Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 02, 2022

Echt geen stijl

Bijna was het 'shockblog' GeenStijl gelukt om de EU te ontwrichten. Althans, volgens Jean-Claude Juncker (klik), toenmalig voorzitter van de Europese Commissie. Heeft hij gelijk? Kon een eenvoudig Nederlands weblog echt zo veel kapotmaken?


=================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer
=================

Het weblog werd opgericht door een paar redacteuren van dagblad De Telegraaf  'zonder dat hun werkgever dat wist'. Jarenlang wist De Telegraaf niet dat een paar van de eigen mensen stiekem voor zichzelf waren begonnen. Dat betekent dat ofwel De Telegraaf bijzonder slecht is in journalistiek, ofwel dat de directie glashard loog.

Na enkele jaren werd GeenStijl officieel gekocht door de Belgische mediagroep en eigenaar van De Telegraaf. In 2018 verkocht het mediabedrijf - nadat adverteerders zich terugtrokken vanwege de vele racistische en vrouwonvriendelijke uitlatingen - het weblog aan de toenmalige hoofdredacteuren, Marck Burema en Bart Nijman. 

Op GeenStijl konden de 'heren' lekker voluit schrijven wat zij bij De Telegraaf alleen maar konden insinueren. Veel racistische en vrouwonvriendelijke prietpraat (klik) dus. Uiteraard anoniem want deze 'journalisten' wisten donders goed dat zij fout bezig waren.

Bijvoorbeeld met het uitschelden van leden van 'de elite' en 'die rijke stinkerds in het publieke bestel'. 

De fans van Fleischbaum (naar later bekend GeenStijl oprichter Dominique Weesie) moesten eens weten dat hij na het avontuur met omroep PowNed een van de best betaalde krachten werd bij de Publieke Omroep. Overigens heeft PowNed een eigen lemma in Wappiepedia (klik).

Uiteraard vonden de stukjesschrijvers en hun fans dat criminelen 'keihard moeten worden aangepakt!'. Behalve wanneer iemand uit hun eigen groep de wet overtrad. De eigen technische man van GeenStijl, Oscar van Wijland, werd ooit veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Dan heb je meer gedaan dan een broodje stelen bij de bakker.

Zijn voorganger, Ruben Seyferth, wilde al snel niets meer te maken hebben met (met name de ego's van) van van Weesie en mede-oprichter van GeenStijl Romke 'Rombo' Spierdijk en niet eens omdat zij hem nooit hebben betaald. 

Natuurlijk weten de schrijvers bij GeenStijl (het vod bestaat nog steeds) dat je sommige dingen gewoon niet kan zeggen zonder dat je - terecht - wordt aangeklaagd voor discriminatie. Dus schrijft men dingen in de trant van 'alle heaumeaux moeten deaudt!' Want dan kun je voor een eventuele rechter later verklaren dat het 'maar een grapje' was.  Schrijf je die woorden volgens de officiële spelling, dan ga je namelijk hard voor de bijl.

Een andere truc bij met name racistische stukjes is die te ondertekenen met 'De Redactie'. Juridisch gezien kunnen namelijk alleen individuen worden aangesproken op hun geschreven teksten. 

De eerder genoemde Domique van Weesie, Romke Spierdijk maar ook Marck 'Pritt Stift' Burema, Bart 'van Rossem' Nijman, Ambroos 'dr. Hoxha' Wiegers en gastschrijvers als Jan Roos mogen uiteraard van alles schrijven zonder repercussies maar het is grappig om hen te horen huilen wanneer zij straf krijgen voor hun onfatsoenlijke gedrag. Zoals Bart Nijman die van Twitter was getrapt 'alleen maar omdat ik een grap maakte over een Islamitische vrouw en haar daarna 'hoer!' noemde. Boehoehoe!'

Echte kerels, die medewerkers van GeenStijl: (bij voorkeur anoniem) de meest racistische en vrouwonvriendelijke onzin spuien en 'huilie huilie' gaan doen wanneer zij een standje krijgen. 

GeenStijl had ook heuse groupies. Die zongen een liedje over PowNed onder de naam P3. Een van de zingende 'playmates' (hun eigen woorden) was ene Dorien Rose. Komt die naam u bekend voor? Zij is tegenwoordig de vriendin van Willem Engel.

Het viel anderen op dat GeenStijl een groot draagvlak onder de Nederlandse bevolking heeft. Heel veel mensen waren blij dat zij bij GS anoniem hun beledigingen aan het adres van 'vrouwen, homo's, negers, moslims, vluchtelingen, links, de elite en Den Haag' kwijt konden.

Dus via Jan Roos e.a. werd de redachte [betaald voor] benaderd met de vraag of zij Het Volk konden ophitsen om te voorkomen dat Oekraïne zou toetreden tot de EU met als tussenstap een Associatieverdrag (klik). En het Oekraïne-referendum was geboren. 

De opdrachtgevers hadden Jan Roos en Thierry Baudet (klik) (bekende naam? Dit was zijn opstapje naar de wereld van de Grote Mensen politiek) [betaald] gevraagd het allemaal even te regelen. 

