Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 20, 2014

Handig hoor, mulitasken. NOT.

Ook de afgelopen dagen kwam ik weer in gesprek met diverse buren; buurvrouw Angélique die tijdens onze vakantie Billy de kat, de naamloze vijvervis en goudvissen Blackie en Goldie eten gaf maar ook buurmannen Boerma en Ruben. Ook waren er weer opnames in verband met het YouTube spelletje Volg de Baas, trainde ik mijn lichaam onder begeleiding van een fysiotherapeut en solliciteerde ik mij suf.

De onjuiste aanname van de dag is: 'Multitasken is handig want je krijgt meer gedaan omdat het zo efficiënt is en vrouwen zijn er beter in dan mannen.'

Vrouwen zijn er niet per definitie beter in dan mannen maar doen het vaker waardoor zij er meer ervaring in hebben. In de tweede plaats blijkt uit diverse onderzoeken dat het voor verreweg de meeste mensen beter werkt om zich te concentreren op één taak voordat zij aan een volgende opgave beginnen.

In elk geval is deze man overgestapt van het systeem 'doe zoveel mogelijk verschillende dingen tegelijk' naar 'Concentreer je volledig op één taak waar je vooraf een bepaalde hoeveelheid tijd voor hebt uitgetrokken.' Tussen twee taken in geef ik mijzelf een kwartier voor 'overig'. Dat mag een spelletje zijn maar het kan ook zijn dat ik mijn map met ongewenste e-mails doorloop om te zien of er geen gewenste e-mail in is terechtgekomen. Of ik ververs het water van de goudvissen, strijk een paar overhemden of maak een afspraak met een vriend.

Maar bij vervelende klusjes (Een brief aan de Belastingdienst, een lastig telefoontje, foto's sorteren) vertoon ik nog steeds uitstelgedrag. Sterker nog: onlangs vroeg ik informatie aan over het volgen van een workshop over het bestrijden van uitstelgedrag. Ik kreeg al een e-mail met details daarover maar heb het mailtje nog niet geopend...

Lange tijd dacht ik dat de chaos in mijn hoofd nooit omgezet zou kunnen worden in orde. Maar gesprekken met een psycholoog, met vrienden en eenvoudige contemplatie toonden aan dat ik het mis had. Het enige dat ik moest doen was volhouden en doorzetten.

Sommigen geven het snel op, anderen gaan door met dromen en maken die dromen waar. Zelfs al worden zij wat tegengewerkt door een handicap.