Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, juli 02, 2023

De week voorbij

Een belangrijk onderdeel van communiceren is luisteren. En daar schort het wel eens aan.

'Hé, zullen we voor morgen afspreken?'
'Ik kan helaas niet. Voor de komende twee weken zit mijn agenda vol.'
'Overmorgen dan?'

Een andere - helaas meerdere malen waargebeurde - klassieker:

"O, je kunt dit weekend niet? Zaterdagmiddag dan misschien? Of zondagochtend?"

De algemene tip is: Stel je een vraag, luister dan naar het antwoord.

Tenzij je het leuk vindt dat mensen zich aan je gedrag gaan ergeren.

Wat zijn uw ervaringen met mensen die niet luisteren?

================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

======================================

Maandag was ik nog even aan het bijkomen van een leuk weekend (met drie feestjes!) toen ik schreef over de diefstal van 26 miljard euro (klik) uit de staatskas. Feitelijk is met die diefstal de belastingbetaler bestolen. Honderden mensen (bankmanagers, accountants en meer 'witte boorden') blijken betrokken bij deze grootschalige diefstal. 

Maar deze vorm van diefstal heet 'dividendstrippen' en dus wordt er waarschijnlijk niemand voor gepakt. Wie wél wordt gepakt krijgt strafvermindering in ruil voor het vertellen van hoe de diefstal precies in z'n werk gaat. De reactie van het Ministerie van Justitie vind ik veelzeggend: 'Oké, je hebt een paar miljard euro gejat en eigenlijk moet je daarvoor twee jaar de bak in. Maar als je ons zegt hoe je het precies gedaan hebt zodat wij het óók kunnen doen, krijg je maar zes maanden. Deal?', is blijkbaar gerechtigheid.

Had net met een half dozijn mensen en organisaties berichten zitten uitwisselen via e-mail en WhatsApp en zo, waardoor ik eerdaags een bezoek zal brengen aan de Belgische plaats Leuven. Kan iemand van mijn lezers wellicht een leuke horecagelenheid aldaar aanbevelen? 

Verder had ik kleine klusjes gedaan als het schoonmaken van het doucheputje (altijd leuk) toen een buurvrouw op de koffie kwam.
Vervolgens kleedde ik mij aan en met een tas vol te vermaken kostuums wandelde ik naar de woning van mijn lieve nicht. Om er een broodje te eten, even bij te kletsen en haar vaardige vingers aan het werk te zien. Zij is geweldig met naald en draad! Bovendien hangt er bij haar een lamp met reflecterend oppervlak dus ik kon het niet laten deze foto van ons beiden te maken:
Zij herinnerde mij aan een andere afspraak die ik had want anders was ik langer gebleven. Hier liep ik langs op weg naar de supermarkt:
Waar ik een kant en klaar salade haalde omdat ik vermoedde geen tijd te hebben om te koken. Wat bleek te kloppen want ik was nog geen tien minuten thuis toen een vriendin aanbeldde. We maakten een afspraak om na de zomer een gezamenlijke boekpresentatie te geven en vertelden elkander van ons wederzijds wedervaren. Eerst bij mij in de binnentuin, later op een bankje om de hoek. Erg fijn. Ongemerkt ging de salade schoon op:
Ook fijn: dankzij een vriendelijke dame van de telefonische hulpdienst van mijn woningbouwvereniging ('helpdesk' in nieuw-Nederlands) wist ik een ontbrekend document te bemachtigen waarmee ik nu kans maak op kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen voor dit jaar.
Even wennen dat de Loge met zomerreces is. Dus wat te doen met mijn vrije maandagavond? Lezen, schrijven en een beetje Netflixen. 

Dinsdag ging ik op de koffie bij een vriend en hielp hem met het installeren van zijn nieuwe modem. Zijn pc was namelijk wat traag. Een nieuw modem was eigenlijk niet nodig want het probleem lag bij zijn 15 jaar oude pc. 

Omdat hij zich snel laat overhalen met mooie woorden vroeg hij mij advies: "Ik klikte op een advertentie waarin Eva Jinek mij vertelde dat ik met een investering van maar €250 miljonair kan worden. Zal ik het doen?" "Als die trucjes écht zouden werken, zouden er dan niet veel meer mensen miljonair zijn? Die trucjes werken alleen maar voor de oplichters die goedgelovige mensen gouden bergen beloven." "O, dat wist ik niet." 

Mooie eigenschap, mensen vertrouwen maar helaas zijn er oplichters die daar misbruik van maken. Ook ik vertrouwde mensen in het verleden: een verzekeringsagent, een 'vriend', een buurvrouw, een vroegere liefdespartner...Lessen die mij in totaal duizenden euro's hebben gekost en waar ik wijzer van ben geworden. 

Bent u ook wel eens in een oplichterstruc getrapt? Ook van iemand die u dacht goed te kennen?

Eigenlijk vreemd dat wij bang zijn voor onbekenden: het zijn namelijk vooral bekenden die ons - helaas vaak doelbewust - kwaad doen.

Uiteindelijk bleef zijn pc maar melden dat de ethernet kabel niet was aangesloten en weigerde contact te maken met het nieuwe modem maar in elk geval kon hij internetten op zijn iPad en op de pc nog steeds zijn favoriete hobby, photoshoppen, uitoefenen. Ook kon hij weer televisie kijken op zijn smart tv.

En ik hield er drie bakken koffie en een lekker stuk vlaai aan over.
De lach van de dag was voor CitizenGo (klik), een nepnieuws-organisatie die opkomt voor alles wat fascisten (klik) toppie vinden. Vol met opruiende berichten die bedoeld zijn om Het Volk lekker boos te maken en dom te houden. 'Wèg met digitaal geld! Steun ons met digitaal geld!' 

Kunnen domrechtse mensen niet gewoon werken voor hun geld? Waarom altijd weer dat gebedel met donatieknoppen?

Ze maken domme mensen bang dat 'ze' straks met de invoering van het CBDC (dat volgend jaar overigens in Rusland wordt ingevoerd. Maar dan is het goed. In de EU is het slecht. Want dat is domrechtse logica) onze bankrekeningen kunnen blokkeren. Nieuwsflits: dat kan de overheid al heel lang en gebeurt voortdurend met oplichters, maffiosi en andere criminelen. 

Voor wie er mordicus tegen is, beantwoord de volgende vraag uit het hoofd: wat is precies CBDC?

Klik op deze link (klik) om te zien waaróm CitizenGo niet wil dat de overheid bankrekeningen van criminelen kan blokkeren. "Ja, maar zij vechten tegen de geheime elite!" Sorry, lieverd, dat blijken zij zélf te zijn. Echt waar (klik).

'Ja maar met CBDC kunnen zij mij digitaal volgen!' Lieverd, dat doen de websites van NineForNews, p0rnosites, Forum voor Democratie, Bol, De Andere Krant, Facebook en die van Russia Today al jááren. Met 'tracking cookies'.

'Ja maar met CBDC wordt alles duurder!' Nope. Dat is een leugen van jouw favoriete populist; met de invoering van CBDC verdwijnen bank- en transactiekosten. Immers: er zitten geen mensen meer als tussenpersoon bij transacties. 

'Ja maar het CBDC geeft 'de elite, je weet wel, de banken, meer macht!' Stierenpoep. Nóg een leugen van mensen die niet willen dat burgers weten wie hen betaalt; de Digitale Euro wordt beheerd door een centrale bank en niet door ING, RABO e.d.

'Ja maar het CBDC is slecht volgens mijn favoriete populist die zegt dat ik niemand moet vertrouwen en dus blijf ik tegen het CBDC.' Oké, succes met je verder laten hersenspoelen.

Was eerder gevraagd deze nacht te gaan werken maar ontving geen bevestiging. Dus ik kon genieten van een mooie aflevering van Star Trek: Strange New Worlds. Over 'de wet' en dat die altijd gehandhaafd moet worden. Maar wat als de wet geen rechtvaardige is? Zo mochten ooit homoseksuelen niet trouwen, hadden vrouwen geen stemrecht, was slavernij legaal, et cetera. "Soms moet je een lijn trekken en soms moet je de grenzen verleggen." Met andere woorden: als mensheid komen wij alleen vooruit wanneer wij onze fouten inzien.

Woensdag waren de buurvrouw en ik uitgeloot voor een 'gered pakket' aan voedsel. Dus in plaats van een pakket bijna-overdatum voedsel te halen, ging ik bij haar op de thee. Waarbij ik donuts meenam en op de weg terug naar huis dit plaatje schoot:
Ja, het had geregend! In combinatie met minder verdamping omdat het ook minder warm was, kunnen boeren weer opgelucht ademhalen: zij hoeven even niet hun eigen landerijen te vernietigen door die te ontdoen van grondwater. Aardig weetje: dat voortdurend water uit de Aarde halen heeft dit (klik) tot gevolg.

Voor zover wij weten was het alleen in 1976 in Nederland droger (klik) dan in 2023. Toch blijven mensen denken dat het superslim is om onbeperkt grondstoffen uit de Aarde te onttrekken. Nieuwsflits: dat is het niet. Sterker nog, het is gewoon ontzettend dom. Ongeveer net zo dom als jarenlang elke maand meer geld uitgeven dan er binnenkomt (klik). Verrassend veel mensen blijken dat inderdaad te doen. Ik vraag mij af waarom: wíllen zij graag schulden? Maar daar heeft de domme persoon alleen maar zelf last van; meer uit de Aarde halen dan de Aarde zelf kan aanmaken gaat alles en iedereen aan, niet alleen maar de egoïsten die dat doen.

Egoïsten klagen nu wéér dat de overheid de planeet leefbaar wil houden voor hun kleinkinderen en probeert plastic uit de maatschappij te faseren. Nu moeten consumenten bijbetalen wanneer zij iets kopen dat in plastic is verpakt en uiteindelijk wordt gewoon - zoals in diverse landen al gebeurd is - wegwerpplastic gewoon verboden. 

Schiphol (klik) nam een klein voorschot en verkoopt vanaf 1 juli 2023 geen plastic waterflesjes meer. "Ja, maar wij hebben eeuwen met waterflesjes van AH-huismerk, Spa en zo rondgelopen! Hoe moeten wij nu zónder!?" Heel eenvoudig, wij drinken water weer zoals wij dat deden voor het jaar 2000 (klik): door thuis thermosflessen met kraanwater te vullen en eventueel met grote flessen 'bronwater'. Leuk weetje: ook Bar-le-Duc en zo haalt het water direct bij de bron, net als u: gewoon uit de kraan die leidt naar exact dezelfde bron. 

Met als grootste verschil dat 'verpakt' water vele malen duurder voor u is dan kraanwater. 

"Ja, maar ik drink graag mijn favoriete merk want dat smaakt beter dan andere merken en zéker beter dan gewoon kraanwater!" Sorry, maar dan ben je gevallen voor de miljarden euro's kostende marketingcampagnes van Evian en zo:

Gelooft u liever de overheid die een gezonde wereld wil voor uw kleinkinderen of de miljardair-elite zoals Shell, ExxonMobil, Spa en bijvoorbeeld ForFarmers die u vertellen dat klimaatverandering helemaal niet hun schuld is?

'ForFarmers'? Is dat niet dezelfde club als 'Farmers Defence Force?' Bijna. ForFarmers is een bedrijf dat in 2022 ruim €3 miljard binnenhaalde met de productie en distributie van veevoer. For Farmers wil niet dat land wordt gebruikt om voedsel voor mensen te verbouwen; voedsel voor vee levert vele malen meer geld op. 

Farmers Defence Force is Mark van den Oever (klik). Punt. Mark organiseerde weer eens een actie om meer donaties binnen te halen voor zijn stichting (en ik bedoel 'zijn': al het geld van de stichting komt op zijn privérekening) en roept burgers op 'de boeren' (waarmee Mark van den Oever bedoelt Mark van den Oever) te steunen. 

Maar hoeveel boeren steunden koetsiers toen die massaal ontslagen werden door de overheid die de komst van de auto goedkeurde? Waar waren boeren toen turfstekers aan de bedelstaf geraakten toen kolen de huizen gingen verwarmen? Hoeveel boeren trokken naar Limburg om daar de burgers te steunen die hun inkomsten kwijtraakten omdat de overheid besloot dat 'wij' moesten overstappen van die prachtige, zwarte kolen op dat vermaledijde gas en hoeveel boeren tekenden de petitie om te voorkomen dat arme miljardairs in de gasindustrie minder koekjes kunnen kopen door de transitie naar (al dan niet duurzaam opgewekte) electriciteit?

Ik kan nog veel meer schrijven over 'die arme Nederlandse boeren' die nu door het Europese stikstofbel...Hé, wie zie ik daar trots op de foto staan met het management van veevoergrootheid For Farmers? Is dat niet...?
*klikt op het plaatje op dat te vergroten* Jawel, dat is die mevrouw die als lobbyist voor de ontbijtspek-, varkenslap- en hamindustrie het lachwekkende verhaaltje bedacht dat varkens geen pijn lijden (klik) wanneer hun stal in de fik staat 'want na een stalbrand worden dode varkens vaak gevonden met hun ogen dicht. Dat bewijst dat zij sliepen toen zij verbrandden en dus niets gevoeld hebben.' En er zijn dus mensen die die onzin geloven, hè. Sjezus.

Hè, jeetje...plaats ik per ongeluk een tweet van Caroline van der Plas (klik) waarin zij toegeeft dat haar grote vriendin Yvon Jaspers zich net als zij door Big Agro laat betalen om goedgelovige (vind ik een netter woord dan 'domme') mensen te laten denken dat boeren allemaal superlieve mensen zijn die nooit ook maar één dier kwaad zouden doen. Terwijl 'de boer' al sinds de jaren 70 geen echte boer zoals vroeger meer is maar een keurig in pak gestoken CEO van een bedrijf met een miljoenenenomzet die het vaak niet kan schelen hoeveel mensen en dieren moeten lijden voor zijn aandelenhandel.

Gelukkig had ik tijd nodig voor mijn administratie, overleggen over komende werkopdrachten en huishoudelijke taken want anders had ik nóg meer argumenten gepend tegen de macht van Big Agro en exponenten daarvan als de BoerBurgerBeweging.

Het was ook nog eens heerlijk weer voor een wandeling:

Donderdag
probeerden diverse mensen op sociale media (ImgFlip, Facebook, Instagram en Twitter) mij te provoceren. Ooit zou ik dat hebben laten gebeuren. Nu geef ik hen een laatste keer de aandacht waar zij zo naar snakken: 'Sorry, ik laat mij niet provoceren. Misschien kun je dus beter in plaats van mensen boos maken op sociale media, werk of een hobby zoeken. Of je vrouw eens net zoveel aandacht geven als je favoriete prostituée of de barman van een kroeg waar je nog naar binnen mag.'
 
Sociale media zit gelukkig ook vol met sociale mensen. Zoals de persoon die dit filmpje (klik) van een bijzonder sociaal persoon plaatste. Word ik blij van.

Minder blij word ik van het soms belabberde taalgebruik op sociale media. 

Zie alleen al de verbitterde, witte 60+'ers met hun racistische nonsens op Twitter. Met hun Israëlische vlaggetje zonder Israël op een wereldkaart te kunnen aanwijzen en het plaatje van een trekker in hun profiel omdat zij te dom zijn om niet te weten dat de boer (klik) die met de poten in de klei om zes uur's ochtends op een één potig-krukje één voor één de koeien zit te melken alleen nog maar in geschiedenisboeken bestaat. Terwijl 'de boer' al lang een CEO is van een agrarisch miljoenenbedrijf die zich meer zorgen maakt over de koers van zijn aandelenpakketten dan om dieren- en mensenwelzijn. 

Deze mensen (ja, het zijn ook vaak vrouwen) verdedigden Mark van den Oever toen die weer een opstand probeerde te forceren en daarom 'het volk' opriep politici te [bedreigen] bellen om te zeggen wat boeren en domme mensen met een trekker in hun profiel vinden van 'Den Haag': 'Dat heeft hij helemaal niet gedaan!' Jammer, joh. Hij plaatste zelf een filmpje (klik) waarin hij die oproep deed. 

De Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (LTO (klik)) vindt dat Nederland internationale regels moet negeren en een handvol multimiljonairs rijker moet maken in plaats van ervoor zorgen dat er nog een toekomst is voor mens, dier en planeet. Net als andere 'boeren'-organisaties vindt ook LTO dat de overheid hun problemen moet oplossen. Uiteraard kunnen zij dat zelf niet en dus roepen zij: 'De overheid moet zich niet met ons bemoeien en meer voor ons doen!'

Met tienduizenden zouden 'de boeren' Den Haag' wel even opschudden en hun wil opleggen. Lekker democratisch. Uiteindelijk kwamen er een paar honderd (klik) mensen (meer gehersenspoelde burgers dan echte boeren) op het protest opdraven en blokkeerden (klik) enkele tientallen mensen met tractoren een snelweg. Goh, jeetje. Indrukwekkende actie, hoor!

Wel een beetje zielig voor Mark van den Oever was dat BBB en de SGP hun steun voor zijn actie introkken. Beetje dom ook dat Caroline van der Plas en haar opdrachtgevers BBB proberen te presenteren als keurige partij (feitelijk de rechtse tak van het CDA. Waar 'de boeren' erg tegen zijn. En daarom blijkbaar al tientallen jaren CDA stemmen) en dus niet willen worden geassocieerd met domheid, geweld en initimidatie. 

Het was mij deze dag gegund een buurvrouw te trakteren op iets lekkers bij mijn favoriete koffiezaak:
Waarna zij mij bij haar thuis trakteerde op iets lekkers uit de supermarkt nadat wij daar samen heen gewandeld waren en waar ik uiteraard even babbelde met een bekende: een zoon van mijn vroegere biebjuf op wiens uitvaart ik nog niet zo lang geleden was.

Voor het behoud van mijn collectieve ziektekostenpakket stopte ik wat papieren in een envelop, omdat ik nog niet voor elke entertainmenopdracht van de laatste paar maanden betaald heb gekregen, verstuurde ik wat herinneringsfacturen en ik verrichtte nog zo wat administratieve taken. 

Mijn jarenoude (12? 15?) weegschaal aan nieuwe batterijen helpen liet het schermpje helaas niet meer oplichten. 

Die lijkt dus te zijn overleden. Mooie kans om het exemplaar te vervangen door een mechanische variant. Minder slecht voor het milieu, goedkoper én het scheelt gedoe met af en toe batterijen vervangen. Zodra ik weer geld ter beschikking heb dan. Heb namelijk ooit de eigenaardige gewoonte aangenomen om niets te kopen wanneer ik er het geld niet voor heb. 

Beetje staan strijken tijdens het kijken van een aflevering van Manifest voordat ik de rust van de nacht opzocht.

Vrijdag ontdekte ik tot mijn grote vreugde dat mijn weegschaal weer deed waar die voor ontworpen was: wegen. Het vermoeden is nu dat de digitale radertjes vochtig waren geworden tijdens het schoonmaken en dat een nachtje rust voldoende was om dat vocht te laten verdampen. Houzee!

Dat scheelt weer een onvoorziene uitgave. Ook een voorgenomen weekendje naar Engeland gaat niet door en dus scheelt ook dát weer geld. Het is trouwens uitstel en geen afstel. 

Best goed nieuws dus want met een Bijstandsuitkering is het - al ben ik uit de schulden - flink sappelen. 'Huh, bijstand? Maar jij werkt toch en haalt daar ook inkomsten uit?' Klopt. Voor uitleg verwijs ik u naar deze uitleg die ik de gemeente stuurde om in aanmerking te komen voor de collectieve ziektekostenverzekering. Die is een paar tientjes per maand goedkoper dan de niet-collectieve:

Nagenoeg alles wat ik als ZZP'er verdien, wordt verrekend met mijn WW-uitkering waarvoor ik het gewerkte aantal uren dien op te geven. Omdat die uitkering onder Bijstandsniveau ligt, ontvang ik een aanvullende toeslag vanuit de Bijstandsregeling. Die toeslag lever ik in wanneer ik inkomsten als ZZP'er heb. Per saldo ontvang ik dus maandelijks een bedrag ter hoogte van een Bijstandsuitkering. Soms een paar tientjes meer omdat ik in bepaalde gevallen een percentage van wat ik verdien mag houden. Voorbeeld: op een verdiend bedrag van €250 hoef ik drie tientjes niet in te leveren. Erg vriendelijk.

