Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 22, 2023

Was de jeugd van Generatie X echt zo geweldig?

Regelmatig doet onderstaand bericht de ronde. Om aan te geven hoe tof het was om geboren te zijn tussen 1960 en 1987.  Maar was die tijd van 'Generatie X' wel zo geweldig? Of klaagt Generatie X graag dat het 'vroeger' veel beter was dan 'nu' en is men gewoon te veel verwend, verveeld en chagrijnig?

=====================

Wij zijn generatie X. ☺️🥰
Wie geboren is tussen 1960 en 1987;  Wij zijn de laatste generatie die buiten speelde tot het donker werd. 

Generatie X was niet de laatste generatie die buiten speelde tot het donker werd. Kinderen doen dat nog steeds.

Wij zijn de EERSTEN die videospelletjes speelden en de LAATSTEN die liedjes van de radio opnamen op een cassette. We vonden de familieshows op tv geweldig op vrijdag- en zaterdagavond. We programmeerden de videorecorder voor iedereen. 

Kunst. Vóór 1960 bestonden er geen videospelletjes. Liedjes opnemen van de radio en terugluisteren via cassette hoeft niet meer. Liedjes terugluisteren gaat nu veel eenvoudiger dankzij Spotify en zo. Familieshows zijn nu 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar dankzij 'streaming' en populairder dan ooit. Tieners helpen hun (groot)ouders nog steeds met moderne techniek.

We hebben de jaren 80 overleefd met getoupeerd haar en het tijdperk van alles wat extravagant is en waar je alles nog kon zeggen en doen zonder dat het werd afgestraft of gefilmd. 

Lang niet iedereen van Generatie X heeft de jaren 80 overleefd, getoupeerd haar of niet. Extravagantie bestaat nog steeds en ook toen kon je lang niet alles zeggen zonder dat dat werd afgestraft. Het werd alleen maar minder vaak gefilmd omdat er nog geen smartphones waren.

We maakten wandelingen met of zonder vrienden zonder bang te zijn, gingen al om 21u naar de disco en happy hour begon om 23u. Na het uitgaan alleen naar huis fietsen of lopen kon gewoon.

We maken nog steeds wandelingen met en zonder vrienden zonder bang te zijn. Happy hour (klik) was en is vrijwel altijd aan het einde van de middag/begin van de avond. Noem maar eens een club of café waar Happy Hour om elf uur 's avonds was of is. Na het uitgaan alleen naar huis fietsen of lopen kan nog steeds gewoon.

We herinneren ons dat we geleerd hebben voor het eerst een computer te gebruiken, programmeren in DOS, de eerste Apple, speelden spelletjes op Atari, Nintendo en op de Commodore 64. 

Ja, een klein percentage nerds programmeerde in DOS. Dankzij handige apps gaat voor tieners programmeren nu sneller en makkelijker. Wij speelden op de nieuwste spelcomputers. Dat doen tieners nog steeds. 

Wij zijn de generatie van Dukes of Hazard, Scooby-Doo, Mickey Mouse, Donald Duck, Love Boat, Toppop, Family Ties, Alf, Magnum, Married with Children, Knight Rider, Kung Fu, Little House on the Prairie, Tour of Duty, Happy Days, Golden Girls, Twilight Zone, The A-Team & MacGyver... 

Klopt. Nu zijn andere tv-programma's populair. Geweldige serie, trouwens, Kung Fu. Maar dat terzijde. Ook nogal racistisch want de Chinese titelrol mocht niet worden vertolkt door een Chinese acteur.

We hockeyden op straat, sprongen touwtje of speelden stoepen.

Wat kinderen wereldwijd nog steeds veel doen. En het groepje kinderen waar ik mee speelde zei 'stoepie tik'. 

Dit was de tijd van de discotheken zoals It, Roxy, maar ook van de knuffelrock CD’s. Wij gingen van de ene fuif naar de andere, om samen te zijn, niet via 1 of ander chatprogramma op de pc.

Nu zijn er veel meer en andere nachtclubs en bestaan Spotify en YouTube. Er gaan vaker en meer jongeren uit dan ooit in de geschiedenis van de mensheid. Al dan niet na met vrienden te hebben afgesproken via bijvoorbeeld WhatsApp.

We reisden in auto’s zonder gordels of airbags, we lieten de ramen zakken met een hendel, de deuren één voor één handmatig afsluiten, we reden zonder gordels achterin en we leefden zonder mobieltjes.

Zie hier de reden waarom niet iedereen van Generatie X de jaren 80 overleefde: er overleden veel meer kinderen dan nu in het verkeer. Omdat gordels en airbags (en bijvoorbeeld ABS) niet bestonden. Net zo min als electrisch bediende ramen. Leven zonder mobieltjes was geen bewuste keus: die bestonden gewoonweg niet.
 
Er was 1 TV in huis en pa was daar de baas over. We hadden geen flatscreen, surround sound, iPads, Netflix, Facebook en Tiktok... Maar we hadden het goed met elkaar!

Nog steeds is in de meeste woonhuizen maar één tv in huis. Waar een enkele volwassene de baas over is. In mijn jeugd was dat mijn oma, op wiens naam de woning stond. Ook nu hebben wij het goed met elkaar! Sterker nog: wij hebben veel meer geld te besteden, veel meer vrije tijd, kunnen beter en meer eten en gaan vaker op vakantie dan toen.

We spraken af en was je te laat dan wachtte de ander gewoon. Als het eten klaar was dan riep je moeder je vanuit het raam of ze liep een rondje door de buurt. 

Klopt. Nu wacht je ook. En tijdens het wachten stuur je berichtjes als 'waar blijf je nou!?' Mama stuurt je nu een appje: 'Eten!' Wat haar tijd en moeite bespaart.

Maar vooral; we hebben veel tijd samen doorgebracht zonder smartphone in onze handen en we hadden altijd heel veel te vertellen. ❤️ Dat was super! 

Nu brengen wij óók veel tijd met elkaar door (sterker nog: ouders besteden nu méér tijd (klik) met hun kinderen dan ouders in die vroegere jaren) en dankzij de smartphone zijn vrienden en familieleden die verder weg wonen constant bereikbaar en vaker deelgenoot aan onze avonturen en dankzij het internet hebben wij hen veel meer te vertellen dan toen. Super, toch?

Kopieer gewoon als je generatie X bent en plaats het op je tijdlijn. 

Bij deze.

=============================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels