Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, oktober 19, 2010

Privacy

Gisteravond beleefde ik een bijzonder boeiende en uitermate interessante avond. Wat er precies plaatsvond laat ik over aan des lezers fantasie. Er zijn namelijk zaken die ik graag privé houdt. Natuurlijk had ik ervoor kunnen kiezen om het onderwerp "gisteravond" niet eens te melden. Maar dat is lang niet zo leuk als mensen nieuwsgierig maken...;-)

Velen maken zich zorgen om hun privacy en ik ben daar geen uitzondering op. Zo ben ik nog steeds bezig om mijn zoon's vingerafdrukken terug te krijgen van de Staat Der Nederlanden. Via de ambtenaar die mijn zoon's ID-pas regelde heeft Vadertje Staat namelijk op onrechtmatige wijze mijn zoon's vingerafdrukken afgenomen en opgeslagen in een database. Op zich vind ik het al verdacht dat niemand mij kan vertellen waar die database zich bevindt.

Zo moet het papiertje met daarop de fysieke vingerafdrukken "ergens" zijn opgeslagen en zijn de vingerafdrukken ook op digitale wijze bewaard. Dit alles is in strijd met een uitspraak van het Europees Hooggerechtshof en met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De Nederlandse regering is dus bijzonder zwaar in overtreding. Maar ja, wie moet haar straffen?

Sommigen straffen zichzelf door op sociale netwerksites als Facebook en Hyves privé-informatie rond te laten slingeren. Ongelooflijk dat iemand die zegt op de privacy gesteld te zijn gewoon zijn of haar 06-nummer plaatst op een openbaar profiel! Om je eigen privacy te beschermen is er een heel simpele regel: Zet niet op Hyves of Facebook dingen die je niet ook in de kroeg zou bespreken. Je zegt het weliswaar alleen tegen vrienden maar willekeurige vreemden kunnen eenvoudig meeluisteren of meekijken naar de foto's die je laat zien.

Mensen kunnen wel Facebook de schuld geven van het doorgeven van hun privé-gegevens maar Facebook zou die gegevens niet hebben als de gebruikers die niet zelf zouden geven. Natuurlijk had Facebook het niet mogen doen. Maar dat staat hier buiten.

En ach: er zijn ruim 300 bedrijven en instellingen die beschikken over Uw privé-gegevens. Daarmee is het een leuk woordje geworden voor Scrabble, Galgje en de geschiedenisboeken...Privacy.

Deel dit bericht