Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 13, 2015

Liefde voor geld

Nepal en verhoudingen

Voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal haalden wij Nederlanders samen bijna 19 miljoen euro op. Goed niet? Dat is bijna net zo veel als de gemeente Rotterdam betaalde voor de Parkbrug, een brug annex park die het station verbindt met een ander deel van de stad. Met verwarming want ook reizigers hebben recht op een beetje comfort. Overigens is die 19 miljoen euro een miljoen Euro minder dan het jaarsalaris van voetballer Lionel Messi. Maar goed, die voetbalt er dan ook heel goed voor. En dat is nu eenmaal belangrijker dan een paar miljoen mensen helpen.

Vraaggesprek

'Dus jij staat rood bij de bank? Haha, ik heb lekker helemaal geen schulden!'
-'En je hypotheek van twee ton dan?'
'Dat is geen schuld maar een hypotheek. Dat is heel wat anders!'
-'En wat gebeurt er als je een paar maanden je hypotheeklasten niet betaalt?'

Een hypotheek is een schuld.

'Hypotheek' is de afkorting van 'Hypothecaire lening'.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypotheek Een schuld dus.

Waarom mensen zichzelf en hun kinderen en kleinkinderen zo graag in de schulden steken is mij al jaren een raadsel. Ons financiële systeem zou vele malen stabieler zijn als mensen verstandig met hun geld zouden omgaan en - heel eenvoudig - iets niet zouden kopen wanneer men het niet kan betalen.

Verstandige burgers? Liever niet!

De enigen die verstandige burgers vervelend vinden zijn bankiers. Zoals die van ABNAmro. Het management besloot duizenden werknemers van de met 30 miljard euro van ons belastinggeld geredde bank te ontslaan en van de overigen het salaris te bevriezen. Bij wijze van schouderklopje besloten de hoge heren zichzelf een ton (100.000 euro) salarisverhoging toe te kennen. Uiteindelijk gaf men toe dat dat 'niet zo handig' was. Gerrit Zalm, één van de hoogste topmanagers bij ABNAmro nadat hij de bank vanuit zijn functie van Minister van Financiën wat voordeeltjes had toebedeeld, verklaarde 'gefaald te hebben maar niet van plan te zijn op te stappen'. Maar pas nadat klanten en werknemers hun ongenoegen hadden geuit over deze extreme brutaliteit. 'Ja, maar anders vertrekken onze managers naar een land waar ze meer kunnen verdienen!' Dat is mooi, toch? Wij blijven dan opgescheept met managers die écht om de werknemers en klanten geven en wat minder om hun eigen portemonnee.

Wat zou Jezus doen?

Wat vindt u: moet Jezus weer even terugkomen en de bankiers met geweld wegjagen uit de tempel die wij 'samenleving' noemen? Of vindt u het terecht dat mensen zichzelf verrijken ten koste van anderen?

In de serie 'wat ik vreemd vind': mensen die vinden dat je alles wat in de Bijbel staat letterlijk moet opvatten, behalve wanneer het niet goed uitkomt.