Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, september 08, 2024

De week voorbij

Ben niet gewend te liegen en mijn gedachten voor mij te houden. Maar dat is het enige gedrag dat in de huidige maatschappij wordt aanvaard.

Als ik een dame zie wiens jurk zó kort is dat haar billen er onder vandaan komen, zeg ik iets als: "Niet dat ik niet graag naar jouw billen kijk, maar misschien wil je een zomerjurk aantrekken waarvan de zoom niet eindigt bij jouw middel?"

Blijkbaar is dat 'grensoverschrijdend gedrag'. Van mijn kant dan, niet van haar kant.

Uiteraard mag een vrouw wèl diezelfde opmerking maken 'want dan is het goed en vriendelijk bedoeld'. 

Maakt het voor u uit of een man of vrouw bepaalde opmerkingen maakt? Waarom eigenlijk?


Maandag dacht ik natuurlijk aan de door het IOF gedoodde Israëlische gijzelaars en hun nabestaanden die - terecht - woedend zijn op N3tanyahu die het nooit om de gijzelaars te doen was geweest maar veel meer om zijn toekomstige miljarden uit de bouw van het Ben Gurion kanaal, dat dé concurrent wordt van het Suez kanaal en waarvoor G4za helaas in de weg ligt.

In mijn persoonlijk leven sprak ik dinsdag met een koffiedrinkende buurvrouw over mijn afgelopen avontuur; de prachtige en interessante ervaringen 
Met een fan en een vriendelijke bardame
Cadeautje van (de moeder van) een andere fan
Een aantal groepsfoto's:

Waaronder deze van achter de schermen, een minuut voor opkomt voor onze één na laatste scène van de hele run van ruim 50 voorstellingen:
De avond van het afscheid kreeg ik deze roos van een fan.
Die meenemen naar Amsterdam zou onpraktisch zijn.
Dus ik plantte de bloem in het zand bij mijn laatste avondwandeling langs het strand.
In de hoop dat wellicht een verliefd stelletje die zou tegenkomen
en besluiten daar en op dat moment te zoenen.

Die laatste zondag in De Panne zongen wij nog één keer de laatste noten van het laatste liedje.
Althans, als het brok in mijn keel niet in de weg had gezeten.
De allerlaatste groepsknuffel werd een dansje

maar ook deelde ik met de buurvrouw kleine ergernissen die komen bij het twee maanden delen van een vakantiehuis met vier anderen:
Mijn verhalen werden afgewisseld met haar werkanecdotes en andere dingen die in haar leven speelden. 

Ook vertelde ik haar van het recente en plotseling overlijden van de man van mijn nicht in Amerika. Aangezien het de VS betreft zijn de zorg- en uitvaartkosten exorbitant. Daarom doneerde ik wat van mijn onlangs verdiende geld. Ook u kunt - als u dat wilt - mijn arme nicht financieel ondersteunen (klik) in deze voor haar en hun kinderen zo ontzettend moeilijke tijd:
Kon het ook niet laten over hoe lief het hotelpersoneel was dat mij die maandagmiddag niet liet vertrekken zonder mij nog één laatste (gratis!) drankje te schenken:

'Dag hotellobby!' waar er tientallen foto's van mij met en door fans werden gemaakt, ik genoot van de Plopsasingers en het nieuwe vrienden maken, waar ik de nachtreceptioniste rennend langs de tafeltjes achtervolgde en als beloning voor haar aantikken een hartelijke knuffel kreeg, waar ik verrekte van de pijn als ik weer eens een spier verrekt had maar de whisky en wat aandacht van barpersoneel veel goed maakte...

Waar de vriend en ik nog even zwommen om lezend op te drogen

voor wij doorreden naar het Sint Elooisplein in Oostkamp.
Voor een reeds gepland etentje met een vriendin van hem.


Martini Espresso is een fijn drankje!
Terwijl de zon vond dat het wel weer mooi was geweest, 
reden wij verder naar de woning van zijn vriendin in Amsterdam. Niet geheel toevallig een buurvrouw van mij. En dezelfde buurvrouw die mij vertelde over háár wedervaren van de laatste drie maanden tijdens een paar bakken koffie:

De buurvrouw en ik werden twee keer onderbroken tijdens het bijkletsen: beide ontvingen wij een werkgerelateerd bericht dat onze respectievelijke aandacht even opeiste. Voor mij was dat het bericht dat ik binnenkort weer mag acteren. Ditmaal in een kinderserie voor televisie. 

Een heel andere vorm van acteren dan in een musical staan. Erg fijn want ik houd van afwisseling.

Een groot deel van de dag was voor uitslapen, de was doen, drie maanden aan post doornemen ('Op een dag is er geen papieren post meer.' Ha!), 

communiceren en stappen nemen om weer internet in huis te ontvangen. 

Zonder internet is het lastig streamen dus terwijl ik mijn oude modem aan de praat probeerde te krijgen (wat uiteindelijk lukte) draaide ik plaatjes. Erg fijn!

Sinds kort ligt er een glasvezelnetwerk in de wijk en dus moet er een nieuw modem worden geïnstalleerd en een kastje worden opgehangen in de meterkast en zo.

Even weer wennen, zo'n verandering. Daar sprak ik ook over met de buurvrouw en haar man bij wie ik mijn huissleutels ophaalde tegen middernacht de dag ervoor.

Amsterdam bleek - tijdens een nachtelijke wandeling door de buurt - gelukkig nauwelijks veranderd in de drie maanden dat ik er niet was.

Rotterdam bleek erg veranderd na twintig jaar, volgens politica Merlien Welzijn van het CDA...pardon... van NSC. 
Zij is er - als lid van 'politiek rechts' - op tegen dat buitenlandse ondernemingen zich vestigen in Nederland. Aparte gedachte voor iemand uit Suriname. Soit.

Bent u tegen buitenlandse bedrijven bij u in de gemeente?

Als het aan het nieuwe kabinet ligt verdwijnen per omgaande buitenlandse ondernemingen uit Nederland. Dus geen broodje shoarma meer bij het stappen, de afhaalchinees wordt verleden tijd, McDonalds wordt teruggejaagd naar de VS, Zara kan inpakken en ook Svarovski, Dunkin' Donuts, Rituals en Decathlon verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld.

Volgende stap van de regering Schoof/Wilders is het uitfaseren van oorspronkelijk buitenlands eten. Dus weg met de sinaasappel, de kiwi en banaan maar ook met de aardappel. Inderdaad, ook de aardappel komt oorspronkelijk niet in Nederland voor. Evenmin als trouwens de 'echt Nederlandse' bitterbal.

Vindt u dat het nieuwe kabinet het goed doet? En waarom niet? Of gelooft u volksmenners die domme mensen wijsmaken dat het allemaal de schuld is van decennia links beleid van CDA, VVD en PVV? 

Opvallend genoeg kwam ik er in De Panne niet aan toe ook maar één aflevering van mijn favoriete series te zien. Die schade haalde ik een beetje in door de avond af te sluiten met de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van The Umbrella Academy. Vermakelijk!

Douchen, naar bed en mijn hoofd kalmeren met Franse les.

Woensdag vulde ik mijn voorraden bij. Brood, beleg en eieren en zo. Waarbij ik niet op een euro en zelfs niet op een dubbeltje hoefde te laten. Erg fijn want nog maar een paar jaar eerder deed ik boodschappen en liep dan speciaal een half uur om omdat de vuilniszakken elders goedkoper waren.

Afspraken inplannen, bij een buurvrouw op de thee, 

en stappen nemen voor de herinrichting van mijn woning; zo zou een decennia oude IKEA wandkast verdwijnen. 
Nieuwe vloerbedekking en dan een nieuw wandmeubel. Ik twijfel nog over de vloerbedekking: linoleum, kurk, tegels, bamboe laminaat?

Als ik een enquête zou opzetten, waar zou u dan op stemmen?

Wappies stemmen nooit 'want verkiezingen halen toch niets uit!'. Toch schreeuwen zij moord en brand dat zij in een democratie willen leven. Hoe zien wappies een democratie zonder vrije verkiezingen? 

Wappies willen (terwijl zij nota bene zelden stemmen) over elk wissewasje een referendum 'want dan neemt het volk alle belangrijke beslissingen!'

Onzin natuurlijk, want 'het volk' kiest nooit zelfstandig maar laat zich per definitie leiden door volksmenners. Zie bijvoorbeeld dit stuk over het Oekraïne referendum en verkiezingen;

Een buitenlandse mogendheid wil verkiezingen beïnvloeden en betaalt simpelweg een paar volksmenners en geeft die zelfs voorgekauwd nepnieuws om het volk mee te bedotten. En voilà, de burgers van een ander land zetten een jou gunstig bewind op de troon.

Wat vindt u van antisemitische politici die door 'het buitenland' worden betaald om nepnieuws te verspreiden?

Over de recente schietpartij in de VS en over een aanslag in München werd veel nepnieuws verspreid via sociale media.

Helaas voor domrechts waren de daders wéér niet transgender, dragqueen, Arabier of kleurling. Dus waren de wappies snel stil op sociale media.

"Nepnieuws, geroddel en onzin is typisch iets van de laatste tijd!" Neuh. Al in het oude Pompeï (en zeer waarschijnlijk daarvoor al) maakten mensen anderen anoniem zwart, uitten zij hun liefde of afkeer en lieten zij recensies achter. 'Huh, hoe dan? Zij hadden toch nog geen Twitter en zo?'

Klopt. Wel muren, deuren en pilaren. Zelfs 'Wie dit leest is gek' werd als boodschap gevonden. Maar ook bijvoorbeeld ‘Gaius Pumidius Diphilus was hier’, luidt een tekst uit 78 v.Chr.

Donderdag sliep ik uit. Leek mij nuttig. Beetje opruimen en schoonmaken. Niet te veel want nog aan het bijkomen van 'België'.

Een uurtje of twee aan de administratie (hoera! Op de desktop werken is veel fijner dan op mobiel of tablet waar ik het drie maanden lang mee moest doen) en de oude lichtbak van mijn goudvissen verwijderen omdat de TL buis was doorgebrand en het ding niet meer schoon te krijgen was en überhaupt nooit gepast heeft omdat-ie van het oude, kleinere, aquarium was:

Het weer was te mooi om binnen te blijven dus ik lag een uurtje of twee aan de waterkant, genietend van het laatste staartje zomer.

Een paar honderd foto's sorteren (en tientallen verwijderen) en mij afvragen waarom mensen wiens werk het is opvallende schrijffouten maken in advertenties:
Vroeg mij ook af waarom sommigen Elon Musk nog vereren. Zeker nu bekend is dat hij wil dat 'in een democratie' alleen nog maar 'Alfamannen' stemmen:

Soit.

Eerder dan verwacht kwam een vriend mijn oude wandkast ophalen. 


Die zou deel uitmaken van het nieuwe interieur van vrienden van hem.

Vervolgens verplaatste ik de bank naar de ontstane lege plek:

Even wennen maar misschien houd ik het wel zo.

Een uurtje later ging ik naar de kroeg. Waar ik tijdens het drinken werd bijgestaan door een vriend uit Groningen.

Na het sluiten van de kroeg speelde hij 'steen, papier, schaar' met een automobilist, dronken wij thuis nog een fles wijn leeg en gingen uiteindelijk vroeg slapen. Want vijf uur des ochtends is vroeg.

Vrijdag waren wij niet vroeg wakker, maakte ik een ontbijt (eieren met spek. Sorry, geen foto's) voor ons en nam ik hem mee naar mijn favoriete platenwinkel en mijn favoriete Ierse pub via diverse plekken in mijn favoriete stad:



Bij een 'meuk is leuk'-winkel kocht ik dit cadeau voor mijzelf.
Een handig sieradenopbergdoosje.

Bij de platenwinkel deze LP's van Uriah Jeep:

Hier publiceerde ik mijn wekelijkse 'Skywatch'-met proza-stukje':
Het begon hard te regenen dus wij vluchtten een hamburgerrestaurant binnen en eenmaal thuis hielp de Groningse vriend met het installeren van de nieuwe lichtbak van de goudvissen:
"Nog even naar de kroeg voor een afzakkertje?" "Nee, ben moe en moet morgen vroeg op. Dus een glaasje fris met popcorn 
en dat is het dan wel." Oké. En ja, de grote zak weegt minder dan de kleine zak.

Zaterdag kwam er half tien een belletje: "Ik ben zo bij je!" Een uurtje later zaten mijn tijdelijke huisgenoot en ik aan het (meegebrachte) ontbijt met een vriend:
Nadat zij samen op de motor waren vertrokken en ik de afwas had gedaan, keek ik even naar de situatie in P4lestina. Opvallend was dat z!onisten en f4scisten als Morris Schüttensack
massaal deze foto deelden:
In 2022 constateerde de burgemeester van Hebron een probleem met zwerfhonden. Die stalen niet alleen het schaarse voedsel van mensen maar brachten ook ziektes over. Gevraagd naar een oplossing zei hij voor de grap: "Ik bied 20 Shekels voor elke gevangen hond!"

"Ja, maar zwerfhonden vangen is zielig, hoor!" Oké, maar duizenden herten en zwijnen afschieten in Nederland is 'oké, want het zijn er teveel en ze veroorzaken overlast!'?

"Ja, maar Tayseer Abu Sneineh pleegde een aanslag in 1980!" Klopt. Op mensen die zijn land hadden gestolen en leden van zijn volk hadden vermoord. U zou natuurlijk gewoon de schouders ophalen als een buitenlandse mogendheid met geweld uw wijk inpikt en uw buren en vrienden begint af te knallen, toch?

Dat was dus twee jaar geleden. Een recenter voorbeeld van 'de wreedheid van Ar4bieren!' kunnen zio's niet vinden. Behalve natuurlijk '7 oktober', toen vele burgers en soldaten werden vermoord door [het IOF. Zie Hannibal Richtlijn] 'die barbaren van H4mas!'

Voor mij blijft het raar - terwijl het anderen totaal niet interesseert. Wat natuurlijk prima is - dat mensen elkaar haten en zelfs vermoorden om redenen als 'Dit land is van mij want 3000 jaar geleden hebben mijn voorouders een compleet volk uitgeroeid om hun land te stelen!' Dat verzin ik niet maar is echt waar gebeurd.
In de loop der eonen hebben duizenden volken in de Levant gewoond, niet alleen de Israëliten; wie ver genoeg teruggaat weet dat feitelijk elk bewoond stuk land is gekoloniseerd door een stam uit midden-Afrika.

Maar neo-n4zi's zoals 'christian white nationalists' trekken zich niets aan van historische feiten en juichen het martelen en vermoorden van 'Untermenschen' toe.

Ik ben gelukkig niet de enige die zich uitspreekt tegen hedendaags f4scisme; er zijn ook mensen als Betty Bowers. Mooi vind ik dat, haat met humor bestrijden:
Neo-f4scisten vinden het zó erg dat feiten bestaan dat zij proberen die te weren van sociale media. Alsof de waarheid verhullen betekent dat die niet bestaat:

Zo werd er van mij geëist dit bericht te verwijderen. 

Wat ik uiteraard niet gedaan heb want ik ben pro-waarheid en tegen censuur.  Bovendien filmen z!o's zelf hun wandaden omdat zij er trots op zijn. Nou, dan mag ik die filmpjes delen, vind ik.

Filmpjes schoot ik niet, maar wel maakte ik fotot's tijdens een rondvaart die avond. Maar niet voor ik had voldaan aan mijn wekelijkse 'verplichting' om een vers stuk proza te publiceren. Dit keer tijdens en over de laatste voorstelling van de musical in België.

Een vriendin van mij werkt als gids en regelde dat ik gratis mee mocht. Supertof! En lollig. Zo was er een onbekende dame van een ons passerende boot die ons onder vuur nam met haar supersoaker.

Leuk vond ik dat de boot niet de gebruikelijke route door de binnenstad voer maar vooral plekken buiten het centrum bezocht. Erg interessant om 'mijn stad' eens vanaf het water te zien:
Hierboven komt de boot aanmeren om mij even op te pikken en hieronder ziet u mijn vriendin aan het werk als gids:



Er lag ook een verwijzing naar The Dukes of Hazzard in het water:
Er was na afloop van de tocht nog een halve fles witte wijn open en weggooien is zonde.
Na het fijn bijkletsen trokken zij en ik nog van kroegie naar kroegie over de Wallen.
Reuzegezellig. 

Maar misschien was er iets mis met dat zesde of zevende drankje want ik was wat onvast op de benen toen ik tegen enen richting huis [waggelde] liep.
Zondag ging de wekker om elf uur. 'Waarom zo vroeg? Slaap jij niet uit op zondag?'
Geen tijd. Franse les, 


douchen en naar Amsterdam-Noord. Bijkletsen met een vriendin, wandelen en ijsje eten. Heel belangrijk.

'Hé, draag jij op de foto hieronder een rok?' Zeker. Als mensen er ongemakkelijk van raken om een man in een rok te zien, zeg ik gewoon dat ik half-Indisch ben en dat het kledingstuk geen rok is maar een sarong.
Na een paar gezellig uurtjes liep zij nog even mee naar een metro-halte en een half uurtje later was ik op een leuk festival over Indonesië en de Molukken. 

Waar ik een guling en een sapu lidi kocht, wat at en dronk en sprak met diverse bekenden en onbekenden. Wat zo gaat dat nu eenmaal.

Om in Indische sferen te blijven, liep ik een half uurtje langs diverse prachtige plekken 



en at ik nasi goreng met tjendol toe bij mijn lieve nicht en haar prachtige gezin.
Waar diverse huisdieren deel van uitmaken.


Heeft u ook bijvoorbeeld een rat, volgespin of...eh...leguaan? als huisdier of houdt u het liever bij een hond, kat of goudvis?

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Heeft u na het lezen van dit blogstuk iets geleerd, wat gelachen of heeft het u aan het denken gezet, overweegt u dan een donatie voor de tijd en moeite die ik er in steek.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels


Deze week staan wij stil bij het overlijden van James Foley, James Darren en Pim de la Parra