Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, november 10, 2014

Wie moet je nog geloven?

Ook vandaag solliciteerde ik weer met dit keer de nadruk op de functie van gastheer. Want ook dat ben ik van beroep. Inderdaad zijn er daadwerkelijk vacatures voor de functie. Bij vakantieparken bijvoorbeeld. Lijkt mij best leuk werk! Helaas vragen de aanbieders uitsluitend gehandicapten te reageren via de participatiewet. http://www.poortgroep.nl/index.php/vacatures/overzicht/horeca

Die werknemers zijn namelijk zo goed als gratis want zij 'krijgen' de functie via de overheid als 'gratis werkervaringsplek'. Inderdaad: mensen met een handicap hoeven voortaan in Nederland geen loon meer te ontvangen maar mogen blij zijn dat zij 'nuttig' zijn. Goh, wat aardig!

Bij een andere horecagelegenheid stelt men een harde eis:
Je hebt geen fysieke beperkingen die het uitvoeren van de werkzaamheden belemmeren. Maar een alinea eerder weet men doodleuk te melden: Je kunt alleen op deze vacature reageren als je een Wajong-, ZW, WIA of WAO-uitkering ontvangt. Feitelijk staat er dus: 'wij willen een gehandicapte die niet gehandicapt is.' De kandidaat 'mag' vervolgens twee maanden gratis voor het bedrijf werken 'waarna een contract voor zes maanden bespreekbaar is'. Om de twee maanden zoekt men dus nieuwe gratis arbeidskrachten. Goh, wat aardig!

Donderdagavond waren wij bij een ontzettend interessante lezing. Waarover later meer. Vrijdag heb ik heel veel gedaan al weet ik niet meer precies wat. Zaterdag overhoorde mijn zoon zijn zus haar huiswerk voor wiskunde, deed ik hetzelfde voor de vakken Duits en Engels en hielp mijn vriendin haar met het leren van Franse woordjes. En wij aten pannekoeken (ik weiger dat woord met tussen-n te spellen want het gaat om één koek die je bakt in één pan) met vrienden. Zondag gingen wij naar Hilversum. Waar wij een bezoek brachten aan http://www.beeldengeluid.nl/ (De geschiedenis van radio en televisie in Nederland)

en daarna gingen wandelen in het nabijgelegen Bantambosvoordat wij een kopje thee dronken bij mijn schoonmoeder.

Zondag gingen wij niet naar de kerk. En van niet naar de kerk gaan word je niet automatisch een slecht mens. Iemand zei ooit heel fraai: 'Van naar de kerk gaan word je geen goed mens. Zoals je van in een garage gaan staan geen auto wordt.'

Een ware Christen helpt iedereen die hulp nodig heeft want De Bijbel geeft aan dat alleen mensen die onbaatzuchtig anderen helpen een kans hebben om in de hemel te komen. Dan heb ik een vraag: waarom zijn er zo weinig 'echte Christenen' die de bevolking van Palestina helpen? Of zijn de meeste christenen zo dom dat zij uitsluitend de media geloven die vertellen dat alle Palestijnen in wezen terroristen zijn? Ja, er zijn slechte Palestijnen (kijk maar eens wat Hamas zoal geflikt heeft!). Zoals er ook slechte Joden zijn, slechte advocaten en zelfs slechte Boeddhisten!

Natuurlijk gelooft u alles wat u via de media verneemt. Toch? Want alles wat in de krant staat is waar. Alles wat op TV is is waar en alles wat op internet staat is waar. Althans, daar gaan wij van uit. Met name als een bepaald gegeven vaak wordt herhaald gaan wij dat vanzelf geloven. In de loop van ons bestaan als mensheid zijn wij nu eenmaal zo geconditioneerd. Ooit was dat heel nuttig: wanneer 12 mensen jou vertellen dat tijgers gevaarlijk zijn is het heel nuttig om die mensen te geloven. Wanneer 8 mensen jou vertellen dat je van een bepaalde bes enorme buikpijn krijgt is het handig om die zelf niet te eten.

Maar wat nu als 100 mensen je vertellen dat het heel erg is dat de poolkappen smelten en 100 mensen je vertellen dat dat helemaal niet erg is? Als 100 mensen je vertellen dat je moet oppassen voor terroristen en 100 mensen je vertellen dat er in Nederland nog nooit terroristische aanslagen zijn geweest? Kortom: wie moet je nog geloven?

In de meest ideale situatie word je zelf wetenschapper en ga je zelf feiten verzamelen en je eigen conclusies trekken. Jammer dat kleinigheidjes als werk en kinderen dan in de weg zitten. Daarom betalen wij (inderdaad, onder meer met belastinggeld) mensen die speciaal voor ons uitzoeken hoe dat nu zit. Maar wanneer de mening van een wetenschapper niet strookt met die van een redactielid van ons favoriete medium (een krant, een televisieprogramma, een Youtube-kanaal, een twitter account, een Facebook pagina...) raken wij in de war.

Hoe lossen wij dit dilemma op? Heel simpel: dat doen wij niet. Mijn persoonlijke oplossing bestaat uit zoveel mogelijk zelfstandig nadenken, niet zomaar aannemen wat een ander zegt en...muziek.

Dit liedje werd tijdens een live optreden voor ons door deze meneer gespeeld in open lucht theater Caprera in Bloemendaal, afgelopen zomer: