Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 13, 2016

Met een laag IQ ben je niet altijd dom

'Stem VNL (Voor Nederland) voor meer welvaart!' 'Nóg meer?' denk ik dan. 'Nederland staat al jaren in de top 5 van meest welvarende landen ter wereld. Wij hebben het niet slecht. Echt niet. http://www.nu.nl/economie/4180979/nederland-blijft-in-top-3-van-welvaart-in-eu.html

Brussel leeft feitelijk in een Staat van Beleg na de recente aanslagen. Men wil voorkomen te leven onder een totalitair regime dat burgers constant observeert en controleert op doen, denken en laten. Alle burgers zijn in zo'n land voortdurend verdacht en het aangeven van buren, vrienden en vreemdelingen als zijnde 'mogelijk staatsgevaarlijk' wordt aangemoedigd door de heersende dictatuur. Op elke straathoek, bij stations, vliegvelden en winkelcentra, staan gewapende mannen klaar om met grof geweld mogelijk toekomstige bedreigingen van 'de heilstaat' te elimineren. Om dit enge toekomstbeeld te voorkomen wordt... afijn, het lijkt mij duidelijk waar ik heen wil met dit verhaal. Wie dat niet weet heeft het niet begrepen. Of weigert gewoon na te denken.

Iemand die weigert na te denken is niet per sé dom. Mensen die dreigen met geweld wanneer zij gewezen worden op hun onwil om na te denken zijn dat zeker wel. Vind ik.

Wanneer iemand mij bedreigt per telefoon (twee keer gebeurd), via e-mail (drie keer gebeurd), via Facebook (één keer gebeurd) of via Twitter (een keertje of vijftien gebeurd) probeer ik de persoon in kwestie altijd uit te nodigen voor een rustig gesprek bij mij thuis. Dat wordt bemoeilijkt omdat het op twee keer na anoniem gebeurde. Mijn reactie is dan: 'Dus jij bent nergens bang voor, behalve dat je mening aan je naam gekoppeld kan worden?' Dat vindt men dan bijvoorbeeld 'Links elitair geleuter!' maar dat is vooral omdat men de zin niet kan ontleden vanwege een laag IQ.

Dat is op zich natuurlijk geen enkel probleem want het IQ zegt niets over hoe iemand als persoon is (eigenlijk zegt het alleen maar hoe goed iemand is in het maken van IQ testjes). IQ zegt iets over de mogelijkheid tot verbanden leggen, logisch nadenken en het vermogen om buiten de gebaande paden te kunnen denken. Het is echt helemaal niet erg om niet buiten de kaders ('Out of the box', in hedendaags Nederlands) te kunnen denken! Sterker nog: verreweg de meeste mensen zijn alleen maar in staat om binnen de kaders te denken want de muren van de 'hokjes' zijn de enige parameters die zij kennen. En dat is hen absoluut niet kwalijk te nemen.

Opleiding, opvoeding, omgeving maar domweg ook het DNA bepaalt de hoogte van het IQ. Kortom: iemand die 'dom' is (lees: een IQ heeft van minder dan 90 punten) kan daar net zo min iets aan doen als ik het kan verhelpen dat ik maar 1.40m lang ben. Maar ik ben slim genoeg om een krukje te pakken of een langer iemand te vragen mij even te helpen. ;-)

=============================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.