Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 05, 2018

Over empathie

Allemaal maken wij voortdurend keuzes maar mogen onze keuzes de keuzemogelijkheden van anderen beperken? En wie bepaalt dat? En waarom?

Sommigen staan voortdurend stil bij elke beslissing die zij op het punt staan te maken terwijl anderen maar wat lijken te doen zonder ogenschijnlijk rekening te houden met anderen. De meesten van ons handelen daar ergens tussenin.

Wat vindt u? Moet iedereen maar doen waar hij of zij toevallig zin in heeft of moet iedereen voortdurend rekening houden met anderen? 

Sommige mensen houden zelden rekening met anderen. Althans, in mijn ervaring. Bellen, langskomen, sms'en...Sommigen gaan er van uit dat wanneer zij tijd hebben voor jou, jij dan ook wel tijd zal hebben voor hen. Voor hen is het gewoon onmogelijk zich te verplaatsen in een ander. Is dat simpelweg een gebrek aan empathisch vermogen waar zij niets aan kunnen doen of een in de loop der jaren aangeleerde gewoonte die zij ook weer zouden kunnen afleren?

Ik vraag het mij wel eens hardop af. U ook?

Misschien moest ik maar eens egoïst worden. Je bent dan volledig geconcentreerd op jezelf en hoeft geen rekening te houden met kleinigheden als het milieu, dieren, andere mensen of de planeet. Handig toch? Nee, laat anderen er zich maar druk over maken dat over maximaal vijftig jaar de fossiele brandstoffen op zijn. Ik leef dan toch niet meer dus in plaats van mij druk te maken kan ik beter nog wat rondrijden in mijn SUV. Bijvoorbeeld.

Zou u kunnen leven zonder rekening te houden met uw omgeving?


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/