Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 27, 2020

Nepnieuws (of toch niet?)

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

===============================================

Tip: leest u een 'medisch' artikel online (geldt overigens ook voor 'nieuws' berichten) en er staat geen naam van een auteur bij, (de ondertekening 'van de Redactie' wordt veel gebruikt door mensen als Wierd Duk. Juridische truc om te voorkomen dat je voor de rechter moet verschijnen vanwege smaad of racisme) of alleen een voornaam, dan is de informatie doorgaans niet erg betrouwbaar.

Nepnieuws hapt vaak lekker weg en veel mensen delen een bericht nadat zij alleen maar de kop hebben gelezen en geen enkele moeite doen om het betreffende stuk zelfs maar te lezen (nog een tip: kijk even naar de datum waarop het bericht is geplaatst: betreft het een als 'nieuwe informatie die MSM weigert te delen!' op een dubieuze website en is het meer dan een jaar oud? Nep! Staat er überhaupt geen datum bij? Nep!). De schrijvers van 'clickbait' artikelen weten dat veel mensen (u uiteraard niet) snel en makkelijk in de maling te nemen zijn en maken daar misbruik van.

Mensen als Mike 'Health Ranger' Adams (klik. Interessant. Ook wanneer u 'geen tijd' heeft om een artikel te lezen dat volledig ingaat tegen wat u 'door zelf na te denken' (lees: een artikel op Facebook gescand te hebben) als feit aanneemt) bijvoorbeeld.) Die de goedgelovigheid van mensen vooral gebruikt ter zelfverrijking met de verkoop van zijn eigen lijn deodorant en dergelijke. Hij lokt mensen naar zijn verkooppagina's door doelbewust angsten aan te wakkeren met pakkende 'nieuwsartikelen' over 'chemtrails' die door 'de wereldregering/Illuminatie/Soros/Klimaatgekkies' worden verspreid om burgers te doden/hun hersenen te beïnvloeden/hen 5G op te dringen/de Islam te pushen als wereldreligie.

Aardig voorbeeld: het inademen van de geur van Rozemarijn (klik. Engels) (dat Adams stomtoevallig in 'hoge kwaliteit' als essentiële olie verkoopt.) zou volgens een 'wetenschappelijk' artikel het geheugen verbeteren 'met maar liefst 75%!'. Onzin.

Het gaat om een slecht onderbouwd artikel in de Daily Mail (een soort Telegraaf maar met nog meer aantoonbare onzin en bangmakerij) dat is gebaseerd op een onderzoek onder 66 (...) personen die geheugentests moesten uitvoeren waaruit de voorzichtige conclusie voortkwam dat het er op lijkt dat mensen die Rozemarijn-lucht inademen ongeveer 7,5% (dat is echt iets minder dan '75%!') meer feitjes lijken te onthouden dan mensen die 'gewone' lucht inademen. Wat - volgens de onderzoekers - verklaard zou kunnen worden doordat bepaalde geuren associaties opwekken die bepaalde hersengebieden stimuleren.

Bijvoorbeeld: oma rook naar Rozemarijn en door de associatie onthou je meer geschiedenisfeitjes die met de tijd van jou als kind bij oma op schoot te maken hebben. Op zich een interessant onderzoek maar de kop 'Rozemarijn zorgt voor 75%! geheugenverbetering. Koop nu snel een flesje in mijn webshop want alleen vandaag is het tweede flesje voor de halve prijs. Om u te helpen uiteraard!' is - voorzichtig uitgedrukt - een tikkeltje misleidend.

Maar laat dat u er niet van weerhouden om zich te omringen met voor u prettige geurtjes. Wat namelijk wél echt waar is dat mensen die zich prettig voelen zich...eh...prettig voelen.

Uiteraard is meneer Adams deze dagen ook druk bezig met het kapitaliseren van de angst rond het coronavirus. Gelukkig bent u te verstandig om dit soort artikelen (klik) voor waar aan te nemen. Toch? Of gelooft u werkelijk dat Mike Adams de website Pandemic.news (klik. WAARSCHUWING: letterlijk levensbedreigende valse informatie.) heeft opgericht om de bevolking te waarschuwen voor 'Big Pharma' 'die er alleen maar op uit is om uw geld af te troggelen!'?

Als u het aankunt om te weten waar domme mensen het 'nieuws' vandaan halen 'dat zij honderd procent zeker weten dat waar is want ik denk graag zelf na en waarom zou het anders niet op het nieuws zijn?' zijn dit ook (vooral voor gedragspsychologen en sociologen) interessante websites:

Voice of Europe en Fenixx (LET OP! Niet op klikken wanneer u zeer goedgelovig bent. Of makkelijk hypnotiseerbaar. Of gewoon dom.)

Wie niet meer wil overkomen als iemand die klakkeloos lekker klinkende krantenkopartikelen deelt doet er goed aan hier (klik) en hier (klik) even te lezen hoe nepnieuws herkend kan worden.
Nog een opmerking dan:

Plagiaat is nog een methode om 'wetenschappelijk' over te komen en werd als middel gebruikt door een farmaceutisch bedrijf om een blad op de markt te zetten dat de 'look and feel' had van een heus medisch tijdschrift maar feitelijk niets meer was dan een marketingcampagne voor de eigen producten: https://www.hartpatienten.nl/forum/nep-wetenschappelijk-medisch-tijdschrift

Let wel: niets tegen mensen die graag een extra centje verdienen maar als dat ten koste gaat van mensenlevens vind ik de gekozen manier van geld verdienen nogal onkies. Daarom vind ik het terecht dat YouTube en andere videoplatforms besloten diverse videos te verwijderen en een aantal mensen en organisaties zelfs te verbieden ooit nog hun onzin via hun platform te verspreiden.

Wat vindt u: hoort bij 'vrijheid van meningsuiting' ook het moedwillig in gevaar brengen van mensenlevens door het opzettelijk verspreiden van desinformatie? Of moet alles maar gezegd kunnen worden. Behalve 'racisten' 'racisten' noemen natuurlijk 'want dat is belediging'.

P.s. Wie de bewuste filmpjes tóch wil zien (Voor een studie naar de domheid van mensen bijvoorbeeld die serieus geloven dat 'Kees op Facebook' informatie heeft die experts op een of andere manier is ontgaan.) dan kan dat hier gewoon: https://www.altcensored.com/


===================================================================


Meer lezen? Mijn verhalenbundels