Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, januari 01, 2013

Meldpunt Vuurwerkoverlast

Na het toasten en vuurwerk afsteken met m'n vriendin, m'n moeder en m'n zoon, ging ik naar een feestje. In de binnenstad van Amsterdam zag ik meer mensen die alcohol niet kunnen verdragen dan mensen die vuurwerk niet kunnen verdragen.

Op mijn medeling dat ik in een grote stad woon en dus het hele jaar door te maken heb met alcoholoverlast kreeg ik als antwoord dat het mijn eigen vrije keus is in de stad te wonen en dus niet moet klagen over dronkemansgebral om vier uur 's nachts.

Eigenlijk best een goede opmerking. Zo goed dat ik die overbreng naar mensen die klagen over vuurwerkoverlast: waarom verhuizen die niet naar Australië waar particulieren geen vuurwerk mogen afsteken? Of naar Koeweit, waar burgers bijna helemaal niets mogen behalve goed luisteren naar de regering? Lekker rustig!

Het is toch hun eigen vrije keuze om in Nederland te blijven wonen en last te hebben van kinderen die voortijdig en illegaal vuurwerk afsteken?

Die hele discussie waarom vuurwerk verboden moet worden en het vele malen gevaarlijker alcohol niet, hebben we nu wel zo'n beetje gehad. Mensen die weigeren te geloven dat ook de afgelopen oudjaarsnacht ambulances vaker uitrukten voor alcoholongelukken dan voor ongelukken met vuurwerk zullen toch gewoon een hekel blijven hebben aan vuurwerk.

Zelfs wanneer je hen vertelt dat zelfs hun auto gevaarlijker is dan vuurwerk, kijkend naar het aantal doden en gewonden in die ene enkele nacht.

Daarom gooi ik het vandaag over een andere boeg; waarom bestaat er nog geen meldpunt vraatzucht? Hart- en vaatziekten zijn zo ongeveer de belangrijkste doodsoorzaak onder Nederlanders en Belgen. De voornaamste reden is te veel en te vet eten.

Daarom zou er een meldpunt moeten komen waar burgers (bij voorkeur anoniem natuurlijk) het kunnen melden indien zij een bord bij een restaurant zien met 'All you can eat for only €15' of als in een folder staat dat de mayonaise in de aanbieding is.

De daaruit vloeiende petitie moet er toe leiden dat de overheid het mensen verbiedt meer calorieën te eten dan men verbrandt.

Aan Groen Links kunnen wij dat beter niet vragen want die politieke partij is tegen het inperken van keuzevrijheid èn wil consumenten verbieden zelf vuurwerk af te steken middels het Meldpunt Vuurwerkoverlast.

Even een klein filmpje, hier geplaatst na de finale van het WK Darts. Misschien niet geschikt voor hen die 50 euro aan vuurwerk geldverspilling vinden maar 1000 euro aan drank niet...;-)