Bart Nijman moest het gaan uitvoeren. Maar kreeg al snel moeite met de enorme ego's van Roos en Baudet, die nog groter bleken dan zijn eigen ego. Bart Nijman heeft ook moeite 'met journalisten die de politiek ingaan'. Zoals Jan Roos maar waarschijnlijk ook Caroline van der Plas. 

GeenPeil - de inderhaast opgerichte politieke partij - gebruikte een flink bedrag aan EU-subsidie om de achterban via GeenStijl en via de bij 'rechts' bekende helden Jan Roos en Thierry Baudet op te stoken. Ten onrechte. Waarom Geenpeil illegaal subsidie van de EU had gebruikt voor een anti-EU referendum hebben zij, noch de partij Voor Nederland (VNL) van Jan Roos, noch Thierry Baudet (die even later 'geen politieke partij hoor, maar een stroming!' Forum voor Democratie zou oprichten) ooit verklaard. Ook vertelden zij niet waarom de CIA een onderzoek (klik) heeft ingesteld naar de connecties tussen Geenpeil en Het Kremlin. Uit verveling zal het niet zijn.

Vanuit GeenStijl ontstond het Burgerplatform. De oplettende lezer zal een paar gezichten herkennen:


Het daaruit opgerichte Burgercomité EU (klik) bestaat nog steeds en spreekt op de website graag van 'ons' en wij' maar nergens maken de leden zich bekend. Vreemd: als ik iets deed waar ik trots op was, zou ik graag mijn naam erbij vermelden.  Het Burgercomité EU claimt een stichting te zijn maar staat niet ingeschrijven bij de Kamer van Koophandel, nochtans een verplichting. Wel bestaat er in het kadaster een Burgercomité EU, Afdeling Zeeland en hoort het opgegeven KvK-nummer bij 'Stichting 1 juni 2005' en is het bijbehorende adres afgeschermd. Vreemde gang van zaken voor een groep mensen die volledige transparantie eist van overheden. Waarom mag Het Volk niet weten wie de mensen zijn achter 'Burgercomité EU'?

In een interview lieten de initiatiefnemers weten ‘Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen’.

Enig speurwerk leert dat een van de initiatiefnemers van Burgercomité EU Prof. Dr, Arjan van Dixhoorn is. Wiens collega's boos werden toen hij in het openbaar doodleuk beweerde dat GeenStijl 'de beste nieuwsbron van Nederland' is (hé, is hij gelieeerd aan GeenStijl? Tsjonge!) en dat Rusland helemaal niet De Krim heeft geannexeerd. Alsof hij betaald kreeg om dat te zeggen. Op zijn c.v. (klik) laat Arjan van Dixhoorn per abuis zijn voorzitterschap van Burgercomité EU weg. Alsof hij daar niet trots op is.

Een andere hoge pief bij Burgercomité EU is FvD-politicus Pepijn van Houwelingen. Dat is de man die onder het pseudoniem Vossius een bijzonder eng boek schreef waarin hij de ideeën van Hitler verheerlijkt. 'Maar dat was ik niet, hoor, dat zijn de gedachten van het hoofdpersonage. Dat gewoon bijzonder toevallig als twee druppels water op mij lijkt!' was zijn verdediging. 

Dezelfde truc gebruikte zijn maatje Thierry Baudet toen hij werd gewezen op wel bijzonder vrouwonvriendelijke teksten: 'O, dat zei ik niet, hoor. Maar dat zei het personage dat ik voor dat essay gecreëerd heb en stomtoevallig bijzonder veel op mij lijkt.'

Laf, vind ik dat. Als je dan vrouwonvriendelijk of racistisch bent, wees dan een echte kerel en geef dat gewoon toe wanneer je erop betrapt wordt dat je onder pseudoniem nare teksten schrijft. Mannen als Baudet klagen toch dat 'de echte man' niet meer bestaat? Is 'de echte man' een trieste huilebalk of staat 'een echte man' achter zijn woorden en daden?

GeenStijl begon met een bescheiden aantal bezoekers maar na opvallend veel aandacht van de bekende nieuwssite Nu.nl (Goh. Een van de schrijvers van GeenStijl, Chris Heijmans (klik), is dan stomtoevallig óók redacteur bij Nu.nl. Wát een toeval!) Uiteraard - en geheel in stijl met hun standaard beleid - wordt dit door GeenStijl doodleuk ontkend (klik). Liegen, bedriegen, ophitsten en stoken is waar zij goed in zijn. 

Op het dieptepunt trok GeenStijl 8 miljoen unieke bezoekers per maand. Die zullen niet allemaal in Nederland wonen (veel Nederlandse, vrouwonvriendelijke racisten zijn gelukszoekers en wonen in landen als Spanje en Portugal) maar vind ik toch een aantal om van te schrikken. Zitten daar buren, vrienden en familieleden van u en mij tussen? Waarschijnlijk wel. 

Disclaimer: als u zich herkent in bovenstaande en zich door mij beledigd voelt, dan is hier de standaard reactie van rechtse lieden als de redactie van GeenStijl en Thierry Baudet: 

"Het was sarcasme en als grapje bedoeld. Jij hebt gewoon geen humor." 

De Redactie

Meer lezen? Mijn verhalenbundels