Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, mei 24, 2010

George Baker Selection

Vandaag was ik met zoon in de videotheek met m'n ledenpasje dat ouder is dan verreweg de meeste mensen die daar werken. De keuze viel op de kijkschijfjes van District 9 en die van Inglorious Bastards. Leuk hoor, dat film kijken. Maar dat is lezen ook.

Boek nummer 9 van dit jaar was "Duel" van Joost Zwagerman en boek nummer tien is "Honden van Riga", een nieuw rechercheur Wallander-avontuur van de hand van Henning Mankell. Een spannend detective-verhaal maar met een bijzonder serieuze toonstelling. Namelijk over het Letland van na de Tweede Wereldoorlog. Terwijl iedereen keek naar Hitler en zijn maatjes lijfde Rusland simpelweg Letland in. Pas eind jaren'80 normaliseerde de situatie maar nog steeds zijn er Russische troepen gelegerd rond de hoofdstad Riga en nog steeds helpt het om een belangrijk partijlid te zijn of te kennen als je een huis wilt kopen...Het aannemen van steekpenningen en het gebruik van list en bedrog is ter plaatse simpelweg een "way of life".

Je moet er wel je kruiwagens hebben en een hoop geld want zoiets als hypotheekrente-aftrek is daar niet bekend.

Een hypotheek is toch stiekem gewoon een banklening? Ik bedoel maar: een huiseigenaar is geen huiseigenaar tot-ie de bank heeft afbetaald. Dus eigenlijk valt het wel mee met het aantal huiseigenaren in Nederland aangezien de meeste huizen feitelijk in bezit zijn van deze of gene bank. Niet dat ik mensen misgun om een huis te bezitten maar mij is geleerd: kun je je iets niet veroorloven, koop het dan niet. Toch zijn er mensen die een huis voor 3 ton kopen terwijl ze minder dan 50.000 op de spaarrekening hebben staan. Is dat wel verstandig?

Gelukkig hebben we dan de hypotheekrente-aftrek. Die zorgt ervoor dat ook mensen die het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven een huis kunnen kopen. Maar waarom is er dan geen reiskosten-aftrek zodat ook minder vermogende mensen minimaal twee maal per jaar op vakantie kunnen gaan?

Sommige vragen zijn gewoon ontzettend moeilijk uit het hoofd te beantwoorden. Bijvoorbeeld: Noem meer dan twee hits van The George Baker Selection.

Deel dit stukje