Om van mijn entertainmentopdrachten te kunnen leven, zou ik er gemiddeld zo'n acht per maand moeten uitvoeren. Twee tot drie schiet niet op. Vandaar mijn gesprek eerdaags met een marketingstrateeg.

Ik heb nog tot volgend jaar april de tijd om wat te regelen, want dan vervalt mijn WW-uitkering. Waardoor ik volledig in de Bijstand zal belanden. En - vanwege recht op toeslagen en zo - er ongeveer €150 per maand op vooruit ga. Al zal ik mijn eigen bedrijf moeten opgeven want mensen in de Bijstand is het absoluut verboden om zelfs maar een tientje per maand eigen geld te verdienen. Volgens de Regering Rutte is dat logisch.

Over gek gesproken; eigenlijk wilde ik de lach van de dag toekennen aan deze mevrouw die mij deed schateren en onlangs 'voor de boeren!' demonstreerde op het Malieveld in Den Haag:


Tot ik mij realiseerde dat zij haar onzin over satanisten die babyvlees in frikandellen van McDonalds stoppen meende. Toen zij sprak over 'binnenkort is het Independence Day!' was het mij duidelijk dat zij niet zelf heeft nagedacht, laat staan zelf onderzoek heeft gedaan maar zich volkomen heeft laten hersenspoelen door de Qanon-beweging in de Verenigde Staten van Amerika. En zij voedt blijkbaar kinderen op. Bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg was een bijzonder slecht idee. Kunt u zich voorstellen wat er van die kinderen komt? Ik hoop dat het gezin bijzonder snel adequate psychologische bijstand ontvangt. Voor de moeder helpt - denk ik - alleen nog maar een goede psychiater met dito medicatie.

Als ik boer was, zou ik er niet blij mee zijn dat dit soort mensen mijn zaak steunen.

Aan het begin van de avond mocht ik een half uur (er was een bus uitgevallen) wachten op de bus die mij naar Amstelveen bracht. Naar het Vrijmetselaarsgebouw aldaar:
Daar mocht ik en rol spelen in een prachtig ritueel waarmee een man lid werd van een organisatie waar ook ik lid van ben, bekend als 'De Rozekruisers', een zogeheten 'vervolggraad' binnen de Vrijmetselarij. Met misschien wel het mooiste thema als leidraad: de liefde. 

Tijdens het Rituaal (mij was de rol van Ceremoniemeester gegund) 

zag ik diverse volwassen mannen (bij mijn weten zijn er (nog) geen vrouwelijke Rozekruisers. Maar dat zal vast veranderen) af en toe een traantje wegpinken of een brok in de keel wegslikken. Ook zelf ontkwam ik er niet aan om af en toe mijn moeder of een andere geliefde in mijn hart te voelen. Zo werd er prachtig - en uit het hoofd! - voorgedragen uit Korinthiërs 13: 'Zonder liefde heeft het leven geen betekenis', samenvattend.

Om u iets mee te geven van wat iemand die in zo'n werkplaats (ook wel 'tempel') staat ervaart tijdens een Rituaal (de uitvoering van een geschreven ritueel) schreef ik ooit dit stukje (klik).

Tijdens de gezamenlijke maaltijd na afloop - een integraal en belangrijk onderdeel van veel rituelen - 

werden ook mooie woorden gesproken en leerden diverse onbekenden elkaar beter kennen: al ben je het oneens over maatschappelijke onderwerpen, dan nog zijn wij allemaal in feite familie en dienen wij samen te werken om iets moois te maken van het leven.

In de praktijk betekende dit dat ik een paar van mijn Broeders (het idee dat alle mensen familie zijn, nemen vrijmetselaars - inclusief Zusters uit andere Vrijmetselaaarsordes - vrij letterlijk) advies kon geven over diverse onderwerpen en dat een Broeder mij met de auto naar de rand van Amsterdam vervoerde. De laatste tram van de nacht bracht mij tot bij huis. Perfecte timing!

