Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 23, 2014

Niet te bevatten

De koning is diep onder de indruk van de verhalen van de nabestaanden, Minister President Rutte vindt dat er - alsof het bouwfraude betreft - een 'gedegen onderzoek' moet komen waarbij 'de onderste steen boven' moet komen en minister Timmermans van buitenlandse zaken vraagt zich af waarom het zo lang duurt voordat de overledenen worden gerepatrieerd en er ter plekke een onderzoek wordt gestart. Zonder zich af te vragen waarom hij zelf nog niet naar de betreffende ambassades is gestapt om te eisen dat dat gebeurt. Maar voor de Verenigde Naties legde hij een mooie verklaring af. Deels als minister maar ook zeker als vader en echtgenoot: http://nos.nl/op3/artikel/677790-de-toespraak-van-frans-timmermans-bij-de-vn.html
Hij spreekt zijn afschuw uit maar spreekt niet van vergeldingsmaatregelen of van een plan van aanpak om soortgelijke ellende in de toekomst voor te zijn.

En dat terwijl diverse bevriende regeringsleiders al (militaire) steun hebben toegezegd indien Nederland ten strijde zou willen trekken tegen het regime dat rechtstreeks verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van bijna 300 mensen, waaronder bijna 200 met een Nederlands paspoort. Alsof het trouwens minder erg zou zijn als er niet 'Pays Bas' in het paspoort zou staan.

De VN heeft een resolutie aangenomen waarin wordt verklaard dat het heel gemeen is van die mensen die het vliegtuig hebben neergehaald. Zo. Dáár zal Poetin van schrikken! Want inmiddels is wel duidelijk dat hij er - al dan niet zijdelings - mee te maken heeft. Op zijn minst heeft hij de raketinstallatie geleverd waarmee de raket is afgevuurd die de Boeing heeft getroffen. Al was het dan de bedoeling een vrachtvliegtuig uit de lucht te schieten die Oekraïense rebellen moest bevoorraden. Of zo.

De onderste steen zal nooit boven komen, meneer Rutte. Niet zolang er handelsbelangen mee gemoeid zijn.

Wellicht kent u de foto die wereldwijd gevoelens van afschuw opriep: een pro-Russische Oekraïense soldaat staat midden in de puinhoop die ooit een Boeing 777 was van Malaysian Airlines en designatie nummer MH17 had meegekregen. Hij houdt een knuffelbeestje vast, een aapje, en lijkt daarbij triomfantelijk te kijken. 'Verschrikkelijk!' 'Respectloos!' Logische uitspraken.


Ware het niet dat de foto door diverse media werd misbruikt om de verkoopcijfers te bevorderen en reclame-inkomsten te vergroten. Vlak voor de foto werd gemaakt had de soldaat namelijk stilgestaan bij het aapje (en diens omgekomen baasje), zijn pet afgenomen en een kruisje geslagen.

Gewoon, uit respect, omdat het zo hoort. Verreweg de meeste media wilden deze foto niet publiceren 'want die heeft geen nieuwswaarde.'

Mensen willen nu eenmaal geen positieve berichten lezen maar lezen liever dat het met anderen slechter gaat dan met hen zodat zij zichzelf beter kunnen voelen. U en ik natuurlijk weer uitgezonderd.

Youp van 't Hek schreef ook over 'MH17': http://www.nrc.nl/youp/2014/07/19/niet-te-bevatten/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication