Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, februari 03, 2016

Basisinkomen en valide argumenten

Stel: na jaren van hard werken geniet u van uw AOW-uitkering, het basispensioen dat iedereen in Nederland ontvangt, ongeacht het aantal in loondienst gewerkte jaren. Omdat het niet heel veel is verdient u een beetje bij door een paar uren per week betaalde arbeid te verrichten. De overheid neemt u dat geld af 'want u heeft een uitkering en dat moet genoeg zijn.' Zou u dat eerlijk vinden? Eerlijk zeggen!

Dankzij de Participatiewet is dat de huidige praktijk voor iedereen met een uitkering die geen AOW is. Feitelijk is dat dus leeftijdsdiscriminatie.

Speciaal even voor de mensen die tegen het idee van een Basisinkomen zijn maar eigenlijk niet goed weten waarom zij tegen zijn. Ja: 'Als mensen gratis geld krijgen worden zij lui!' Voor de duidelijkheid: iedereen zou een basisinkomen ontvangen, zelfs mensen die nooit van hun leven ook maar een dag voor geld hebben gewerkt! Volgens VVD-aanhang zijn dat luie uitvreters.

Niet aardig hoor, om je oma met haar AOW'tje lui te noemen!

En zo kunt u dat Basisinkomen eigenlijk wel zien.

Ga maar na: uw oma hoeft er helemaal niets voor te doen om toch elke maand zo'n €1000 (ik ben onbekend met de precieze bedragen) te ontvangen. Sterker nog: zij krijgt elke maand dat 'gratis' geld, zelfs als zij nog nooit in haar leven ook maar één dag betaald werk heeft verricht! En inderdaad: veel oudere dames van nu hebben nog nooit gewerkt. Niet helemaal hun schuld want pas in 1956 bedacht de Nederlandse overheid dat vrouwen niet langer handelingsonbekwaam waren (en dan maar roepen dat Saudi-Arabië zo'n achterlijk land is. Nóg zo'n eigenaardig feit waar veel mensen niet van op de hoogte zijn: verkrachting binnen het huwelijk is verboden in Nederland. Maar pas sinds 1991. Daarvoor werd seks nog beschouwd als huwelijkse verplichting (klik)). Getrouwde vrouwen werden geacht thuis te blijven om voor kinderen en manlief te zorgen.

Kortom: tienduizenden Nederlanders ontvangen elke maand een basisinkomen waar geen tegenprestatie tegenover staat. Toevallig ken ik een paar van die dames die tegen het idee van een Basisinkomen zijn. Vreemd, want dat is precies wat zij zelf krijgen. Maar goed, veel mensen zijn nu eenmaal hypocriet. Daar heb ik mij inmiddels bij neergelegd.

Hoeveel geld besteedt de overheid (en dus de belastingbetaler!) om uit te zoeken of iemand wel of niet recht heeft op het 'overheidspensioen', de AOW? Zo goed als niets want iedereen van 65 jaar of ouder (eerdaags 67) ontvangt een vastgesteld maandelijks bedrag. Hoeveel wordt er uitgegeven aan onderzoek naar fraude met pensioengeld? Niets. De overheid gaat er namelijk van uit (en meestal terecht) dat mensen die pensioengeld ontvangen niet frauderen. 

Hoeveel wordt er uitgegeven aan het terugvorderen en incasseren van boetes wegens - al dan niet terecht- te veel ontvangen pensioengeld? Hoeveel geld van de goudeerlijke belastingbetalers als u en ik wordt er besteed aan het verwerken van bezwaarschriften en het uitvoeren van beroepszaken rond mensen die mogelijk onterecht een deel van hun pensioengeld en mogelijk zelfs een boete moesten terugbetalen? Nul euro en nul cent. 

Bejaarden die hun Basisinkomen (nu heet dat nog 'AOW', 'Staatspensioen') ontoereikend vinden hebben bijbaantjes. Waarom is het erg als iemand een 'gratis basisinkomen' ontvangt en daarnaast werkt voor een beetje extra inkomsten? Voor mensen in de Bijstand en arbeidsgehandicapten (samengevoegd in Participatiewet) is dat namelijk ten strengste verboden! Dat wil zeggen: bijverdienen is toegestaan maar het totale bedrag aan bijverdiensten wordt ingehouden van de uitkering. Wat de salarissen kosten van de mensen die dat maandelijks moeten uitrekenen wil ik niet eens weten.

Stelt u zich nu eens voor dat arbeidsgehandicapten en werklozen hetzelfde werden behandeld als bejaarden en probeert u zich eens voor te stellen hoeveel miljarden euro's bespaard zouden worden?

Dat dus.

O, en Toeslagen worden dan afgeschaft. Enig idee wat het toekennen, uitbetalen en eventueel terugvorderen van Toeslagen de maatschappij (u en mij dus) kost? Ik ook niet.

Wie nog steeds hartgrondig tegen het idee van een Basisinkomen voor iedereen is, nodig ik van harte uit zijn of haar weloverwogen argumenten ('Ik ben tegen want het is een stom/links/achterhaald/niet doordacht idee' telt niet als argument.) in de commentaarsectie onder dit stukje te plaatsen.

Als extra aanmoediging nog even dit bericht (klik): binnen afzienbare tijd zullen door nieuwe ontwikkelingen als 3D printen, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotisering zo'n 5 miljoen (...) banen verdwijnen in Nederland. In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.