Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, februari 05, 2017

De week voorbij

Ook ik werd geraakt door het filmpje van een Deense omroep waarin mensen gewezen werden op het feit dat zij vaak - vaak zonder het te beseffen - meer met elkaar overeenkomen dan verschillenEn zo is dat ook natuurlijk: is het niet zo dat wij allemaal verlangen naar zekerheid, geborgenheid en veiligheid? Ja, voor de ene is het erg wanneer de favoriete chips uit de handel zijn en de ander heeft al een bijna een week helemaal niets gegeten. De ene blijft een paar dagen thuis met 38 graden koorts en de ander gaat gewoon door met werken ondanks kanker in het laatste stadium. Elk mens is anders. Elk mens ervaart emoties anders. Empathie is belangrijker dan IQ, mooi viool kunnen spelen, goed kunnen sporten of handig zijn met woorden. En waar woorden niet verbinden kan muziek redding bieden.Huidskleur, achtergrond, geslacht, leeftijd, religie, muzieksmaak...het maakt allemaal niets uit: niemand is beter of slechter dan een ander en iedereen heeft sterke én zwakke punten. Echt waar. Zelfs u en ik...;-)

De lezing van een heuse Soefi (klik) op maandag ging onder meer daar over: kijk eens naar binnen en niet naar buiten. Zie wat elkaar verbindt en niet naar wat elkaar scheidt. Hij en zijn vrouw (ook Soefi) speelden heerlijk rustgevende muziek als onderdeel van een Avond met de Partners in 'mijn' vrijmetselaarsloge. Waarbij ook nog eens lekker gegeten werd! Hier het voorafje:
En hier de trap die leidt naar de eetzaal:

Omdat mijn werkgever mij na het werk helemaal naar huis reed had ik ruim een kwartier de tijd om mij om te kleden en de kat eten te geven voor ik de deur uitging. Op het werk mocht ik al zijn reisscheerset gebruiken. Maar er was geen zeep. Dus dan improviseer je maar. Dus toen een Broeder vroeg: 'Ik kan jouw luchtje niet helemaal plaatsen. Wat is het?' zei ik - naar waarheid - : 'Dreft'.

Dinsdag na bijna zeven uren slapen aan het werk in mijn waarschijnlijke nieuw bijbaan: het kasboek bijhouden van een eetcafé, letterlijk aan de rand van de stad Amsterdam:
(Zoals bijna altijd: klikken=vergroten)

Met een boekhoudprogramma waar ik een paar keer naar gekeken heb (en zó oud dat bestanden nog kunnen worden opgeslagen in bestandsformaat 'Lotus 1-2-3' en...'Dbase IV'! Voor uw beeld: Lotus 1-2-3 was zo'n beetje de voorloper van rekenbladprogramma Excel. Dbase IV was geweldig! In 1988.) toch gelukt om de BTW-aangifte van het laatste kwartaal van het jaar ervoor klaar te zetten voor de Belastingdienst.

Ik las dat de heer Trump voor ongeveer 20 miljard dollar een muur tussen Amerika en Mexico wil laten bouwen en 'de Mexicanen zullen ervoor betalen!' 'Hoe dan, meneer Trump?' -'Ik zal een extra belasting heffen op Mexicaanse producten in Amerika!' Aardig feitje: zo'n 65% van alle groentes die bij Amerikanen op tafel staat komen uit Mexico. Onderstaand plaatje maakt het duidelijker:

Het zijn dus de Amerikaanse burgers zélf die gaan betalen voor de nu al gelauwerde (maar natuurlijk onzinnige) muur: meneer Trump vergeet hier bijvoorbeeld eventjes dat iemand ooit het vliegtuig heeft uitgevonden. Uiteraard is het toeval dat de projectontwikkelaars en constructiebazen die de muur mogen gaan bouwen stuk voor stuk persoonlijke vrienden zijn van de man die zich 'president van Amerika' noemt.

Intussen claimt deze meneer dat hij geen geld in kas heeft voor steun aan dakloze oorlogsveteranen, zieke vluchtelingen en hulpbehoevende bejaarden. Misschien moest hij dan maar een paar van zijn vliegtuigen of zeiljachten verkopen. Of zijn zeven bedrijven in Saoedi Arabië. U weet wel: dat is dat strenge Islamitische land dat NIET op Trump's lijst staat van landen waar 'mogelijke terroristen' vandaan komen. Ondanks dat de kapers van '9/11' er hun domicilie hadden. Rare man. En nog raardere aanhangers:"

Nu zal ik Trump niet zo snel met Hitler vergelijken. Dat laat ik aan zijn fans over.

Overigens noemt de Nederlandse overheid het 'een binnenlandse aangelegenheid' dat in Saoedi-Arabië journalisten een hand of zelfs het hoofd wordt afgehakt met een kromzwaard wanneer zij het wagen kritiek op de familie Saud te leveren. Dat Nederland veel geld verdient aan zaken doen met de betreffende heersers van de grote oliemacht is uiteraard puur toeval.

Misschien was ik door de inspanning dinsdag wel ziek woensdag. Toch maar naar het werk in de Brouwerij: het is een fijn bedrijf met fijne collega's en een fijne baas en toevallig vind ik googelen met cijfertjes leuk. Toch best inspannend, dat nieuwe boekhoudprogramma waar wij binnenkort vrijwel alles mee kunnen. Zeker met koorts, misselijkheid en hoofdpijn valt het niet mee. Ik kan uitweiden over administratiepakket Odoo maar ik maak het u makkelijker: stelt u zich voor dat u jarenlang fietsend over straat gaat. Dan hoort u dat u voortaan met een ander vervoermiddel van A naar B zult gaan: een tank. De instructie wordt gegeven door een vrachtwagenchauffeur. Dat dus.

Het biertje op het einde van de werkdag was zeer verdiend en een leuk boompje opgezet met een klant, onze brouwer en onze directeur. Bijna thuis werd ik aangesproken door een buurman: 'Wat een leuke kat heb jij! Die springt af en toe gewoon door mijn slaapkamerraam naar binnen en dan krijgt hij van mij een aai en iets te eten. Vind je dat erg?' -'Nou nee hoor, buurman. Als jij het ook niet erg vindt?' 'Nee hoor, ik vind het wel gezellig.'

Thuis weggedommeld op de bank tot de kat mij eraan hielp herinneren dat het etenstijd was. Vroeg naar bed! Al was het maar omdat het eten vlak voor bedtijd mijn lichaam weer verliet. Aan twee kanten tegelijk. (Sorry voor dat beeld)

Donderdag niet in mijn eentje wakker geworden maar in het gezelschap van hoofd- en keelpijn. En Billy de Kat. Omdat sommige zaken niet kunnen wachten mij aan het huiswerk gezet dat de psycholoog mij opgaf: een aantal als negatief ervaren recente gebeurtenissen opschrijven en daarbij opmerken hoe ik mij daarbij voelde, wat ik uiteindelijk heb gedaan en wat ik eigenlijk had willen doen. Verhelderend. Maar ook best pijnlijk.

Het nieuws dat onze bloedeigen vaderlandse politiemacht een blunder (klik) beging door 3 miljoen euro te veel te betalen voor een software pakket deed mij minder dan het gegeven dat het hier om Microsoft Office gaat. De aanschaf van bijvoorbeeld het gratis pakket Libre Office (waar precies hetzelfde mee kan maar dan dus voor niets) zou u en mij minstens een miljoen euro per jaar winst opleveren. Daar kunnen extra uren hulp voor bejaarden van worden ingekocht. Of fietspaden onderhouden. Of schoolboeken geleverd.

Maar nee, de Hermandad móet per sé veel te veel betalen voor een relatief eenvoudig stuk software. Ik ben benieuwd welke politieke partij korte metten wil maken met die (en andere) onzinnige geldverspilling. Overigens zou het ook schelen als de heer Wilders die verkiezingen verliest en bijvoorbeeld naar zijn geliefde Amerika of Israël verkast: alleen al aan beveiliging kost hij in zijn eentje ons drie miljoen euro per jaar. Ik vind dat best veel geld. Net als de vele miljarden euro's aan uitgaven waarvan de Belastingdienst niet kan aangeven wat de betreffende uitgave oplevert en vaak zelfs niet eens waaráán het precies wordt uitgegeven. Zo wordt aan Arbeidsparticipatie elk jaar 19,2 miljard euro uitgegeven. Wat de eventuele opbrengsten zijn ('Hoeveel mensen zijn er daadwerkelijk aan werk geholpen en hoeveel van die mensen krijgen ook daadwerkelijk betaalt voor het werk dat zij doen?') wordt niet onderzocht.

Staatssecretaris Wiebes (VVD, Financiën) zei doodleuk: 'Ik zal de rapporten niet met de Kamer delen en de ontvangen memo's die aangaven dat het misging en die ik niet ontvangen heb zal ik nu nog steeds niet gaan lezen.' Weer een mooi voorbeeld van de tweeslachtigheid van de partij van Premier Rutte: 'Wij zijn vóór transparantie én tegen openheid!' Uiteraard heeft ook de heer Wiebes niet gelogen 'maar het was een vergissing de Kamer onjuist voor te lichten.'

Blogcollega Riet (klik) vroeg in reactie op dit stukje (klik) waarom ik toch mijn telefoon aanneem wanneer ik in de tram zit 'want je hebt toch zo'n hekel aan bellen in de tram?' Goede vraag dat een antwoord verdient: ik heb drie kinderen en een moeder met een slechte gezondheid dus het telefoontje kán belangrijk zijn. Maar waar het mij om gaat is de onbeschoftheid van mensen om niet te luisteren wanneer ik hen vraag om later terug te bellen.

Omdat ik behoorlijk ziek was (38,2 graden is geen erg hoge koorts maar ik voelde mij toch flink beroerd) verder niet veel gedaan: mijn administratie over januari (er kwam meer geld binnen dan er uit ging!), overleg met de Bewonerscommissie, overleg over toekomstige entertainment-opdrachten en een documentaire gezien over Jannes van der Wal, wereldkampioen dammen en een markante man die helaas veel te vroeg (39 jaar, leukemie) overleed. Ik hield het niet droog.

Net zo min als vrijdag bij de psycholoog: er kwam weer erg veel naar boven. Uit mijn jeugd maar ook uit mijn recente geschiedenis. Blijkbaar heb ik jarenlang erg veel opgekropt. Logisch natuurlijk want mijn zoon had een 'rots in de branding' nodig: iemand die praktische beslissingen neemt en zich niet laat afleiden door rare dingen als emoties en zo. Maar die willen er toch wel eens uit.

Blijkt dat ik van alle nare dingen die mij overkomen zijn mijzelf de schuld geef: 'Wat deed ik fout?' 'Wat had ik beter kunnen doen?' Maar vaak zijn dingen gewoon zoals ze zijn en is er niet eens sprake van een schuldvraag! Omgekeerd zijn er mensen die bij alles wat er mis gaat in hun leven de schuld overal leggen behalve bij hen zelf. En ook dat is niet goed natuurlijk. Te laat komen op het werk is niet de schuld van de baas die zo ouderwets is dat-ie van werknemers verwacht op tijd aanwezig te zijn. Het is ook niet de schuld van de televisie-omroep die zo nodig de avond ervoor nog laat een leuke film moest vertonen. Nee, het is gewoon je eigen schuld.

Even omzettend in beeld:
Ik moet leren dat wanneer het regent dat dat niet mijn schuld is. Maar leren om een paraplu uit te klappen. Of nat worden accepteren.

Er zijn nu mensen die mij adviseren om te stoppen met schrijven 'want je schrijft over zaken waar jij je druk om maakt dus als je stopt met schrijven zul je je minder druk maken.' Wat vindt u? Is dat goed advies?

Zelf heb ik wat moeite met die uitleg want - om in de analogie van de regen te blijven - 'Steeds wanneer het regent klap jij je paraplu uit dus als jij minder vaak je paraplu uit klapt zal het minder regenen, ' is niet echt logisch. Vind ik.

Maar misschien is minder schrijven helemaal niet z'n gek idee want verdacht vaak lijkt het bij mij op een obsessie. Ik bedoel: onbetaald 7 à 8 stukjes per week schrijven, is dat normaal?

Het is vast normaler dan het gedrag van premier Rutte die doodleuk voor nationale televisie beweert dat 'met name kansloze migranten moeten worden geweerd'. Fraai staatje oer-Hollandse compassie, Mark! 'Mensen die geen kans hebben geen kans gunnen.' Stelt u zich voor dat België indertijd besloten had niet te helpen bij de Watersnoodramp? 'Die arme Zeeuwse boeren liggen te verzuipen na die dijkdoorbraak. Lullig voor ze.'

Lullig voor een Broeder is dat zijn verzorgers zijn overgegaan op palliatieve zorg: hij is uitbehandeld (Ik weer huilen toen ik het hoorde. Lijk wel wat labiel de laatste tijd). Eerdaags zal ik met het bestuur van de Amsterdamse vrijmetselaars gaan praten over het verdelen van het werk dat hij voor de broederschap verrichte. Het leven gaat nu eenmaal door. Al is het niet voor iedereen.

O, en er is nog een vraagje waar ik mee zit naar aanleiding van een reactie op dit eerdere stukje: Blogcollega Mario deelt mee dat Joden hun jongetjes besnijden omdat het gebod daartoe in de Bijbel staat. Het verwijderen van de voorhuid van de penis zou een teken zijn van een verbond met God: een bewijs van trouw. Helder. En bijzonder interessant! Dank daarvoor, Mario!

Maar er staan wel meer zaken in de Bijbel die - met goede reden! (klik. Aanrader!) - níet (of juist wel) worden gedaan. Wie bepaalt welke delen van de Bijbel (of welk Heilig Boek dan ook) wel en welke delen níet letterlijk moeten worden genomen? En waarom? 
Ik ben daar oprecht nieuwsgierig naar. Zoals ik nieuwsgierig ben naar waarom mensen geloven wat zij geloven. In het kader daarvan blijft dit een alleraardigst filmpje:

Overigens is het natuurlijk prima dat mensen geloven wat zij wensen te geloven. Als zij daarmee het recht voor anderen om te geloven wat zij willen geloven maar niet in de weg staan. Dat zou niet netjes zijn. Vind ik.

Prima dat mensen geloven dat 'The Bowling Green Massacre ('Slachtpartij in Bowling Green') voor Obama reden was om mensen die vanuit Iran naar Amerika kwamen extra in de gaten te houden maar dat is niet meer dan het zoveelste 'Alternatieve Feit' uit de koker van Trump en zijn Getrouwen (klik).

Het inreisverbod (dat zeer waarschijnlijk onbeperkt verlengd zal worden, net zoals de '30 dagen totale macht om alles even te regelen' van Erdogan) leidt tot absurde situaties: een peuter mag niet behandeld worden voor een ernstige ziekte omdat hij uit één van de 'verboden' landen komt.

De voormalig premier van Noorwegen, Kjell Magne Bondevik (klik) werd vastgehouden op het vliegveld Dulles 'want u was ooit in Iran!'. Ja, om een toespraak te houden over mensenrechten. Sukkel. Bovendien was hij onderweg naar Amerika als gast van Donald Trump bij het jaarlijkse Nationaal Gebed. Waar de nieuwbakken president niet bad voor mensen in Amerika die onder de armoedegrens leven, niet voor een einde aan oorlogen wereldwijd of een spoedig einde aan de wereldwijde honger of zo. Nee, Trump bad voor Arnold Schwarzenegger. 'Dat de kijkcijfers van The Apprentice maar mogen stijgen.' Om zijn namaak-gesprek met God te beëindigen met 'To hell with his ratings!' (Hint: voor verreweg de meeste échte christenen is 'Naar de hel met...!' roepen een vorm van vloeken.) (Nu ga ik iets zeggen wat ik van harte meen maar wat eigenlijk niet zo netjes is) Wat een onbehouwen vlegel!

Omdat ik nog geplaagd werd door griepsymptomen zangles maar afgezegd en ook maar een verjaardagsfeestje laten passeren. Tegen de avond kwam weer een beetje energie terug. Die benutte ik voor het uitvoeren van kleine opruimklusjes in huis.

Vervelende consequentie van het ziek thuis zitten is dat er mensen zijn die denken dat jij je net zoveel verveelt als zij en je dat via de telefoon laten weten. Dat is dus niet het geval, mensen.

Zaterdag bleek de koorts gezakt en was er alleen nog maar keelpijn over. Hoera! Nog wat slapjes natuurlijk maar toch maar aan het opruimen en schoonmaken geslagen: keukenvloer gezwabberd, kookplaat en toiletpot schoongemaakt en eindelijk verder gegaan met het opruimen en schoonmaken in de oude kamer van mijn zoon, opdat ik daar mijn slaapkamer van kan maken en de woonkamer weer gewoon als woonkamer kan gebruiken. Er kwamen herinneringen en tranen boven toen ik zijn in de loop der jaren gewonnen bekers en medailles (vooral met karate en darten) schoonmaakte:

'Waarom woon je eigenlijk in zo'n kleine tweekamerwoning? Als je een grotere woning huurt heb je toch recht op huursubsidie? Twee redenen. 1) ik woon in het centrum van Amsterdam en heb een tuin. 2) Ik probeer zoveel mogelijk te vermijden dat ik geld krijg om iets aan te schaffen wat ik mij niet kan veroorloven. Als huursubsidie en hypotheekrente-aftrek werden afgeschaft zouden de koop- en huurprijzen van woningen aanzienlijk dalen omdat anders bijna niemand zich meer een huis kan veroorloven. Ergo: de prijzen worden kunstmatig hoog gehouden. Sommigen noemen dat 'slim zakendoen'. Ik noem dat 'oplichting'.

Ook verwerkte ik aantekeningen. Soms hele oude aantekeningen. Soms aantekeningen waarbij ik bijvoorbeeld dacht: 'Wat bedoelde ik eigenlijk met 'Bush Clinton kokerrokje'?'

Zondag stond ik voor mijn vriendin op een markt in Amsterdam  

Onderweg erheen had ik een spookachtige ervaring én schoot ik een zelfportretHier zijn mijn foto's van januari (klik)

De Engelstalige stukjes van deze week:

http://terrebelius.blogspot.nl/2017/01/food-for-thought-shortstory.html

https://www.linkedin.com/pulse/count-your-blessings-terrence-weijnschenk-entertrainer?published=t

http://terrebelius.blogspot.nl/2017/02/a-dress-exchange-shortstory.html

http://terrebelius.blogspot.nl/2017/02/could-muhammad-ali-be-white.html

Omdat ik dit stukje (... ) bijwerk op de mobiele telefoon kan ik de muziekvideo van deze week niet insluiten. Maar er wel naar linken: https://youtu.be/g6jhpaX7fNQ

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/