Fijn. Want ik had een bos rozen ('de rode roos' is hét symbool in deze vrijmetselaarsgraad) meegekregen als dank voor mijn inspanningen. Thuis zou ik dan op een keukentrap moeten klimmen om een vaas te kunnen pakken. Dus ik gaf de bos aan de manager van mijn favoriete avondwinkel waar ik wat lekkers kocht voor het ontbijt:
Het was toen pas half een des nachts en omdat het kon - en ik nog wat foldertjes wilde afgeven voor een naderend evenement waar ik aan meewerk - dronk ik nog even een drankje in een lokale horecagelenheid:
Het was niet mijn eerste alcoholische versnapering van de avond dus excuses voor het wat schokkerig beeld.

Zaterdag werd ik glimlachend wakker. Met een kopje koffie op mijn bureau begon ik aan mijn rondje berichten beantwoorden: Facebook Messenger, WhatsApp, e-mail, Insta DM, Twitter DM...Geen Signal-berichten dit keer. De berichtendienst Signal (klik) is vooral populair onder bekenden die zich écht zorgen maken om hun privacy. Vrij weinig dus.

Een uurtje per dag probeer ik te reserveren voor het onderhouden van mijn kennisenkring. Als ik moest gokken, zou ik zeggen dat ik zo'n 800 mensen van naam en gezicht ken. Voor mij betekent dat het volgende: als ik iemand een paar maanden niet gezien heb en die persoon valt niet in de categorie 'goede vrienden', dan vergeet ik wel eens een naam. Blijkbaar kan de betreffende geheugenchip in mijn hoofd niet meer dan zo'n 800 combinaties van naam/gezicht bevatten. 

Gelukkig helpt het om te associëren. Dus toen ik een bericht ontving van iemand die ik welgeteld één keer in mijn leven had ontmoet - en wel redelijk kort geleden - wist ik direct wie het was. Want ik associeerde zijn naam met een onderwerp dat wij bespraken en dat hij noemde in het berichtje. Fijn!

"Ja, maar ze zijn gevaarlijk en dreigen met geweld!" roepen ongeïnformeerde blijkbaar graag over vluchtelingen. Interessant weetje: het percentage vluchtelingen in Nederland dat zich agressief of crimineel gedraagt zou met een toename van het aantal met 40% flink gestegen moeten zijn, niet? Toch ligt dat op maar 3% van het totaal aantal asielzoekers. En dat 'dreigen met geweld'? Dat komt voor een groot deel door vluchtelingen die dreigen met suïcide (klik). Verder gaat het om kleine diefstallen en fraude met toeslagen: ten onrechte een vinkje zetten op een formulier om drie tientjes per maand te kunnen krijgen voor tampons en tandpasta en zo. O, jee! We hebben criminelen binnengelaten! Zie je wel!"

Nóg zo'n interessant weetje: als het gaat om geweldsdelicten tegen anderen dan zichzelf, 'wint' de autochtone Nederland het van de allochtone asielzoeker. Hierbij gaat het ook om uitschelden, asociaal verkeersgedrag en andere daden van agressie.

Misschien aardig om eens een onderzoekje te doen hierover onder mijn (inmiddels ruim 6000) Twittervolgers. Op dat platform kwam de uitslag van een mini-enquête. Al mag daar tegenwoordig geen 'dakje' op. Soit. 
Dit lezende vrouwen: jullie hebben gewonnen. Gefeliciteerd!

Duits leren op DuoLingo wordt steeds uitdagender. Misschien toch eens op zoek naar mijn middelbare school-lessen Duits want hoe zat dat ook alweer met die naamvallen en de daarbij behorende toevoegingen achter zelfstandig naamwoorden? Is er een ezelsbruggetje om ezelfsbruggetjes te onthouden?

