Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, juli 27, 2015

Appels met peren vergelijken

Niet al de bezoekers van dit weblog kunnen rekenen...Bij dit stukje gaf iemand als commentaar: 'Ja maar die ruim 11 miljard per jaar voor HRA is een schijntje vergeleken met de 2,2 miljard die huursubsidie ons jaarlijks kost!' Volgens de anonieme reageerder kosten huurders de maatschappij dus meer geld dan huizenbezitters...erg vermakelijk! (En ronduit dom natuurlijk. Of gewoon glashard gelogen.)

Basisinkomen

Nog even over dat idee van een Basisinkomen voor iedereen waar ik het hier over had. Dat is dus een BASISinkomen. Wie dat kan en wil kan daarbovenop geld bijverdienen. Met werken. Of met het vangen van rente over het bedrag dat de ouders in een fonds hebben gestopt. Of door kamerlid te worden, of crimineel. Ik weet dat er mensen zijn die het niet (zullen) redden met een basisinkomen van €1000 per maand. Ik kan daar over mee praten want - met mijn zoon samen - mag ik het doen met €850 per maand. Met €77 aan zorgtoeslag en vaste lasten van €780 blijft er €147 per maand over voor voedsel, kleding, vervoer en hobbies. Minder dan €5 per dag. En toch redden wij het. Met name dankzij het gratis voedsel van de Voedselbank. Wrang is dat ik geen vrijwilligerswerk voor hen mag doen als 'dankjewel' want ik zit in de Participatiewet en met vast vrijwilligerswerk 'zit u uw eigen reïntegratie op de arbeidsmarkt in de weg und das ist verboten. Ordnung muss sein. Heil! Klack!'

Druk maken

'Ik weet dat je je graag druk maakt over het onrecht in de wereld en daar graag over schrijft maar je moet er mee ophouden en meer positieve dingen denken en schrijven.' 
-'Jij wilt dus dat ik volledig voorbij ga aan mijn idealen, stop met denken wat ik denk en schrijven wat ik schrijf.' 
'Ja, want ik word soms wat moedeloos van wat jij zegt en schrijft. Ik wil helemaal niet nadenken over al die ellende!' 
-'Dus omdat jij het niet prettig vind moet ik mijzelf verloochenen?' 
'Eh...' 

Met alle respect voor mensen die graag leven met de kop in het zand: ik ga lekker door met mij druk maken over onrecht. Lekker puh!

Moordenaars zijn niet hetzelfde als moordenaars

'Mensen die los van de overheid besluiten andere mensen te vermoorden alleen maar omdat ze anders zijn kun je niet vergelijken met mensen die los van de overheid besluiten andere mensen te vermoorden alleen maar omdat ze anders zijn want je kunt geen appels met peren vergelijken.'

Doden uit ideologische overwegingen is niet hetzelfde als doden uit ideologische overwegingen.

Waar ging de discussie om? Om IS-strijders die 'slechte moslims en christenen' vermoorden omdat zij een bepaalde ideologie ('De islam is de beste religie') aanhangen versus blanke Amerikaanse politie agenten die vanuit een bepaalde ideologie ('Blanken zijn het uitverkoren ras') donker gekleurde burgers vermoorden. 'Ja maar IS vermoord mensen op een georganiseerde manier en die agenten niet!' Alsof dat de slachtoffers minder dood maakt. Klein feitje: alleen al in 2014 werden ruim 1000 Amerikaanse burgers ten onrechte doodgeschoten door Amerikaanse politie agenten. Ik noem dat geen 'incidenten'. Als één van mijn bronnen gaf ik de toonaangevende nieuwsdienst 'The Guardian' op. Mijn discussie genoot beriep zich op 'zijn gevoel'. Ik vroeg hem - best sarcastisch eigenlijk - waarom hij 'zijn gevoel' niet op de loonlijst van The Guardian wilden hebben. Zo'n goede journalist kunnen zij vast goed gebruiken!

Kun je appels met peren vergelijken?

'Je kunt geen appels met peren vergelijken!' is een vreemde uitdrukking want de betekenis is: 'Dat zijn twee totaal verschillende zaken!' Maar dat is helemaal niet waar in deze vergelijking. Appels en peren zijn beiden een fruitsoort en daardoor juist uitstekend te vergelijken. Twee identieke zaken zijn juist niet met elkaar te vergelijken omdat zij gelijk zijn aan elkaar. Er zit dus geen enkel verschil tussen de twee.

Hier dacht ik aan toen iemand in reactie op een stukje van mij verklaarde dat je bootvluchtelingen (uit Syrië) absoluut niet kunt vergelijken met vluchtelingen in boten (Nederlanders die voor het Nazi regime naar Engeland vluchtten.). In beide gevallen betreft het mensen die opzettelijk alles wat zij kennen achter zich laten op de vlucht voor een oorlogssituatie en in de hoop op een betere toekomst in een land waar ze de taal niet spreken. 'Vluchtelingen in boten kun je absoluut niet vergelijken met bootvluchtelingen!', probeerde de anonieme PVV-stemmer.

Hier een historisch stukje over appels met peren vergelijken door een PVV-kamerlid:


En om het geheel wat luchtig te houden hier een lekker zomer liedje van Will and The People: Lay me down