Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 14, 2019

Populair

Populisten heten zo omdat zij vinden wat populair is. Officieel dan. Wat zij zeggen te vinden hoeft niet daadwerkelijk te zijn wat zij ook echt vinden. Het betekent vooral dat zij stomtoevallig dezelfde mening hebben als een groot deel van de bevolking. Bovendien gaat het altijd (kon geen voorbeelden vinden die het tegendeel aantonen) om onderwerpen die op dat moment het meest besproken worden op de markt en aan de keukentafel. Op social media dus tegenwoordig.

Een aantal jaren geleden was dat 'het fileprobleem'. Dat leverde Rita Verdonk van Trots op Nederland duizenden stemmen op. Gewoon, omdat zij zei: 'U vindt files een groot probleem. Wij van TROTS (je mocht geen TON zeggen van haar) vinden dat ook. Dus stem op ons en wij maken een einde aan het fileprobleem!' -'Hoe dan?' vroeg een kritische journalist. 'Dat weten wij nog niet maar daar gaan wij over nadenken als wij eenmaal in de Tweede Kamer gekozen zijn.' Helder.

De PVV neemt - heel democratisch - alle partijbesluiten in overleg met alle leden. Praktisch want dat zijn maar twee rechtspersonen: Geert Wilders en de Stichting Vrienden van de PVV. Waar ene G. Wilders de voorzitter én enig lid van is.

Recent voorbeeld is 'het klimaat' en dan vooral de kosten die verbonden zijn aan het afwenden van een waarschijnlijke ramp. 'Het gat in de ozonlaag en zure regen waren toch een groot probleem volgens de klimaathippies? Waarom zijn dat opeens geen problemen meer? Nou?' Simpel: overheden en bedrijven besloten naar heuse wetenschappers te luisteren en verboden het gebruik van CFK's en zo. Dus omdat er voor miljarden aan maatregelen is genomen werd het probleem afgewend. Overigens is het probleem van zure regen nog niet helemaal opgelost. Maar dat terzijde. Punt is dat investeren in het aanpakken van problemen wel degelijk effect heeft.

Populisten vinden (want 'de burger' vindt het) dat het geld dat wordt uitgegeven aan het terugdringen van het klimaatprobleem beter besteed kan worden aan ouderenzorg. Maar ook ouderen gaan gewoon keihard dood als de zeespiegel verder stijgt en de overheid besloten heeft geen geld te steken in het verstevigen en verhogen van de dijken. Bijvoorbeeld.

Eenvoudiger gezegd: populisten kijken naar wat er nú speelt in de samenleving en kijken niet naar oplossingen op de langere termijn. Nu kijken ze naar 'de klimaathype' maar morgen zal het een heel ander onderwerp zijn.

Weet u nog dat een 'Nexit' heel populair was bij 'de bezorgde burger' en dús bij populistische partijen als PVV en FvD? Kijkt u voor de grap eens wat er bij het Forum voor Democratie over op hun website staat. U weet wel, over dat onderwerp dat zij een half jaar geleden nog zó ontzettend belangrijk vonden dat het hun speerpunt vormde bij verkiezingen en in interviews in diverse media. Maar bijna alle Nederlandse burgers willen nu toch liever dat Nederland lid blijft van de EU. In zes maanden tijd van 'een keiharde Nexit!' naar 'Mogelijk in de toekomst uittreden uit de EU nadat aan al onze voorwaarden zijn voldaan.' Nu 'het volk' nog even lid wil blijven van de EU wil het FvD dat ook. Want zo werkt populisme.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/