oudste, unieke en grootste schat die wij hier in de lage landen koesteren: Sinterklaas.

Vergeet de rest. Zoek je kind in jezelf en houdt van alle mooie dingen in het leven!

Ik hoop dat ik een goede vogel was, pardon, Piet.
In elk geval een rare vogel!

Afbeelding: Wodan, op Sleypnir, vergezeld door zijn twee raven, door de hemel reizend als aanvoerder van de zogeheten 'Wilde Heir', of woeste jacht. Rond hem, andere Germaanse grootheden, waaronder vrouw Holda, of Holla, (Vlier) waarover wellicht later.