Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, april 11, 2012

Kwijtgeraakt

Vandaag weer fijn van alles geregeld om opdrachten in de wacht te slepen en een aantal van die opdrachten is inmiddels bevestigd. Erg leuk en spannend weer allemaal. Al valt het natuurlijk in het niet bij een discussie over slavernij...

Slavernij noemen wij barbaars; mensen worden gedwongen hard te werken en andere mensen rijk te maken. Veel slaven kregen eten, onderdak en onderwijs en werden dus 'goed' behandeld'. Anderen hadden met andere omstandigheden te maken maar waren soms toch beter af dan vrije mensen; hoe hard die ook werkten: soms was er eenvoudigweg niet voldoende voedsel voor alle familieleden en gingen er enkele dood van de honger.

Wij leven nu in een 'moderne' tijd en gelukkig bestaat slavernij niet meer. Toch? En als u daar goed over nadenkt? Nog steeds zijn er mensen die voor weinig geld hard werken en dat vooral doen om een ander rijk te maken. Nog steeds zijn er mensen die 'vrij' zijn maar niet genoeg kunnen verdienen om hun gezin te onderhouden.

En trouwens: bent u zelf wel vrij? Echt volledig vrij en onafhankelijk van wie en wat dan ook? Hoe lang zou u in leven blijven zonder supermarkt, auto, bank, partner, mobieltje en hypotheek? En wilt u wel echt onafhankelijk leven? Bent u daadwerkelijk bereid al die verworvenheden op te geven die het leven onder het juk van een werkgever en een overheid met zich meebrengen?

Slavernij komt in vele vormen voor en dat zal wel zo blijven ook. En eigenlijk moeten we ook niet zo hypocriet doen. Die gymschoenen en dat leuke bloesje zijn hoogstwaarschijnlijk gemaakt door kinderen die mogen 'kiezen'; doodgaan van de honger of voor een paar dollar per dag hard werken.

En kijkt u eens naar uzelf: gaat u elke morgen naar de baas omdat u hem of haar zo aardig vindt of accepteert u bazig gedrag omdat u toch graag diezelfde mooie televisie heeft als uw buurman?

U vindt slavernij nog steeds verwerpelijk? Maar nog niet zo heel lang geleden hebben wij er flink aan verdiend! Moeten wij het geld dat wij met slavernij verdiend hebben dan niet netjes teruggeven aan de Afrikaanse volkeren die wij indertijd hebben geknecht? Of moeten wij het lekker gebruiken om één of andere bank te redden die door opzettelijk wanbeleid miljarden euro's is kwijtgeraakt?