Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, juni 09, 2015

Goed nieuws

Islamitische Staat

De extreme islamitische organisatie Islamitische Staat, kortweg IS, die vooral moslims vermoord, werd maar liefst twee keer in de afgelopen week een gevoelige slag toegebracht! Eerst door een groepering die is gelieerd aan al-Qaida en in Syrië strijdt tegen het officiële regeringsleger van president Assad - al-Nusra - en recent door Hezbollah, een Libische groepering die Israël en Amerika bevecht en in Syrië strijdt tegen de rebellen die president Assad weg willen hebben. De huidige situatie is uitsluitend gunstig voor oorlogscorrespondenten, politiek analisten en wapenhandelaren. En ik begrijp echt niet meer wie wij nog geacht worden te steunen. Sterker nog: niemand kan dat ons ook vertellen. Maakt ook niet uit, want het conflict is lekker ver weg, toch? Als IS eenmaal is verslagen dansen de mensen op straat. Maar welke mensen en op welke straat?

Dance

Één van Neerlands grootste en bekendste exportproducten is dance. Dansen brengt mensen van verschillende achtergronden samen en Nederlandse DJ's staan wereldwijd in hoog aanzien. In Chicago, bakermat van deze muziekstroming, staat de School of House. Die had onlangs een bekende gast die een korte toespraak zou houden. Het publiek wilde echter gewoon lekker dansen en mensen begonnen al 'Boe!' te roepen. De gast hield een bijzonder korte toespraak en besloot toen al heel snel gewoon maar een plaatje te gaan draaien. Zo stond opeens niet Armin van Buuren maar W.A. van Buren (schuilnaam van onze koning) achter de draaitafels! Vooral tot verrassing van de organisatie. Leuk toch?


(Voor bij wie het filmpje niet werkt, hier is de link: http://www.zie.nl/video/057zsdzfbeu5)

Dus laat kinderen lekker dansen. En doe zelf ook mee!

Kindermisbruik

De Engelse methodisten kerk heeft onlangs niet alleen toegegeven dat er binnen de muren van de kerk minstens 1900 mensen seksueel zijn misbruikt door priesters maar er zelfs haar excuses voor aangeboden en het een schande genoemd! Verder krijgen de slachtoffers natuurlijk geen enkele vorm van compensatie en zullen de schuldigen nooit of te nimmer worden gestraft maar het is een goed begin! Intussen is hier de reactie van het Vaticaan op de tienduizenden gevallen van (kinder)misbruik binnen de Rooms Katholieke kerk. Voor wie geen tijd heeft het stuk te lezen: eerst als kardinaal Ratzinger en later als Paus Benedictus XVI heeft de (toenmalige) leider van de RK kerk zelfs een vanwege seksuele wandaden uit het ambt gezette priester geherinstalleerd. Benedictus XVI vond (en vindt waarschijnlijk) dat de misbruikte kinderen maar over hun trauma 'heen moeten groeien': 'Want trauma's horen nu eenmaal bij het leven.' Nieuw was wel dat hij het kindermisbruik toegaf.
Pas toen de priester doorging met het botvieren van zijn perverse lusten op onschuldige koorknaapjes is hij wederom uit zijn ambt gezet. Het ging overigens om seksueel misbruik van 'enige honderden' jonge jongens (waar die man nog de tijd vandaan haalde om te preken is vooralsnog een raadsel. Een groot raadsel. Of zat er bij elke preek een ander jongetje in zijn spreekgestoelte?) Uit een rapport blijkt dat de katholieke kerk niet zijn daden veroordeelde maar het vreselijk vond dat één van hen blijkbaar homoseksuele gevoelens had. Het ergste vond met name de bisschop echter dat de buitenwereld ontdekte dat niet elke katholieke priester een heilige is: 'Met name die op geld beluste media moeten wij de mond zien te snoeren' aldus een kardinaal in een later uitgekomen rapport over de Ierse priester Tony Walsh. Écht goed nieuws zou het natuurlijk zijn wanneer de huidige Paus op zijn knieën om vergiffenis zou vragen aan God en vooral de slachtoffers van het eeuwenlang moedwillig toestaan dat katholieke priesters zich vergrepen aan koorknaapjes en (laat ons ook zeker de duizenden misbruikte vrouwen niet vergeten!) nonnen.

Geloven moet kunnen

Nu weet ik natuurlijk ook wel dat verreweg de meeste katholieken (dus ook de priesters, kardinalen en wat al niet, met de beste bedoelingen in het leven staan. Binnen elke groep gaat het doorgaans om een handjevol idioten dat zich niet aan de regels (van de wet, van moraal) wenst te houden. Natuurlijk mag eenieder geloven wat hij of zij wil en is het de verplichting van anderen hen die keuze te gunnen. Wat niet wil zeggen dat mensen - beargumenteerd! - anderen op hun vermeende dwalingen mogen wijzen. Ook niet-geloven is een keuze die gerespecteerd dient te worden. Erover discussiëren mag natuurlijk altijd. Zo lang dat een beetje menswaardig gebeurt uiteraard. Dus geen vecht- en scheldpartijen. Dat moet toch kunnen? Dat diverse hoogwaardigheidsbekleders over seksueel misbruik óók dachten 'Dat moet toch kunnen?' stuit mij tegen de borst. En hard ook. Dit liedje van Nick Cave and the Bad Seeds (Into my Arms) gaat over geloven en respect voor hen die wat anders geloven dan jijzelf:Écht goed nieuws

Wél echt goed nieuws is dat doe het zelf specialist Hornbach op zoek is naar 350 nieuwe werknemers om een paar nieuwe filialen van de keten mee te vullen. Het gaat om échte banen met een écht salaris en niet om 'Gratis Arbeidsparticipatie' (de vroegere door Nazi's zo geliefde Arbeitseinsatz) die de overheid bedacht om langdurig werklozen zich 'nuttig' te laten voelen waarbij langdurig werklozen gratis voor de broer van een lokale wethouder mogen werken ter meerdere eer en glorie van het vaderland! In de praktijk blijkt dat mensen letterlijk ziek worden wanneer zij ('met behoud van uitkering') 32 uren per week (bij meer werkuren geldt het als fulltime baan en moet opeens ook de overheid zich aan de werktijden wet houden. Dit is dus een juridische truc om te voorkomen dat die mensen een salaris moeten ontvangen.) het aantal A4 papieren in dossiers moeten tellen en het aldus verkregen nummer in de computer op een werkblad moeten invoeren. En dat is nog maar één van de voorbeelden van wat de overheid 'nuttig' werk noemt.

Hornbach helpt!

Mensen gaan steeds vaker zelf hun huis verbouwen in plaats van dat zij daarvoor een bedrijf inhuren. Het CPB (Centraal Planbureau) berekende dat als kopers nog 'maar' 90% (Nu is dat nog maximaal 103%, terwijl de kredietcrisis kon ontstaan omdat veel te veel mensen veel te veel geld leenden en dat niet meer konden terugbetalen. Ik leerde ooit: 'Heb je het geld niet? Koop het dan niet!') van de aanschafwaarde van een woning kunnen lenen, dan vanzelf de huizenprijzen zouden dalen. Voor banken en makelaars wordt het dan lastiger om burgers op te lichten en woningen worden eindelijk betaalbaar voor gewone mensen als u en ik. Toch brengt het CPB het als slecht nieuws 'want de banken gaan dan minder verdienen.' Goh, ik zou bijna medelijden met ze krijgen. Bijna.

Maar goed: wat is uw goede nieuws van deze week?