Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 29, 2021

Stemt u op een partij vanwege de naam?

Iedereen doet wel eens iets dat door anderen als 'dom' wordt gezien:
het gootsteenzeefje uit de gootsteen verwijderen voor het afwassen 'want anders wordt het zeefje zo vies'. Zes uren per dag liggen Netflixen en dan klagen: 'Ik heb zo weinig tijd voor het huishouden en zo!' Vier uur 's nachts gaan slapen, wetend dat de wekker om acht uur gaat. Mensen storen die niet gestoord willen worden en dan verbaasd zijn dat die boos worden. Stemmen op een politieke partij omdat die 'democratie' of 'vrijheid' in de naam heeft staan en dan verwachten dat die partij zal zorgen voor 'meer democratie' (zonder de vraag te kunnen beantwoorden 'Wat bedoel je met 'meer democratie'? Is dat zoiets als wensen dat water voortaan 'meer nat' is?') of 'meer vrijheid' zonder de vragen te kunnen beantwoorden: Zit je nu opgesloten dan? En wat bedoel je met 'meer vrijheid'?

=========================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

========================================
Toen Hitler besloot dat hij meer macht wilde sloot hij zich aan bij een politieke partij. Aangezien het in die tijd populair was om voor arbeiders te zijn heette de partij 'Arbeiderspartij' en aangezien zowel het Nationalisme alsook het Socialisme toen hip waren noemde hij de partij Nationaal Socialistisch. En hoepla, de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij was een feit. En won de verkiezingen.

Zijn mensen dan zo dom dat zij alleen maar vanwege de naam op een partij stemmen? Blijkbaar. Kijk maar hoeveel stemmen partijen kregen en krijgen die zich 'Christelijk' (en zelfs 'Gereformeerd') noemden en hoeveel mensen stemmen op partijen met 'Vrijheid', 'Arbeid' of 'Democratie' in de naam. 


Ooit was er een hetze tegen Vrijmetselaars. Prompt werd er een partij opgericht die zich 'Anti Masonic Party noemde' en ontzettend veel stemmen binnen haalde. Echt waar.

Waarom denkt u dat mensen op een partij stemmen zonder zich te verdiepen in hun standpunten en zonder te kijken naar hun stemgedrag in de Tweede Kamer?

Jongeren hebben geen stemrecht 'want dat geldt alleen voor mensen die goed kunnen nadenken over hun keuze'. Klinkt leuk maar valt in de praktijk nogal tegen. Daarom pleit ik voor een soort 'stembewijs': als je moet bewijzen dat je kunt rijden voor je een auto mag besturen, waarom dan niet bewijzen dat je in staat bent tot stemmen voordat je dat doet?

Welke vragen zou u graag zien tijdens een theorie-examen 'stemrecht'?

Meer lezen? Mijn verhalenbundels