Van de weeromstuit hield ik mij een kwartiertje bezig met het leren van Indonesisch:
De lach van de dag was voor een dame die de plechtige belofte deed pas weer op sociale media terug te keren 'als Rutte echte Nederlanders hun land heeft teruggegeven!'. Wat de premier blijkbaar niet lang na het doen van deze stellige uitspraak deed want de dame was snel erna weer terug op sociale media:
Ik vind dat grappig. Bijna net zo grappig als mensen die blijven volhouden dat 'ze' boeren hun land willen afpakken om dat te gebruiken voor de bouw van woningen voor asielzoekers:
Omdat zij absoluut geen idee heeft van wat stikstof is, stuurde ik haar de link (klik) naar een website waar dat soort zaken aan jonge kinderen wordt uitgelegd. 


Want zo aardig ben ik wel. Zelfs Caroline van der Plas van BBB noemt de door Forum voor Democratie verspreide leugen dat boeren worden onteigend (klik) ten faveure van asielzoekers onzin. 

Natuurlijk verrichtte ik deze dag ook de bekende huishoudelijke taken: zo mocht ik het overhemd wassen dat ik draag als onderdeel van mijn Vrijmetselaarskloffie. Want het zomerreces is nu écht begonnen.

Ik voldeed aan mijn maandelijkse plicht inzake mijn (aanvullende) uitkering en vulde formulieren in (en stopte die in een envelop) voor verlenging van mijn recht op een Stadspas. Waarbij ik grinnikte om de absolute eis dat je dan geen hoger inkomen mag hebben dan €27.000/jaar. Een lachertje, natuurlijk.

Want mijn inkomen is €12.378/jaar. Daarnaast mag je maximaal €13.010,- aan spaargeld hebben. Erg geestig. Misschien ooit, als ik weer alles mag houden wat ik zelf verdien. Want mijn inkomsten uit werk werden deels ingehouden van mijn uitkering en daardoor mocht ik - hallelujah! - maar liefst €819,54 houden, vorig jaar. Dus: alleen als ik mijn totale inkomen op mijn spaarrekening had gezet, was ik aan de grens gekomen voor de Stadspas. 

Het was zaterdag en dus bedacht ik een vers Engelstalig stuk proza (klik).

Was nog een beetje moe en verwachtte een vrij volle dag te hebben de zondag erop dus na het kijken van de prachtige film Feeling Through (klik. Aanrader!) ging ik tegen middernacht lekker slapen.

Zondag was er 's ochtends niet heel veel tijd. Vanwege een evenement; 'Die Zauberflöte' (klik) werd live gespeeld en tegelijkertijd vertoond op meerdere bioscoopschermen, verspreid over het oppervlak der Aarde. Zodoende zat ik met een groepje vrienden in de prachtige bioscoop Tuschinski te genieten van een prachtige uitvoering van de bekende opera. 

Na afloop praatten wij na over de opera en de vrijmetselaar-symboliek waarmee het stuk doorspekt is. 


En niet zomaar ergens maar in Café Schiller. Een fijne plek voor liefhebbers van Art Déco.
Met een restant van het groepje - mensen hebben nu eenmaal verplichtingen - deden wij nog een drankje in een kunstgalerie (klik). 

Leuk dat de beheerder mij nog herkende en mij spontaan een knuffel gaf. Ik hou van knuffelen, namelijk.

Thuis even een plens water over mijn hoofd, een klein hapje eten en spelen met de goudvissen:
Waarna ik mij meldde als vrijwilliger voor een verhalenvertelavond (klik) rondom s*x en daten met 'zomer' als thema.Uiteenlopende mensen vertelden uiteenlopende verhalen over uiteenlopende onderwerpen en dat was weer allemaal prima: je bent goed zoals je bent want je bent wie je bent en je voelt wat je voelt. 

Wie vindt dat anderen zich anders moeten voordoen en niet mogen voelen wat zij voelen, [stemmen Trump of Baudet] begrijpen niet hoe het is om mens te zijn.

Als er al wat interessants gebeurde in de wereld deze dag, was dat volledig langs mij heengegaan.

Wat was voor u het meest interessante nieuws van deze week?


Barracuda van John Cale is de muziek van deze week:


Deze week staan wij stil bij het overlijden van Willem Nijholt, John B. Goodenough en Jan Stekelenburg

In de serie Onbekende Helden dit keer: Marlee Matlin