Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 15, 2023

Zijn wij verwend?

'Boehoehoehoehoe! De overheid vraagt ons om de thermostaat een hele graad lager te draaien. We leven in een dictatuur! Terwijl hullie alleen maar worden platgebombardeerd en doodgaan van kou en honger. Ik wil óók aandacht en medelijden! Anders ga ik het mammie zeggen, hoor!' 

Mensen in ons fijne, rijke westen zijn enorm verwend; de kleinste tegenslag is voor velen een enorme ramp. 'Nou willen ze óók nog dat ik mensen aanspreek met hoe zij genoemd willen worden! Ik maak zélf wel uit of ik iemand 'hij' of 'zij' of 'hen' noem!

Wie niet wil overkomen als onopgevoed, hypocriet, dom en egocentrisch persoon, spreekt iemand gewoon aan zoals die persoon aangesproken wil worden. Zeg dus gewoon 'hij', 'zij' of 'hen'. Zoals een net persoon ook iemand die dat zo wenst aanspreekt met 'mevrouw', 'dokter', 'eerwaarde' of - ik noem maar even een dwarsstraat - 'Henk.'

Even eerlijk zeggen: hoe zou u het vinden als mensen u op een andere manier aanspreken dan u wilt? Terwijl u toch duidelijk hebt laten weten hoe u aangesproken wil worden?

En wat is er nu zo erg om iemand aan te spreken op de manier van voorkeur van die persoon?

Als je blogs, ingezonden stukken in de krant en sociale media leest merk je dat dit soort 'problemen' voor sommigen het grootste probleem is dat zij kennen.

De rare eis: 'Ik eis de vrijheid om mensen te noemen zoals ik wil!', leidt ertoe dat Elon Musk geen recht van klagen heeft dat mensen hem 'Elmo' noemen. Hij vindt zelf namelijk dat iedereen het recht heeft om elk ander niet aan te spreken op de manier van voorkeur van die persoon.

Nogmaals: wij zijn verwend.

Natuurlijk is het vervelend als je jarenlang dag en nacht de thermostaat op 23 graden had staan maar omdat gas duurder is geworden ('Om de planeet te helpen? Dan kan de thermostaat uiteraard écht niet lager!') dat het nu nog maar 21 graden is in huis. En dan zijn drank en sigaretten óók al duurder geworden en kunnen wij gemiddeld nog maar twee keer per jaar op vakantie in plaats van drie keer. Och, och, och...heremetijd. Wat hèbben wij het toch zwaar met z'n allen! En dan krijg je ook maar een paar honderd euro meer dan Bijstand als je AOW krijgt, al heb je geen dag in je leven gewerkt of premie betaald. 

'Wij hebben het zó ontzettend zwaar! Waar blijven de internationale hulpinstanties nu wij zelfs af en toe geen geld hebben voor een toetje en nog maar twee in plaats van drie keer per week uit eten kunnen gaan of eten kunnen laten bezorgen?'

Ter vergelijking: onlangs werden een paar honderd (klik. Moeilijk te vinden nieuws) burgers lafhartig vermoord. Waarom las u daar niets over in het nieuws? Simpel: het ging om Koerden en Syrische burgers in een gebied waarheen Koerden uit Turkije heen waren gevlucht. Kijk, als één van de slachtoffers nu een Nederlands of Belgisch pastpoort had gehad, ja, dan was het verschrikkelijk nieuws geweest en had Nederland onmiddellijk de Turkse ambassadeur ter verantwoording moeten roepen. 

In Iran is momenteel een échte volksopstand gaande. In plaats van op sociale media schrijven dat zij 'Vrijheidsstrijders!' zijn en - maar alleen bij mooi weer - met enkele tientallen mensen met een geel parapluutje op een plein gaan staan schreeuwen, protesteren zij écht tegen onderdrukking door het regime. Zij riskeren geen geldboete van een paar tientjes of uitgelachen worden door collega's die hun acties als 'vrijheidsstrijder' vooral koddig vinden, maar langdurige celstraf, marteling en zelfs hun leven. Vrouwen die protesteren worden er stelstelmatig verkracht (klik. Verontrustend). Maar klaagt u gerust dat u 'nergens' mag zeggen wat u wilt, hoor. Behalve op de markt, op sociale media, op het werk, in de rij bij het uitkeringsloket en tijdens protestacties. 

Aan het begin van de 20e eeuw werden tienduizenden leden van de volken Herero en de Nama afgeslacht (klik. Ook al lastig te vinden informatie) door hun Duitse overheersers. Maar 'al' in 2021 gaf Duitsland dit toe en gaf de nabestaanden van de overlevenden een miljard euro als goedmakertje (klik). 

'Wat een onzin! Waarom moeten wij excuses maken en boete betalen voor iets wat lang geleden gebeurd is?' wordt geroepen door mensen die excuses eisen 'Want tijdens een verboden demonstratie vorig jaar werd een lid van Het Volk die de wet overtrad geslagen door een politieagent die hij bedreigde!'

Ach, gossie. Het is ook vreselijk oneerlijk allemaal.

Als we dan toch dingen uit het verleden mogen negeren 'want slavernij was ruim 200 jaar geleden!', kunnen wij dan ook eindelijk mensen negeren die hun ideeën nog steeds baseren op de geboorte van het christendom, ruim 2000 jaar geleden?


==================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer
============


=======================
Meer lezen? Mijn verhalenbundels